Intel Project Athena: Τι είναι και πως αλλάζει την εμπειρία που μας δίνει ένα PC

15 Ιανουαρίου, 2020

Το Project Athena είναι για την Intel το μεγάλο στοίχημα και η προσπάθειά της να δημιουργήσει PC τα οποία θα κάνουν το άγχος για την αυτονομία της μπαταρίας πρόβλημα του παρελθόντος. Εύκολο να το λες, δύσκολο να το κάνεις φυσικά.
Βλέπετε είναι γνωστό ότι μειώνοντας της επιδόσεις και κατεβάζοντας τα specs είναι σίγουρο ότι θα έχεις αυξημένη αυτονομία μπαταρίας. Ένα όμως που κανείς δεν θέλει να κάνει παραχωρήσεις και στον τομέα των επιδόσεων!

Η Intel λοιπόν πιστεύει ότι τα benchmatks ή αλλιώς μετροπρογράμματα που χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση των συσκευών, δεν μπορούν να δείξουν την πραγματική εμπειρία χρήσης, κάτι που υποστηρίζουμε και εμείς σαν δημοσιογράφοι εδώ και χρόνια. Η Intel όμως προσπάθησε να δημιουργήσει μια λίστα από προδιαγραφές ή λίστα από δείκτες αν προτιμάτε οι οποίοι είναι απαραίτητοι ώστε να έχουμε την σωστή εμπειρία από το PC μας.

Οι δείκτες αυτοί αποκαλούνται Key Experience Indicators (KEIs) και για να μπορέσει μια συσκευή να πιστοποιηθεί για το πρόγραμμα θα πρέπει να τηρεί ή να ξεπερνά αυτές τις προδιαγραφές. Για παράδειγμα οι πρώτης γενιάς συσκευές θα πρέπει να έχουν 10ης γενιάς Intel Core i5 ή i7 επεξεργαστές, 8GB ή περισσότερη RAM και 256GB NVMe SSD ή μεγαλύτερο.

Την εμπειρία όμως δεν την προσφέρουν μόνο οι μνήμες και η CPU οπότε υπάρχουν και άλλοι παράμετροι όπως:

  • Η εκκίνηση από κατάσταση Sleep θα πρέπει να χρειάζεται λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο, είτε πατάς το Power On είτε ανοίγεις το καπάκι του φορητού.
  • Σταθερή συμπεριφορά και συνέπεια στην αυτονομία μπαταρία
  • Τεχνητή ευφυία η οποία μαθαίνει τις συνήθειες του χρήστη και προσαρμόζει ανάλογα τις επιδόσεις.
  • Τουλάχιστον 16 ώρες αυτονομία στην αναπαραγωγή βίντεο και 9 ή περισσότερες ώρες στο ασύρματο internet browsing.
  • Γρήγορη φόρτιση μέσω USB-C η οποία να μπορεί να προσφέρει 4 ώρες μπαταρίας σε 30 λεπτά.
  • Συνδεσιμότητα Thunderbolt 3, Wi-Fi 6 και προαιρετική συνδεσιμότητα Gigabit LTE.
  • Ultra slim κατασκευή ή κλασσική clamshell με οθόνες αφής και μικρά πλαίσια σε τουλάχιστον 3 πλευρές της οθόνης.
  • Ενσωματωμένα μικρόφωνα far field, φωτισμός στο πληκτρολόγιο, touchpad ακριβείας και υποστήριξη για πενάκι.

Όπως καταλαβαίνετε τα laptop που τηρούν τις προδιαγραφές του Project Athena είναι ιδιαίτερα premium και δεν απευθύνονται στον μέσο χρήστη. Για να δούμε αυτά τα χαρακτηριστικά σε προσιτά PC μάλλον χρειάζεται αρκετός καιρός.
Το καλό βέβαια είναι ότι η Intel ανακοίνωσε ότι μέσα στο 2020 θα δούμε τουλάχιστον 50 διαφορετικά Project Athena PC’s οπότε θα υπάρχουν αρκετές επιλογές στην αγορά.