KEF LS50 Wireless: Τα ασύρματα ηχεία στα καλύτερά τους

6 Δεκεμβρίου, 201892/100
ΤΙΜΗ
2199€
Συνολική βαθμολογία
Επισκόπηση αξιολόγησης
ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ
89%
ΣΥΝΔΕΣΙΜΟΤΗΤΑ
93%
ΑΠΟΔΟΣΗ
95%
Σύνοψη αξιολογήσεων
Η KEF έκανε πραγματικά άριστη δουλειά με τα LS50. Είναι πανέμορφα και παίζουν απίθανα. Ναι το κόστος τους είναι υψηλό αλλά θυμηθείτε ότι με αυτά τα λεφτά στην ουσία αγοράζετε ένα streamer, ένα Bluetooth module, DAC 24bit/192kHz, προενισχυτή και 4 ενισχυτές με συνολική ισχύ 460W. Α ναι...και δύο εξαιρετικά μουσικά ηχεία.

Η KEF γιόρτασε τα 50ά της γενέθλια πρόσφατα. Μισός αιώνας γεμάτος τεχνολογία και υπέροχο ήχο δεν είναι μικρό χρονικό διάστημα, και ο καλύτερος τρόπος να το γιορτάσεις είναι δημιουργώντας ένα εξαιρετικό ηχείο όπως το LS50! Μάλιστα για να τιμήσουν τα 50 χρόνια ιστορίας οι τεχνικοί της KEF εμπνεύστηκαν από ένα θρυλικό ηχείο το LS3/5a το οποίο είναι και γνωστό ως BBC studio monitor!
Το LS50 απέσπασε διθυραμβικές κριτικές από τον ειδικό τύπο και έτσι ήταν λογικό να ακολουθήσει και η ασύρματη έκδοση των ηχείων, τα LS50 Wireless.

Οι τεχνικές ομοιότητες ανάμεσα στα νέα ηχεία και το θρυλικό monitor των BBC studios είναι λίγες, αλλά αυτό ίσως να είναι και καλύτερο μιας και τα LS50 είναι απλά εξαιρετικά.
Οι οδηγοί έχουν διάταξη Uni-Q της KEF, η οποία μπορεί να μοιάζει σαν μια ενιαία μονάδα αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα tweeter αλουμινίου 25mm το οποίο κάθεται στο κέντρο μιας μονάδας μεσαίων/χαμηλών 13cm από μαγνήσιο και αλουμίνιο. Η διάταξη αυτή όπως έχει αποδειχτεί προσφέρει καλύτερη διασπορά ήχου και πιο σωστή ομοιογένεια.


Αυτό που μοιάζει με γρύλια μπροστά από το tweeter στην πραγματικότητα είναι μια ειδική σχεδίαση η οποία βελτιώνει την απόδοση στις υψηλές. Εξαιρετική δουλειά έχει γίνει και στην καμπίνα της οποίας η κυρτή πρόσοψη είναι κατασκευασμένη από DMC (Dough Moulding Compound) ενώ στην υπόλοιπη κατασκευή έχουμε MDF. Η στιβαρή κατασκευή μειώνει στο ελάχιστο τις αντηχήσεις κάτι που βοηθάει φυσικά στην καθαρότητα του ήχου.


Τα ασύρματα ηχεία έχουν την ίδια σχεδίαση και τα ίδια specs με την διαφορά ότι εδώ οι διαστάσεις είναι λίγο μεγαλύτερες, κάτι απαραίτητο ώστε να χωρέσουν τα ηλεκτρονικά και οι ψύκτρες.
Τα ηχεία είναι διαθέσιμα σε τρεις διαφορετικές εκδόσεις, σε χρώμα τιτανίου, μαύρα και λευκά οπότε είναι σίγουρο ότι θα βρείτε το design που ταιριάζει στον χώρο και στο γούστο σας.

Τα KEF είναι πραγματικά ενεργά ηχεία καθώς κάθε μονάδα έχει την δική της ενίσχυση. Μιλάμε για 30W Class A/B τα οποία τροφοδοτούν το tweeter και 200W Class D για τις μεσαίες και τις χαμηλές. Η επιλογή του ενισχυτή Class D έγινε γιατί προσφέρει υψηλή ισχύ και χαμηλές θερμοκρασίες εξόδου, κάτι απαραίτητο για μια κατασκευή όπου τα πάντα είναι αρκετά στρυμωγμένα.


Κάμε μια μονάδα έχει το δικό της DAC ενώ υποστηρίζεται σήμα 24bit / 192kHz (εκτός της οπτικής εισόδου η οποία περιορίζεται στα 96kHz.).
Στην πίσω πλευρά των ηχείων θα βρείτε συνδέσεις αναλογική stereo, οπτική και USB Type B, ενώ δεν λείπει και η δυνατότητα σύνδεσης subwoofer και η Ethernet.
Κανονικά θα σας προτείναμε ενσύρματη σύνδεση για την πηγή ήχου, αλλά στις δοκιμές μας η ασύρματη σύνδεση δούλεψε άριστα.
Πολύ θετική κρίνεται η ύπαρξη ρυθμίσεων για διαφορετικά σενάρια τοποθέτησης των ηχείων. Έτσι μπορείτε να επιλέξετε τοποθέτηση κοντά σε τοίχο ή με αρκετό χώρο από πίσω ή ακόμη και ανάμεσα σε ράφια ή σε βάσεις. Οι επιλογές αυτές μπορούν να γίνουν και μέσω της ειδικής εφαρμογής για IOS και Android συσκευές. Η εφαρμογή αυτή έχει πολύ καλή σχεδίαση και μπορεί να ελέγξει και το streaming (DLNA και Tidal).

Η ηχητική απόδοση των LS50 είναι εντυπωσιακά καλή και μπορεί να συγκριθεί με αυτή αρκετά μεγαλύτερων ηχείων. Το μπάσο είναι γεμάτο και βαθύ αλλά εκεί που πραγματικά διακρίνονται είναι στις υψηλές και τις μεσαίες. Η παραμόρφωση είναι άγνωστη λέξη για τα KEF ενώ είναι σίγουρα από τα πιο μουσικά ασύρματα ηχεία που έχουμε ακούσει ποτέ.

Η KEF έκανε πραγματικά άριστη δουλειά με τα LS50. Είναι πανέμορφα και παίζουν απίθανα. Ναι το κόστος τους είναι υψηλό αλλά θυμηθείτε ότι με αυτά τα λεφτά στην ουσία αγοράζετε ένα streamer, ένα Bluetooth module, DAC 24bit/192kHz, προενισχυτή και 4 ενισχυτές με συνολική ισχύ 460W.