Μεγάλη νίκη των Γερμανών εκδοτών φέρνει αποζημιώσεις από την Google

16 Οκτωβρίου, 2023

Η Google φέρεται να συμφώνησε να καταβάλει στους Γερμανούς εκδότες ειδήσεων ετήσια αμοιβή εκατομμυρίων ευρώ για να κατευνάσει τις ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ. Οι αμοιβές θα καταβληθούν στην Corint Media, η οποία εκπροσωπεί τα δικαιώματα για μεγάλο αριθμό εκδόσεων σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των CNBC Europe, Axel Springer και Al Jazeera.

Η αμοιβή κάθε χρόνο θα ανέρχεται σε περίπου 3,2 εκατομμύρια ευρώ. Αν και φαίνεται να υπάρχει διαφωνία σχετικά με το ποιο θα πρέπει να είναι ένα δίκαιο ποσό αποζημίωσης. Η Corint ζήτησε περίπου 420 εκατομμύρια ευρώ για το περιεχόμενο που χρησιμοποίησε η Google στην εφαρμογή News πέρυσι. Αλλά η Google θεωρεί ότι ο αριθμός αυτός είναι πολύ υψηλός και ο αριθμός έχει πλέον προσγειωθεί στα προαναφερθέντα 3,2 εκατομμύρια ευρώ.

Υπάρχει επίσης η πιθανότητα η Google να καταλήξει να πληρώνει περισσότερα από αυτό το ποσό στους Γερμανούς εκδότες ειδήσεων κάθε χρόνο αλλά όλα αυτά εξαρτώνται από το τι θα αποφασίσει η γερμανική υπηρεσία διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και εμπορικών σημάτων. Το DPMA θα μπορούσε δυνητικά να αποφασίσει ότι η Google πρέπει να καταβάλλει περισσότερα στους εκδότες ετησίως. Ή θα μπορούσε να συμβιβαστεί με το συμφωνηθέν ποσό. Αυτό θα ήταν επιπλέον της ενιαίας πληρωμής ύψους 5,8 εκατ. ευρώ που συμφώνησε η Google να καταβάλει για το περιεχόμενο που χρησιμοποιήθηκε από τον Ιούνιο του 2021 έως τον Μάρτιο του 2023. Η Google δηλώνει επίσης ότι συμφώνησε να πληρώσει 470 άλλες περιφερειακές και εθνικές εκδόσεις εντός της χώρας.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της Corint Dr. Christine Jury-Fischer δηλώνει ότι αυτή η συμφωνία στη Γερμανία δείχνει ότι οι “κυρίαρχες πρακτικές” της Google μπορούν να νικηθούν. Αλλά θα χρειαστεί υψηλό επίπεδο ενότητας από τους εκδότες.

Huawei skin banner L
Huawei skin banner R