Μπλόκο του αμερικανικού FTC στην εξαγορά της ARM από την Nvidia

3 Δεκεμβρίου, 2021

Αλήθεια την ARM την γνωρίζετε; Αν η απάντηση είναι όχι τότε θα σας ενημερώσουμε ότι την γνωρίζετε καλύτερα από ότι νομίζετε.

Το Android κινητό σας είναι μια συσκευή που βασίζεται σε τεχνολογία της ARM, ενώ ακόμη και τα νέα προϊόντα της Apple που χρησιμοποιούν τα Apple M1 chip έχουν τεχνολογία της ARM μέσα τους.

Η μεγάλη αυτή επιτυχία της ARM της έφερε πολλούς μνηστήρες οι οποίοι θέλουν να βάλουν χέρι στην τεχνολογία αλλά και στα κέρδη της, με πρώτη και καλύτερη την Nvidia η οποία έσπευσε να κάνει μια υψηλότατη πρόταση εξαγοράς η οποία φτάνει τα 40 δις δολάρια.

Η κίνηση αυτή βέβαια δεν πέρασε απαρατήρητη από διάφορους φορείς τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ οι οποίοι πιστεύουν ότι θα δημιουργήσει πολλά και σοβαρά προβλήματα στο μέλλον.
Μάλιστα το FTC (Federal Trade Commission) των ΗΠΑ πήρε άμεσα τα μέτρα του για να μπλοκάρει την τεράστια αυτή συμφωνία. Σύμφωνα με το FTC η κίνηση αυτή γίνεται για την αποφυγή ενός καταστροφικού για την αγορά μονοπωλίου το οποίο μπορεί να βάλει φρένο στην ανάπτυξη τεχνολογιών επόμενης γενιάς.

Οι επιφυλάξεις αυτές του FTC δεν είναι υπερβολικές θα λέγαμε, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς το τεράστιο πελατολόγιο της ARM το οποίο περιλαμβάνει και όλους τους άμεσους ανταγωνιστές της Nvidia.
Έτσι, μια πιθανή εξαγορά θα έδινε στην Nvidia πρόσβαση σε συμφωνίες και στρατηγικές δημιουργώντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.

Φυσικά κολοσσοί όπως οι Google, Microsoft και Qualcomm τάσσονται επίσης κατά της συμφωνίας αυτής κάτι που κάνει τα πράγματα ακόμη δυσκολότερα για την Nvidia.

FTC