Νομίζεις ότι τα premium κινητά είναι ακριβά; Και όμως θα γίνουν ακριβότερα!

21 Μαρτίου, 2023

Εδώ και καιρό ακούγεται ότι η επερχόμενη σειρά iPhone 15 θα είναι η ακριβότερη που έχει παρουσιάσει η Apple ποτέ. Αν αυτό αληθεύει, τότε όπως καταλαβαίνετε ότι άμεσα θα ακολουθήσουν και τα Android κινητά.

Όχι δηλαδή ότι δεν έχει ήδη ξεκινήσει αυτό. Αρκεί να δει κανείς τις τιμές των νέων flagship, και θα καταλάβει ότι οι τιμές έχουν πάρει για τα καλά την άνοδο. Τώρα όπως φαίνεται οι φήμες αυτές επιβεβαιώνονται καθώς η Counterpoint Research δημοσίευσε ορισμένα στατιστικά στοιχεία που σχετίζονται με την αγορά premium smartphones το 2022. Μπορείτε να δείτε μόνοι σας το διάγραμμα παρακάτω, αλλά μπορούμε να το συνοψίσουμε πολύ γρήγορα: ενώ οι συνολικές πωλήσεις τηλεφώνων σε όλο τον κόσμο μειώθηκαν κατά 12% σε ετήσια βάση (YoY), τα τηλέφωνα στην κατηγορία premium αυξήθηκαν στην πραγματικότητα κατά 1% YoY. Για πρώτη φορά, τα ακριβά τηλέφωνα κατέλαβαν το 55% της παγκόσμιας αγοράς.


Με άλλα λόγια, οι κατασκευαστές πωλούν λιγότερα οικονομικά και μεσαίας κατηγορίας τηλέφωνα από ποτέ άλλοτε, ενώ τα τηλέφωνα της τάξης των 1.000+ δολαρίων γνωρίζουν τεράστια επιτυχία. Φυσικά δεν χρειάζεται να είσαι «μάντης» για να καταλάβεις τι έρχεται στο άμεσο μέλλον. Αν έχετε μπερδευτεί με το “(≥$600)” στον τίτλο του διαγράμματος θα σας πούμε ότι αναφέρεται στη χονδρική τιμολόγηση των τηλεφώνων, όχι στη λιανική. Για την ανάλυση της αγοράς, η Counterpoint Research χρησιμοποιεί τη χονδρική τιμολόγηση. Αλήθεια, γιατί άραγε όλο και περισσότεροι καταναλωτές αγοράζουν κινητά των 1000+ δολαρίων κάθε χρόνο; Υπάρχουν αρκετοί πιθανοί λόγοι για αυτό. Ένας προφανής είναι ότι η οικονομική ύφεση των τελευταίων ετών επηρέασε δυσανάλογα τους λιγότερο εύπορους ανθρώπους. Με άλλα λόγια, οι εύποροι λαοί έχουν εξίσου πολλά χρήματα όπως και πριν, ενώ οι λιγότερο εύποροι λαοί έχουν λιγότερα. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί τα ακριβά τηλέφωνα πουλάνε καλά και τα φθηνότερα τηλέφωνα μειώνονται.

Ωστόσο, βλέπουμε αυτή την αύξηση παγκοσμίως και όχι μόνο σε πλούσιες χώρες ενώ ακόμη και στις αναδυόμενες αγορές παρατηρείται άνοδος στις πωλήσεις ακριβών τηλεφώνων. Αυτό όπως φαίνεται θα κάνει τους κατασκευαστές να αναπτύξουν και να παρουσιάσουν περισσότερα premium κινητά και λιγότερες συσκευές από την μεσαία και budget κατηγορία. Εννοείται ότι οι τιμές θα πάρουν τον ανήφορο, και με πρωτοστάτη την Apple οι υπόλοιποι κατασκευαστές απλά θα ακολουθήσουν.

Θα γίνει μέσα στο 2023; Ουδείς γνωρίζει, αν και όπως αναφέραμε παραπάνω μπορεί κανείς ήδη να δει τις τσιμπημένες τιμές σε όλα τα νέα flagship κινητά.

Huawei skin banner L
Huawei skin banner R