Ο Elon Musk φοβάται ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα εξαφανίσει το ανθρώπινο είδος

2 Νοεμβρίου, 2023

Ο Έλον Μάσκ προειδοποιεί για το ενδεχόμενο εξαφάνισης του ανθρώπου από την τεχνητή νοημοσύνη. Τονίζει μάλιστα ιδιαίτερα τους κινδύνους από την ανάπτυξη μιας AI από “ακραίους οικολόγους”. Μιλώντας στο podcast του κωμικού Joe Rogan, ο Μάσκ εξέφρασε τους φόβους του ότι κάποιοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν καταχρηστικά την τεχνολογία AI για να προστατεύσουν τον πλανήτη τερματίζοντας την ανθρώπινη ζωή.

Τα σχόλια του μεγιστάνα της τεχνολογίας έρχονται πριν από τη σύνοδο κορυφής για την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου εμπειρογνώμονες και ηγέτες του τομέα θα συγκεντρωθούν για να συζητήσουν τους πιθανούς κινδύνους που συνδέονται με την τεχνητή νοημοσύνη. Παρά τους αμφιλεγόμενους ισχυρισμούς του Μάσκ, πολλοί στην κοινότητα της τεχνητής νοημοσύνης θεωρούν ότι υπερβάλει ως προς τις επιπτώσεις.

Ενώ ο Έλον Μασκ προειδοποιεί για το ενδεχόμενο εξαφάνισης του ανθρώπου από την τεχνητή νοημοσύνη, ο Νικ Κλεγκ, πρόεδρος των παγκόσμιων υποθέσεων της Meta και πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, συμμετέχει επίσης σε αυτή την σύνοδο κορυφής. Προέτρεψε να δοθεί έμφαση σε πιο άμεσες προκλήσεις και όχι σε κερδοσκοπικά μελλοντικά σενάρια. “Η τεχνολογία δεν είναι έτοιμη, για παράδειγμα, να συνταγογραφήσει φάρμακα σε ασθενείς, όπου ένα λάθος θα μπορούσε να κοστίσει μια ανθρώπινη ζωή”.
Στο πλαίσιο των συζητήσεων της συνόδου κορυφής, οι εμπειρογνώμονες εξετάζουν τους κινδύνους που συνδέονται με την ανάπτυξη και την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης. Αν και δεν συμμερίζονται όλοι οι εμπειρογνώμονες την ερμηνεία του Μασκ για την απειλή της τεχνητής νοημοσύνης, υπάρχει συναίνεση όσον αφορά τους πιθανούς κινδύνους που ενέχει.

Ο συνιδρυτής του Google Deepmind, Ντέμης Χασάμπης (Ελληνοκύπριος σε καταγωγή), τόνισε την ανάγκη προσέγγισης της AI με προσοχή και υπευθυνότητα. Ανέφερε τον κίνδυνο η τεχνητή νοημοσύνη να παράγει παραπληροφόρηση, δημιουργία deepfakes και πιθανή κατάχρηση της τεχνολογίας από κακόβουλους φορείς.

Η σύνοδος κορυφής για την ασφάλεια της AI συγκεντρώνει παγκόσμιους ηγέτες, καινοτόμους της τεχνολογίας, ακαδημαϊκούς και ερευνητές της AI. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στην ιστορική πανεπιστημιούπολη του Bletchley Park στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα θέματα συζήτησης περιλαμβάνουν τη μεγιστοποίηση των οφελών της AI, από την ανακάλυψη νέων φαρμάκων έως την αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής, με ταυτόχρονο μετριασμό των κινδύνων. Η σύνοδος θα επικεντρωθεί ιδιαίτερα στις απειλές που θέτει η προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη, η οποία συχνά αναφέρεται ως “frontier AI”, με ιδιαίτερη προσοχή σε θέματα όπως η βιοτρομοκρατία και οι κυβερνοεπιθέσεις.

Ο Aidan Gomez, ιδρυτής της Cohere, υπογράμμισε την ανάγκη να αντιμετωπιστούν πιο άμεσες απειλές που σχετίζονται με την AI και τόνισε τη σημασία της ρύθμισης για τη διασφάλιση της υπεύθυνης χρήσης της τεχνολογίας.