Ο Τραμπ “κουνάει μαντήλι” με νέες κυρώσεις, αυτή την φορά εναντίον της Xiaomi!

15 Ιανουαρίου, 2021

Όπως φαίνεται, το παραλήρημα του Τραμπ ενάντια στις κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας θα συνεχιστεί μέχρι να φύγει ή να τον βγάλουν σηκωτό μέσα από τον Λευκό Οίκο. Τελευταίο του θύμα η Xiaomi, η οποία χαρακτηρίζεται ως μια Κινεζική κομμουνιστική στρατιωτική εταιρεία!;

Τα πάντα ξεκίνησαν με την άγρια επίθεση στην Huawei το 2018, σε μια περίοδο που η κινεζική εταιρεία είχε περάσει ήδη σε πωλήσεις την Apple και κάλπαζε ταχύτατα προς την κορυφή.
Η Xiaomi το τρίτο τετράμηνο του 2020 ξεπέρασε επίσης την Apple σε πωλήσεις σύμφωνα με την IDC, και εντελώς τυχαία έρχεται η κυβέρνηση των ΗΠΑ να την προσθέσει στην λίστα με τις «επικίνδυνες» για την ασφάλεια του κράτους εταιρείες.

Τι σημαίνει όμως η προσθήκη της Xiaomi στην «μαύρη» λίστα του Τραμπ; Για αρχή περιορίζει τις αμερικανικές επενδύσεις στην Xiaomi ενώ ουδείς γνωρίζει τι θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες.
Η δικαιολογία για τις απαγορεύσεις αυτές είναι η γνωστή και ολίγον ηλίθια, ότι δηλαδή η Xiaomi προμηθεύει με τεχνολογία και τεχνογνωσία τον κινεζικό στρατό. Και λέμε ηλίθια γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι και στις ΗΠΑ αλλά και σε όλες τις υπόλοιπες χώρες στον πλανήτη, οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας έχουν συμβόλαια με τον στρατό!

Στην λίστα με τις νέες απαγορεύσεις δεν είναι μόνο η Xiaomi αλλά και ο ενεργειακός κολοσσός CNOOC και άλλες 9 εταιρείες.
Η απόφαση αυτή μπορεί να είναι μια από τις τελευταίες κινήσεις της απερχόμενης κυβέρνησης, αλλά στην ουσία επιβεβαιώνει την εμμονή του προέδρου με οτιδήποτε κινεζικό.
Φυσικά τα νέα αυτά είχαν άμεσα αποτελέσματα, με την μετοχή της Xiaomi να υποχωρεί 11% στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ.