Οι ΗΠΑ διακόπτουν την προμήθεια τσιπ προς τη Huawei και φέρνουν πονοκέφαλο σε Intel και Qualcomm

10 Μαΐου, 2024

Ο πόλεμος Huawei-ΗΠΑ για τα τσιπ παίρνει φωτιά καθώς η κυβέρνηση Biden μπλόκαρε την άδεια αποστολής τσιπ από την Intel και την Qualcomm. Και οι δύο εταιρείες επιβεβαίωσαν τη νέα απόφαση, τονίζοντας τους προβληματισμούς τους για την ανάπτυξη των επιχειρήσεών τους.

Η Intel επιβεβαίωσε αρχικά ότι οι αμερικανικές αρχές ακύρωσαν την άδεια αποστολής τσιπ για έναν πελάτη της από την Κίνα (φέρεται να είναι η Huawei) και ανέφερε ότι η απόφαση αυτή πιθανότατα θα πλήξει τα έσοδα από τις πωλήσεις της. Η εταιρεία επεσήμανε λόγους ασφαλείας για την απόφαση αυτή. Παρόλο που η Intel δεν ανέφερε το όνομα του πελάτη στην επίσημη κατάθεσή της, σημείωσε ότι τα έσοδα του δεύτερου τριμήνου θα μειωθούν κάτι που θα έχει αντίκτυπο στην ανάπτυξη της επιχείρησης.

“Στις 7 Μαΐου 2024, το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ενημέρωσε την Intel Corporation ότι ανακαλεί ορισμένες άδειες για εξαγωγές καταναλωτικών ειδών σε πελάτη στην Κίνα, με άμεση ισχύ”.

Η Qualcomm επιβεβαιώνει
Από την άλλη πλευρά, η Qualcomm δήλωσε ότι μετά την ακύρωση μιας από τις άδειες της από τις ΗΠΑ για τη Huawei, οι μετοχές της είδαν μεγάλη πτώση. Η Intel επίσης, αντιμετώπισε πτώση 2,9% αυτή την εβδομάδα. Όπως αναφέρθηκε σε προηγούμενη έκθεση, η κυβέρνηση των ΗΠΑ προέβη σε αυτό το βήμα μετά την παρουσίαση του MateBook X Pro από την Huawei, ένα laptop το οποίο φοράει τον κορυφαίο επεξεργαστή Intel Core Ultra 9. Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών αντιτάχθηκε σε αυτή την απόφαση και δήλωσε ότι οι ΗΠΑ υπερβάλλουν τώρα στις περιττές κυρώσεις κατά της Κίνας όσον αφορά την εθνική ασφάλεια. Εν τω μεταξύ, η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ – Τζίνα Ραϊμόντο ανέφερε τα εξής:
“Η Huawei αποτελεί απειλή! Έχουμε αυξημένη εστίαση στην τεχνητή νοημοσύνη, και έτσι αν ένα τσιπ που είχαμε προηγουμένως αδειοδοτήσει ανακαλύψουμε ότι είχε δυνατότητες AI, θα ανακαλέσουμε την άδεια”.