Οι κυρώσεις στην Huawei φαίνεται ότι στοιχίζουν πιο ακριβά από ότι περίμεναν οι ΗΠΑ

18 Ιουλίου, 2022

Ήταν Νοέμβριος του 2019 όταν ξεκινούσαν τα προβλήματα για την Huawei αλλά και για άλλη μια κινεζική εταιρία την ZTE.

Φυσικά μιλάμε για τις κυρώσεις των ΗΠΑ οι οποίες ήρθαν μετά από την χωρίς αποδείξεις ανακοίνωση του FCC ότι οι δυο αυτές εταιρείες αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια του κράτους. Αργότερα το αμερικανικό κογκρέσο απαίτησε από τους operators να σταματήσουν να χρησιμοποιούν εξοπλισμό 5G των δυο αυτών κινεζικών κολοσσών ενώ ταυτόχρονα δέσμευσε και κονδύλια για την αντικατάσταση του υπάρχοντος εξοπλισμού των παρόχων.
Η εκτίμηση του FCC ήταν ότι όλη αυτή η διαδικασία θα είχε ένα κόστος κοντά στα 1.84 δις δολάρια, αλλά όπως φαίνεται η εκτίμηση αυτή ήταν αρκετά αισιόδοξη.

Όπως φαίνεται η πραγματικότητα είναι αρκετά πιο «αλμυρή» καθώς η πρόεδρος του FCC Jessica Rosenworcel τώρα ενημέρωσε το κογκρέσο ότι θα χρειαστούν επιπλέον 3.08 δισεκατομμύρια για να αφαιρεθεί ο εξοπλισμός των Huawei και ZTE από το δίκτυο των ΗΠΑ, ανεβάζοντας έτσι το κόστος κοντά στα 5 δισεκατομμύρια.
Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι οι πάροχοι θα επιβαρυνθούν με το 60% του συνολικού κόστους που απαιτείται για την αλλαγή εξοπλισμού.
Προβλήματα αντιμετωπίζει και το Ηνωμένο Βασίλειο το οποίο επίσης ακολούθησε την πολιτική των ΗΠΑ. Οι πάροχοι εκεί ξεκίνησαν να αφαιρούν 5G εξοπλισμό της Huawei από τα δίκτυα τους ήδη από τον Ιούλιο του 2020, αλλά με τους ρυθμούς που γίνεται η μετάβαση αναμένεται να χρειαστούν έως και 7 χρόνια για την πλήρη μετάβαση.
Αυτό σε τεχνολογικά χρόνια είναι μια αιωνιότητα μιας και μέχρι τότε αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους τα δίκτυα 6G!

Για άλλη μια φορά λοιπόν φαίνεται ότι ακόμη και τα ισχυρά και πλούσια κράτη αδυνατούν να υπολογίσουν το πραγματικό κόστος που έχουν τα πολιτικά τους παιχνίδια. Γιατί μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, οι κυρώσεις των ΗΠΑ στην Huawei (η οποία κατέχει τις περισσότερες τεχνολογικές πατέντες στην τεχνολογία 5G) είναι ένα καθαρά πολιτικό παιχνίδι, και μια προσπάθεια να σταματήσει την αδιαμφησβήτητη κυριαρχία της Κίνας στις τεχνολογίες των δικτύων επόμενης γενιάς.

ΠΗΓΗ