Οι πολιτικοί φοβούνται αλλά ταυτόχρονα λατρεύουν το TikTok

9 Απριλίου, 2024

Οι πολιτικοί φαίνεται να μισούν το TikTok λόγω των υποτιθέμενων κινδύνων ασφαλείας. Ωστόσο, αυτοί οι ίδιοι οι πολιτικοί φαίνεται να προτιμούν το TikTok για να ανεβάσουν την δημοφιλία τους σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Το TikTok είναι αναμφίβολα μία από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης αλλά τον τελευταίο καιρό έχει μπει στο στόχαστρο των πολιτικών στις ΗΠΑ. Βέβαια επειδή οι πολιτικοί ενδιαφέρονται και για την καρέκλα τους δεν μπορούν να αγνοήσουν το γεγονός ότι το κοινωνικό δίκτυο είναι ένας κόμβος για εκατομμύρια νέους ψηφοφόρους!

Οι Αμερικανοί νομοθέτες βρίσκονται στα πρόθυρα της απαγόρευσης του TikTok. Ένα νομοσχέδιο που συζητά την απαγόρευση του TikTok πέρασε πρόσφατα με διακομματική υποστήριξη και έχει ήδη πάρει την πορεία του προς τη Γερουσία των ΗΠΑ.
Φυσικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν έχει ήδη δηλώσει ότι θα υπογράψει το νομοσχέδιο και κατά συνέπεια, η μητρική εταιρεία του TikTok, η ByteDance, ενδέχεται να αναγκαστεί να πουλήσει το TikTok. Εάν η ByteDance δεν συμμορφωθεί, οι εφαρμογές της εταιρείας ενδέχεται να απαγορευτούν από τα καταστήματα εφαρμογών των ΗΠΑ.

 

Το TikTok αντιμετωπίζει αντιδράσεις σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, κυρίως για τις πρακτικές ασφάλειας και διαχείρισης δεδομένων. Οι υπηρεσίες ασφαλείας της Γερμανίας προειδοποίησαν πρόσφατα ότι η ByteDance ενδέχεται να μοιράζεται δεδομένα της TikTok με την κυβέρνηση της Κίνας. Επιπλέον, αρκετοί νομοθέτες έχουν υποστηρίξει ότι το TikTok είναι τόσο ισχυρό και η χρήση του είναι τόσο διαδεδομένη, ώστε θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να επηρεάσει τους χρήστες και τους ψηφοφόρους.

Βέβαια και οι ίδιοι οι πολιτικοί χρησιμοποιούν το TikTok ακριβώς για αυτόν τον λόγο, για να κερδίσουν δηλαδή αναγνωρισιμότητα στις μάζες.
Το TikTok είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στην ηλικιακή ομάδα 16 έως 25 ετών και αυτή ακριβώς είναι η πηγή νέων ψηφοφόρων για τους πολιτικούς. Σημειώστε ότι οι 16χρονοι στη Γερμανία μπορούν να ψηφίσουν στις επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές του Ιουνίου.
Ο Σάιμον Χάρις, ο εν αναμονή πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, έχει χαρακτηριστεί ως “TikTok Taoiseach (αρχηγός)”. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει συγκεντρώσει 4 εκατομμύρια followers στο TikTok ενώ όλοι βλέπουμε τι συμβαίνει και στην χώρα μας με Μητσοτάκη και Κασσελάκη.

Ο ιδιοκτήτης του TikTok, η ByteDance, συνεχίζει να αρνείται ότι το προϊόν της χρησιμοποιείται για κατασκοπεία. Ομοίως, η κινεζική κυβέρνηση έχει επίσης αρνηθεί όλους τους ισχυρισμούς. Πέρυσι, η TikTok εγκαινίασε έναν ιστότοπο για την αποθήκευση των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών στο Δουβλίνο και προσέλαβε μια ανεξάρτητη εταιρεία ασφαλείας για την παρακολούθηση της ροής των δεδομένων, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες για την ασφάλεια και τη διαχείριση των δεδομένων.

Τι πιστεύουμε εμείς; Εμείς λοιπόν θα λέγαμε ότι είναι απίθανο η κινεζική αντικατασκοπεία να ενδιαφέρεται για την Κλεοπάτρα και τα άλλα κορίτσια του Skorpios Music Bar ή τον Μητσάρα από τα Σεπόλια που τούρμπισε το παλιό BMW που του χάρισε ο θειός του. Αν εσείς πάλι έχετε κάτι να κρύψετε από τον Σι Τζινπίνγκ τότε καλύτερα αποφύγετε το TikTok.