Panasonic Lumix DC-G100V: Ένα μικρό αριστούργημα για vloggers και δημιουργούς περιεχομένου

30 Σεπτεμβρίου, 202292/100
Συνολική βαθμολογία
Επισκόπηση αξιολόγησης
ΣΧΕΔΙΑΣΗ
92%
ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ
91%
ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΙΚΟΝΑΣ
93%
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
92%
Σύνοψη αξιολογήσεων
Η πρώτη κάμερα της Panasonic φτιαγμένη ειδικά για vloggers είναι μια εξαιρετική πρόταση. Είναι απίστευτα μικρή και βολική, έχει ευέλικτη οθόνη και εξελιγμένο σύστημα ήχου και προσφέρει εξαιρετική ποιότητα εικόνας σε φωτογραφία και βίντεο. Το μικρό τρίποδο που υπάρχει στην συσκευασία είναι άλλο ένα εργαλείο το οποίο σίγουρα θα αξιοποιήσει όποιος δημιουργεί περιεχόμενο.

Τα κινητά και η ραγδαία εξέλιξη των φωτογραφικών μηχανών τους έχουν προκαλέσει πανωλεθρία στις πωλήσεις των παραδοσιακών φωτογραφικών μηχανών.
Για τους κατασκευαστές αυτό ήταν ένα μήνυμα το οποίο έλεγε «προσαρμοστείτε ή εξαφανιστείτε», και είναι αλήθεια ότι κάποιοι το άκουσαν και συνεχίζουν την πορεία τους ενώ κάποιοι άλλοι μπήκαν στις σελίδες της ιστορίας της τεχνολογίας.
Η σημερινή εποχή χαρακτηρίζεται από την άνθηση των social media και των vlogs αλλά και την συνεχόμενα αυξανόμενη ζήτηση για ποιοτικό περιεχόμενο. Ναι ένα κορυφαίο φωτογραφικό κινητό μπορεί να καλύψει τις περισσότερες ανάγκες για δημιουργία, αλλά δεν θα μπορέσει να πιάσει ποτέ την ποιότητα που προσφέρει μια καλή κάμερα.

Εκεί φαίνεται να ποντάρει και η Panasonic με την DC- G100V την οποία και διαφημίζει ως την απόλυτη vlogging κάμερα της αγοράς. Η νέα αυτή κάμερα έχει ως όπλα της τις μικρές διαστάσεις (βασικό για τους vloggers), τις εξελιγμένες λειτουργίες και το προσιτό κόστος, και φιλοδοξεί να κόψει πωλήσεις από τα φωτογραφικά κινητά αποδεικνύοντας ότι η μια καλή κάμερα πάντα θα έχει το επάνω χέρι. Το αν το καταφέρνει αυτό θα διαβάσετε ευθύς αμέσως παρακάτω.

 

Χαρακτηριστικά


Η G100 είναι φυσικά μια φωτογραφική Four Thirds και έτσι χρησιμοποιεί τον αισθητήρα CMOS των 20.3MP που έχουμε δει και στην προηγούμενη G90. Όπως ανέφερα ήδη η Panasonic προμοτάρει την μηχανή ως εργαλείο για vloggers οπότε η λήψη video 4Κ στα 30fps δεν θα μπορούσε να λείπει. Το πιο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό για vlogging όμως έρχεται από τον ήχο όπου υπάρχει το σύστημα OZO της Nokia.

Το σύστημα αυτό αποτελείται από 3 συνολικά μικρόφωνα (δυο μπροστά και ένα πίσω) και αναλαμβάνει να γράψει ποιοτικό ήχο ανεξάρτητα από την κατεύθυνση από την οποία αυτός έρχεται. Έτσι για παράδειγμα μπορείτε να κάνετε λήψη selfie μιλώντας στην κάμερα, αλλά ταυτόχρονα να μην χάνετε και τους ήχους του περιβάλλοντος. Η Panasonic μάλιστα είναι τόσο σίγουρη για την αποτελεσματικότητα του συστήματος που δηλώνει ότι ο χρήστης δεν θα χρειαστεί εξωτερικό μικρόφωνο!

Μέσα στην συσκευασία της μηχανής θα βρείτε και το DMW-SHGR1, ένα χρησιμότατο εργαλείο το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως παραδοσιακό επιτραπέζιο τρίποδο ή σαν grip για vlogging. Το τρίποδο αυτό συνδέεται με την μηχανή και επιτρέπει τον γρήγορο χειρισμό της από τα ενσωματωμένα πλήκτρα.
Η G100V στα χαρτιά διαθέτει και σύστημα σταθεροποίησης 5 αξόνων, αλλά τα πράγματα είναι κομματάκι πιο περίπλοκα. Βλέπετε δεν υπάρχει μηχανικό σύστημα μετατόπισης του αισθητήρα αλλά ηλεκτρονική σταθεροποίηση (EIS) η οποία συνδυάζεται με την σταθεροποίηση του φακού. Φυσικά για να επιτύχει την σταθεροποίηση στο βίντεο γίνεται κροπάρισμα του κάδρου το οποίο ειδικά σε λήψεις 4K είναι αρκετά σημαντικό.
Τον εξοπλισμό συμπληρώνει μια εξαιρετικά χρήσιμη vari angle οθόνη LCD 3 ιντσών η οποία προσφέρει και πολύ καλή ευκρίνεια.

Ποιότητα και Χειρισμός


Η G100V έρχεται εξοπλισμένη με έναν φακό 12-32mm f /3,5-5,6mm ο οποίος κρύβεται μέσα στο σώμα της μηχανής κάτι που την κάνει ακόμη πιο εύκολη στην μεταφορά.
Είναι εντυπωσιακό το πόσο μικρή σε διαστάσεις είναι αυτή η κάμερα, αλλά και το πόσο στιβαρή και ποιοτική αίσθηση προσφέρει. Αυτό που μας άρεσε ιδιαίτερα είναι ότι παρά το μικρό της μέγεθος διαθέτει ένα τίμιο grip ενώ και η εργονομία δεν προβληματίζει ιδιαίτερα.

Μάλιστα στην επάνω πλευρά θα βρείτε το mode dial αλλά και ένα dial για την ρύθμιση του διαφράγματος και της ταχύτητας. Πλήκτρα dedicated για την ισορροπία λευκού και το ISO δεν υπάρχουν αλλά για να επιβεβαιώσει τον vlogging χαρακτήρα της η μηχανή σας προσφέρει πλήκτρο για γρήγορη έναρξη εγγραφής βίντεο και ένα ακόμη για άμεση αποστολή περιεχομένου σε κινητά.

Φυσικά δεν λείπει και η δυνατότητα γρήγορης πρόσβασης στα μενού από την οθόνη αφής η οποία στις δοκιμές μας αποδείχτηκε ιδιαίτερα θετική στον χειρισμό. Τέλος στην δεξιά πλευρά της G100 θα βρείτε την θύρα φόρτισης micro USB και μια θύρα HDMI.

 

Επιδόσεις


Μπορεί ο στόχος της Panasonic να είναι οι vloggers και η δημιουργία βίντεο περιεχομένου, αλλά η G100V είναι και μια εξαιρετική φωτογραφική μηχανή. Ο αισθητήρας των 20,3MP μπορεί να τραβήξει εντυπωσιακές φωτογραφίες με μπόλικη λεπτομέρεια, ειδικά όταν υπάρχει καλός φωτισμός. Η δυνατότητα λήψης σε RAW αυξάνει κατακόρυφα και τις δυνατότητες επεξεργασίας των φωτογραφιών.

Η μηχανή αυτή χρησιμοποιεί ένα σύστημα AF το οποίο έχει αποδείξει την αξία του και στο παρελθόν. Βλέπετε πρόκειται για το γνωστό σύστημα εστίασης 49 σημείων που έχουν οι Lumix G7, G85, G9 και GH4. Δεν είναι το ταχύτερο της αγοράς ή το πιο εξελιγμένο αλλά κάνει πάντα καλά την δουλειά του και δεν πρόκειται να παραπονεθεί κανείς με την αποτελεσματικότητα του.

ISO 3200

Στις δοκιμές μας καταφέραμε να πάρουμε καλές φωτογραφίες έως και τα 3200 ISO. Από εκεί και επάνω η εικόνα αρχίζει να χάνει λεπτομέρεια ενώ και ο θόρυβος κάνει αισθητή την παρουσία του. Μιας και μιλάμε για μια φωτογραφική η οποία θέλει να τα βάλει με τα smartphones, η G100V διαθέτει και αρκετά έτοιμα φίλτρα για να κάνετε πιο ενδιαφέρουσες τις λήψεις σας. Προσωπική μου γνώμη είναι ότι δεν προσφέρουν κάτι το ιδιαίτερο στις λήψεις αλλά ο κάθε χρήστης έχει τις δικές του προτιμήσεις οπότε περί ορέξεως…

Αυτό που σίγουρα μου άρεσε πάντως είναι ότι όταν περιστρέφεις την οθόνη μπροστά η μηχανή μπαίνει αυτόματα σε Selfie Shot mode. Αυτό σημαίνει ότι ενεργοποιείται η αναγνώριση προσώπου και ήχου ενώ εμφανίζονται και τα απαραίτητα μενού όπως η εξομάλυνση της υφής του προσώπου, το θόλωμα του παρασκηνίου αλλά και κάποια εφέ.

Στην λήψη βίντεο τα πράγματα είναι επίσης πολύ καλά. Το υλικό που θα πάρετε θα έχει ρεαλιστικά χρώματα και καλή λεπτομέρεια ενώ και το σύστημα μικροφώνων OZO κάνει εξαιρετικά εντυπωσιακή δουλειά.
Στην λήψη 4K βίντεο οι vloggers θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα το κροπάρισμα της κάμερας που γίνεται για λόγους σταθεροποίησης. Εδώ έρχεται το grip-τρίποδο να σώσει λίγο την κατάσταση μιας και απαιτείται να υπάρχει μια καλή απόσταση κατά την λήψη. Αν η λήψη γίνεται σε ανάλυση Full HD τότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Σε εγγραφή 4K τα κλιπ που θα τραβήξετε περιορίζονται στα 10 λεπτά ενώ σε 1080p ο χρόνος ανεβαίνει στα 30 λεπτά.

 

Συμπέρασμα


Η πρώτη κάμερα της Panasonic φτιαγμένη ειδικά για vloggers είναι μια εξαιρετική πρόταση. Είναι απίστευτα μικρή και βολική, έχει ευέλικτη οθόνη και εξελιγμένο σύστημα ήχου και προσφέρει εξαιρετική ποιότητα εικόνας σε φωτογραφία και βίντεο. Το μικρό τρίποδο που υπάρχει στην συσκευασία είναι άλλο ένα εργαλείο το οποίο σίγουρα θα αξιοποιήσει όποιος δημιουργεί περιεχόμενο.
Είναι αλήθεια ότι θα προτιμούσαμε ένα σύστημα σταθεροποίησης που δεν κροπάρει την εικόνα, αλλά ξέρουμε ότι αυτό θα ανέβαζε αυτομάτως τόσο τον όγκο της μηχανής όσο και το βάρος της.
Το σίγουρο είναι ότι αν είσαι δημιουργός περιεχομένου και το smartphone έχει αρχίσει να σε περιορίζει τότε η G100V της Panasonic είναι η ιδανική λύση για εσένα.