Πάνω από ένα εκατομμύριο ηλεκτρικά αυτοκίνητα πωλήθηκαν παγκοσμίως τον Ιανουάριο

16 Φεβρουαρίου, 2024

Πάνω από ένα εκατομμύριο ηλεκτρικά οχήματα πωλήθηκαν παγκοσμίως τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τον κορυφαίο ερευνητικό οίκο για τα ηλεκτρικά οχήματα και την ενεργειακή μετάβαση, Rho Motion.

Ο προηγούμενος μήνας λοιπόν ήταν ο καλύτερος με πωλήσεις αυξημένες κατά 69% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2023, όπου είχαν πωληθεί 660.000 οχήματα. Στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι πωλήσεις EV αυξήθηκαν κατά 29% σε ετήσια βάση, κατά 41% στις ΗΠΑ και τον Καναδά και σχεδόν διπλασιάστηκαν στην Κίνα.

Με τον Ιανουάριο να αποτελεί το εποχικό χαμηλό του έτους καθώς ακολουθεί την πάντα καλή περίοδο του Δεκεμβρίου, τα στοιχεία πωλήσεων σε μηνιαία βάση μειώθηκαν κατά 26% .
Ειδικότερα στην Ευρώπη σημειώθηκε η μεγαλύτερη πτώση σε μηνιαία βάση (32%) λόγω του απότομου τερματισμού των επιδοτήσεων για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στη Γερμανία και της μείωσης στη Γαλλία. Στη Γερμανία, οι πωλήσεις EV μειώθηκαν στο μισό m-o-m μετά το τέλος της επιδότησης. Ωστόσο, οι πωλήσεις σε ετήσια βάση αυξήθηκαν κατά 40%. Ομοίως στη Γαλλία, οι πωλήσεις EV μειώθηκαν επίσης στο μισό σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, αλλά σημείωσαν αύξηση 20% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Όσον αφορά τη Βόρεια Αμερική, η αγορά συνεχίζει να ανθίζει εκεί με ετήσια αύξηση 41%, και μείωση 14% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Η Κίνα τα πηγαίνει εκπληκτικά σχεδόν διπλασιάζοντας τον περσινό αριθμό πωλήσεων του Ιανουαρίου, συγκεντρώνοντας 640.000 από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που πωλήθηκαν παγκοσμίως.