Πιλότοι «χορεύουν» στη σκιά της μεγαλύτερης έκλειψης ηλίου που έγινε ποτέ

11 Απριλίου, 2024

Δύο πιλότοι ακροβατικών συνεργάστηκαν με μια ομάδα φωτογράφων για να δημιουργήσουν μια μοναδική σειρά φωτογραφιών κατά τη διάρκεια της σπάνιας, ολικής έκλειψης στο Sulphur Springs του Τέξας.

Η έκλειψη αυτή αποτελεί τη μεγαλύτερη και πιο ορατή (από τις ΗΠΑ) έκλειψη εδώ και 100 χρόνια. Για να γιορτάσει το πρόσφατο ουράνιο γεγονός, το Red Bull τράβηξε φωτογραφίες που «επισκίασαν» όλες τις άλλες. Αυτές οι μοναδικές εικόνες απαιτούσαν από τους πιλότους Kevin Coleman και Pete McLeod να πετάξουν σε παράλληλο σχηματισμό σε απόσταση μόλις ενός μέτρου μεταξύ τους, και σε ύψος 457 μέτρων στον ουρανό, ενώ οι διάσημοι φωτογράφοι Mason Mashon και Dustin Snipes τους φωτογράφιζαν από το έδαφος.

Kevin Coleman and Pete McLeod pose for a portrait in Sulpher Springs, Texas, USA on April 7, 2024.

Δεν υπάρχει κάτι ανάλογο, για να μπορεί κανείς να προετοιμαστεί και να εξασκηθεί. «Κανονικά, αυτό θα ήταν ένας διαχειρίσιμος ελιγμός. Αλλά όταν πρέπει να πετάξεις μόλις μερικά μέτρα από το ένα φτερό στο άλλο, να πλοηγηθείς στο σκοτάδι που δημιουργεί η έκλειψη, να διατηρήσεις μια γωνία πτήσης που πρέπει να είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με τον ήλιο και έχοντας στη διάθεσή σου μόνο τέσσερα λεπτά για να τραβήξεις τη φωτογραφία, ενώ κινείσαι με 290 χλμ. την ώρα, γίνεται τρομακτικά δύσκολο όλο αυτό», είπε ο Coleman για το συγκεκριμένο project. «Όλα είναι στο εκατοστό – δύο εκατοστά μακριά και χάνουμε την εικόνα».

Photographers Mason Mashon and Dustin Snipes work with Luke Aikins map out their plan for the Eclipse in Sulpher Springs, Texas, USA on April 7, 2024. 

Η φωτογράφιση των αεροπλάνων εν μέσω της ηλιακής έκλειψης απαιτούσε μήνες προετοιμασίας, κατά την οποία έπρεπε να ταξινομηθούν οι λεπτομέρειες των τοποθεσιών, των διαδρομών των πτήσεων, των αποστάσεων και των μέσων φωτισμού ενός αεροπλάνου σε σχεδόν απόλυτο σκοτάδι. Προκειμένου να γίνει πιο ορατό το περίγραμμα των αεροπλάνων (λόγω των συνθηκών φωτισμού), η ομάδα κάλυψε τα φτερά των αεροπλάνων με ένα ειδικό ανακλαστικό περιτύλιγμα.

 

«Αυτή είναι μια από τις πιο δύσκολες φωτογραφίες που έχω προσπαθήσει ποτέ να τραβήξω», δήλωσε ο Mashon.

 

«Υπάρχουν γνωστές ρυθμίσεις για να φωτογραφίσεις μια έκλειψη, αλλά όταν πρέπει να υπολογίσεις το ύψος των αεροπλάνων από το έδαφος για να καδράρεις τα αεροπλάνα άψογα με την έκλειψη, κατά τη διάρκεια της ολικότητας, είναι κάτι εντελώς διαφορετικό».
Για τον απαραίτητο συντονισμό, το μέλος της ομάδας της Red Bull Air Force Luke Aikins ήταν ο ενδιάμεσος στο έδαφος, ο οποίος βοηθούσε στην επικοινωνία των φωτογράφων και των πιλότων – λάμβανε οδηγίες από τους φωτογράφους τις οποίες στη συνέχεια έδινε απευθείας στους πιλότους.


Στο τελευταίο post στο Instagram μπορείς να δεις μερικές ακόμα φωτογραφίες.
Ο Snipes πρόσθεσε: «Η επικοινωνία ήταν το κλειδί καθόλη τη φωτογράφιση. Συζητούσαμε συνεχώς πώς θέλαμε να μοιάζει η τελική εικόνα και ποιος ήταν ο καλύτερος τρόπος για να φέρουμε τα αεροπλάνα στην ιδανική θέση για να το πετύχουμε».


Πιλότοι και φωτογράφοι είχαν μια μοναδική ευκαιρία να επωφεληθούν από ένα σπάνιο ουράνιο φαινόμενο και να συμμετάσχουν σε μια μοναδική πρόκληση. «Σε αντίθεση με την υψηλή αδρεναλίνη και τα ακροβατικά που έχω συνηθίσει, αυτό το project έχει να κάνει με την ακρίβεια και τον προγραμματισμό», είπε ο McLeod. «Τα καταφέραμε λόγω της εξαιρετικής ομαδικής δουλειάς που κάναμε όλοι και νιώθω φανταστικά που είμαι μέρος αυτής της ομάδας.»