Σ΄αρέσει, δε σ΄αρέσει, αυτό είναι το νέο Tesla Cybertrack και έχει απίθανα χαρακτηριστικά

1 Δεκεμβρίου, 2023

Το Tesla Cybertruck μόλις ξεκίνησε τις παραδόσεις και, τουλάχιστον σύμφωνα με τον Elon Musk, είναι το “καλύτερο” προϊόν της εταιρείας. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, ο Elon εκθείασε τις αρετές του Cybertruck, και όπως φαίνεται δεν ήταν και τόσο υπερβολικός!

Από άποψη προδιαγραφών σύμφωνα με τον Elon Musk το φορτηγό έχει ικανότητα ρυμούλκησης 5 τόνων και ωφέλιμο φορτίο 1100 κιλών. Για σύγκριση, το Ford F-150 Lightning, ένα φορτηγό που έχει κάνει εξαιρετική πορεία στην αγορά μπορεί να ρυμουλκήσει 4,5 τόνους με το πακέτο Max Trailer Tow Package, και το μέγιστο ωφέλιμο φορτίο του φτάνει τα 1000 κιλά.

Πόσο γρήγορο είναι;
Το συνολικό βάρος του οχήματος χωρίς τους επιβάτες, είναι 3107 κιλά και παρόλα αυτά είναι ικανό να επιταχύνει έως τα 100 χλμ την ώρα σε 2,6 δευτερόλεπτα. Το νούμερο αυτό, αν είναι ακριβές, το καθιστά το ταχύτερο pickup παραγωγής στον κόσμο.

Ο Musk δήλωσε: “Δεν δίνει την αίσθηση ενός φορτηγού. Είναι μεταξένιο και αθόρυβο όταν το οδηγείς”.

Τον ισχυρισμό αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει η εξελιγμένη αερανάρτηση που ενσωματώνει το νέο Tesla ένα χαρακτηριστικό που διαθέτουν τα πολυτελή αυτοκίνητα εδώ και αρκετά χρόνια.

Το φορτηγό δηλώνεται ότι έχει “πραγματική” απόσταση από το έδαφος 43,18 εκατοστά, δηλαδή είναι ψηλότερο ακόμη και από ένα Hummer!
Από τεχνικής πλευράς, φέρεται να διαθέτει μπλοκέ διαφορικά, ένα χαρακτηριστικό που υπάρχει σε φορτηγά και οχήματα εκτός δρόμου εδώ και αρκετές δεκαετίες. Επιπλέον, διαθέτει οπίσθιο torque vectoring (δηλαδή τη δυνατότητα μετατόπισης της ροπής σε κάθε τροχό). Το σύστημα διεύθυνσης τεσσάρων τροχών είναι ένα άλλο χαρακτηριστικό του Cybertruck. Στον κόσμο των EV, αυτό το χαρακτηριστικό ήταν ένα τεράστιο σημείο πώλησης του GMC Hummer. Ο Elon φάνηκε πολύ ενθουσιασμένος όταν ανακοίνωσε ότι χρησιμοποιεί ηλεκτρικό σύστημα 48 βολτ. Τα συστήματα 48-volt χρησιμοποιούνται ευρέως σε υβριδικά και ήπια υβριδικά οχήματα, όπως το pickup Ram 1500 με eTorque.

Το Cybertruck έχει πολλά και ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά, αλλά στον κόσμο των pick up φορτηγών οι απαιτήσεις είναι πολύ συγκεκριμένες και οι επιδόσεις σίγουρα δεν είναι μια από αυτές. Μένει να δούμε και τις πρώτες αντιδράσεις από τους νέους ιδιοκτήτες για να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας.