Samsung 75” Q9F: Τίποτα λιγότερο από την καλύτερη LCD της αγοράς!

8 Αυγούστου, 201889/100
ΤΙΜΗ
5499€
Συνολική βαθμολογία
Επισκόπηση αξιολόγησης
ΣΧΕΔΙΑΣΗ
92%
ΕΙΚΟΝΑ
92%
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
92%
ΗΧΟΣ
81%
Σύνοψη αξιολογήσεων
Η αγορά μιας τηλεόρασης δεν είναι μια απλή υπόθεση και πάντα θα πρέπει να κάνετε και κάποιες παραχωρήσεις σε αυτά που ζητάτε. Αυτό όμως δεν ισχύει στην περίπτωση της 75Q9FN. Η τηλεόραση αυτή αποδίδει εξαιρετικά τόσο σε σκοτεινούς όσο και σε φωτεινούς χώρους, χρωματικά είναι ότι καλύτερο έχουμε δει ποτέ ενώ και το μαύρο της είναι απίστευτα κοντά σε αυτό μιας OLED.

Είναι αλήθεια ότι έχουν δει πολλά τα ματάκια μας στις τηλεοράσεις που δοκιμάζουμε την τελευταία δεκαετία.
Έχουμε δει την άνοδο και την πτώση των Plasma, την κυριαρχία για πολλά χρόνια των LCD και φυσικά την εντυπωσιακή είσοδο της τεχνολογίας OLED.
Ειδικά για τις LCD θα μπορούσαμε να γράψουμε ένα ολόκληρο βιβλίο, μιας και κάθε χρόνο κάποια μικρή ή μεγάλη καινοτομία έκανε την εμφάνισή της, βλέπε LED, Quantum Dots, 4K, HDR κλπ.
Δυστυχώς παρά το αρκετό «ψάξιμο» και τις βελτιώσεις, καμία LCD δεν κατάφερε να φέρει την επανάσταση στην κατηγορία. Καμία μέχρι σήμερα δηλαδή, γιατί η Samsung όπως φαίνεται έχει ακόμη πολλά να μας πει με το νέο της μοντέλο Q9! Η νέα Q9FN του 2018 ήταν το μοντέλο που μας έστειλε η Samsung για δοκιμή, και μάλιστα την παραλάβαμε και στην έκδοση των 75 ιντσών, ότι πρέπει δηλαδή για κινηματογραφική απόλαυση.

 

 

Το γιγαντιαίο panel είναι αλήθεια μας δυσκόλεψε αρκετά με τις διαστάσεις και το βάρος του, αλλά μπρος στα κάλλη τι είναι ο πόνος;

 

ΣΧΕΔΙΑΣΗ & ΠΟΙΟΤΗΤΑ


Η βαριά μεταλλική βάση της τηλεόρασης μπαίνει ιδιαίτερα εύκολα και η τηλεόραση είναι έτοιμη για δοκιμή μέσα σε μερικά λεπτά.
Η σχεδίασή της είναι πραγματικά όμορφη, ενώ η ποιότητα κατασκευής βρίσκεται στα ουράνια! Το πάχος της τηλεόρασης δεν είναι το μικρότερο που έχουμε δει με τις άκρες να βρίσκονται στα 2 εκατοστά και το κέντρο στα 3, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που πρόκειται να σας ενοχλήσει. Μπόλικο το μέταλλο που έχει χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή, ενώ το design είναι διακριτικό, χωρίς λεπτομέρειες με χρώμιο ή άλλα «flashy» αισθητικά στοιχεία.

 

Η πλάτη της Q9 είναι μια ατελείωτη μεταλλική επιφάνεια χωρίς κενά ή τρύπες, κάτι που είναι εφικτό χάρη στο σύστημα One Connect το οποίο μεταφέρει όλες τις θύρες σύνδεσης σε ένα εξωτερικό κουτί το οποίο συνδέεται στην TV με ένα και μόνο καλώδιο.

Είναι η πρώτη φορά που ένα καλώδιο διαχειρίζεται τόσο την μεταφορά δεδομένων όσο και την τροφοδοσία ρεύματος, και με πάχος μόλος 3,5mm πραγματικά εξαφανίζεται στον χώρο σας. Στο λειτουργικό βρίσκουμε την τελευταία έκδοση του Tizen OS της Samsung, το οποίο έχει καθαρή και λογική σχεδίαση. Το σετάρισμα της τηλεόρασης πραγματικά δεν θα μπορούσε να είναι πιο απλό.

Στην ουσία η τηλεόραση αναλαμβάνει σχεδόν τα πάντα, ενώ αυτόματα θα ψάξει να βρει κάποιο κινητό που τρέχει την εφαρμογή SmartThings και θα σας προτείνει να πάρει τις ρυθμίσεις του Wi-Fi από εκεί! Μάλιστα με μια αναβάθμιση θα μπορεί να πάρει τα username και passwords και για άλλες εφαρμογές όπως το YouTube, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να βάζετε χειροκίνητα τίποτα.
Φανταστικό το Ambient Mode, με το οποίο μπορείτε να φωτογραφίσετε με το κινητό σας το περιβάλλον πίσω από την τηλεόραση ώστε να μπορεί η τηλεόραση να το χρησιμοποιεί ως background.

Έτσι ειδικά αν την τοποθετήσετε στον τοίχο η τηλεόραση κυριολεκτικά εξαφανίζεται!
Το Ambient Mode επίσης μπορεί να απεικονίζει ώρα και θερμοκρασία, τους τίτλους των ειδήσεων, τις αγαπημένες σας φωτογραφίες ή ακόμη και πίνακες ζωγραφικής!

 

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΙΚΟΝΑΣ


Ξεκινώντας θα πρέπει να πούμε για πολλοστή φορά τα βασικά μιας και η ονομασία δημιουργεί αρκετές παρανοήσεις. Οι QLED της Samsung δεν είναι OLED αλλά κανονικές LED LCD οι οποίες ενσωματώνουν την τεχνολογία Quantum Dot για καλύτερη χρωματική απόδοση. Αφού το ξεκαθαρίσαμε αυτό συνεχίζουμε. Η νέα Q9FN διαθέτει σύστημα οπίσθιου φωτισμού full array local dimming (FALD) σε αντίθεση με τις τηλεοράσεις του 2017 οι οποίες χρησιμοποιούσαν φωτισμό Edge. Και μπορεί η επιλογή αυτή να επιβάρυνε ελαφρώς το πάχος της τηλεόρασης, αλλά πιστέψτε μας έκανε και την μεγαλύτερη διαφορά.

Στις δοκιμές μας η Q9FN έλαμψε μεταφορικά και κυριολεκτικά, καθώς η φωτεινότητά της είναι απλά μοναδική. Μετρήσαμε επίπεδα φωτεινότητας HDR peak brightness στα 1471 nits, ένα νούμερο που μπορεί να μην φτάνει τα 2000 nits που δηλώνει η Samsung αλλά παραμένει δε ιδιαίτερα εντυπωσιακό. Για να καταλάβετε, οι περισσότεροι κινηματογραφιστές του Hollywood δημιουργούν τις ταινίες τους έχοντας τα 1000 nits φωτεινότητας σαν όριο. Από εκεί και μετά το φως αρχίζει να ενοχλεί τα μάτια του τηλεθεατή.

 

Οι περισσότεροι από εσάς περιμένετε να ακούσετε για το contrast της Q9FN, και αν μπορεί να συγκριθεί με την απόδοση μιας OLED. Ε λοιπόν όχι, η OLED παραμένει μπροστά σε αυτόν τον τομέα, αλλά η Samsung την πλησιάζει σε απόσταση αναπνοής! Τα μαύρα της Q9 είναι εντυπωσιακά και δεν έχουν καμία σχέση με το «σχεδόν μαύρο» των περισσότερων LCD, κάτι που είναι άμεσα ορατό σε ταινίες με μαύρες μπάρες επάνω και κάτω. Η τηλεόραση είναι επίσης ρυθμισμένη να αποδίδει τέλεια εικόνα HDR σε χώρους με μέτριο φωτισμό κάτι που διαπιστώσαμε και εμείς αλλάζοντας την φωτεινότητα στον χώρο δοκιμής.

Η χρωματική απόδοση της TV είναι άλλο ένα μεγάλο ατού. Η Q9 έχει το ευρύτερο χρωματικό φάσμα που έχουμε δει σε τηλεόραση παραγωγής. Αυτό στην πράξη σημαίνει μοναδική κινηματογραφική απόλαυση, με τις ταινίες 4K να έχουν εξαιρετική λεπτομέρεια και έντονα αλλά φυσικά χρώματα, ενώ και η διαχείριση της κίνησης είναι απλά εξαιρετική. Η Samsung προσπάθησε να κρατήσει την εμπειρία απλή και τα κατάφερε προσφέροντας μόλις 4 presets εικόνας (Dynamic, Standard, Natural και Movie). Τα τρία πρώτα είναι ιδανικά για τα περισσότερα σενάρια θέασης, ενώ το Movie κατεβάζει λίγο την φωτεινότητα ώστε να δίνει μια πιο κινηματογραφική αίσθηση. Εντύπωση επίσης μας έκανε το γεγονός ότι η Q9FΝ έχει εξαιρετική εικόνα από το κουτί, χωρίς να απαιτεί από εσάς ιδιαίτερες ρυθμίσεις.

Τέλος η ομοιομορφία του panel είναι φανταστική, χάρη φυσικά και στο σύστημα φωτισμού που χρησιμοποιεί περισσότερα LED clusters ακόμη και από την κορυφαία Sony ZD9. Αλλά και για τους gamers τα πράγματα είναι ιδιαίτερα ευχάριστα, καθώς μετρήσαμε ένα input lag (σε Game Mode) μόλις 13ms. Αυτό φυσικά σημαίνει ότι ακόμη και τα γρηγορότερα FPS δεν θα αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα με την τηλεόραση της Samsung.

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ


Η αγορά μιας τηλεόρασης δεν είναι μια απλή υπόθεση και πάντα θα πρέπει να κάνετε και κάποιες παραχωρήσεις σε αυτά που ζητάτε.
Αυτό όμως δεν ισχύει στην περίπτωση της 75Q9FN. Η τηλεόραση αυτή αποδίδει εξαιρετικά τόσο σε σκοτεινούς όσο και σε φωτεινούς χώρους, χρωματικά είναι ότι καλύτερο έχουμε δει ποτέ ενώ και το μαύρο της είναι απίστευτα κοντά σε αυτό μιας OLED. Η φωτεινότητά της; Απλά ντροπιάζει τις OLED, ενώ είναι και ιδιαίτερα γρήγορη, κάτι που την κάνει και μια άριστη επιλογή για gaming.
Απλά η καλύτερη LED LCD που έχουμε δοκιμάσει ποτέ!