Sony Cybershot DSC-RX0: Μικρή, ανθεκτική και…περίπου action

24 Ιουλίου, 201874/100
ΤΙΜΗ
872,70€
Συνολική βαθμολογία
Επισκόπηση αξιολόγησης
ΣΧΕΔΙΑΣΗ
79%
ΕΥΧΡΗΣΤΙΑ
56%
ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΙΚΟΝΑΣ
89%
Σύνοψη αξιολογήσεων
Η Sony RX0 δεν είνα μια καθαρόαιμη action camera, αλλά μια κάμερα υψηλών προδιαγραφών που μπορεί να αντέξει στα "δύσκολα". Έχει τεράστιο αισθητήρα και πολύ καλή ποιότητα εικόνας, αλλά και αρκετά προβλήματα ευελιξίας.

Τον Οκτώβριο του 2017 στην IFA στο Βερολίνο είδαμε μια φανταστική μικρή action camera από την Sony, με αισθητήρα 1 ίντσας- 4 φορές μεγαλύτερος δηλαδή από αυτόν της GoPro Hero 6- , εγγραφή βίντεο 4Κ και ιδιαίτερα μικρό μέγεθος. Είναι λοιπόν να μην ενθουσιαστεί κανείς;
Και όμως, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς όπως φαίνονται. Πρώτα από όλα ακόμη και η Sony αποφεύγει να χαρακτηρίσει την RX0 action camera, και προτιμάει να την λέει compact φωτογραφική. Η απόφαση αυτή βρίσκει και εμάς σύμφωνους, καθώς η μικρή Sony δεν είναι τόσο ευέλικτη όσο οι προτάσεις της GoPro. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

 

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ


Στο εσωτερικό της RX0 υπάρχει ένας τεράστιος αισθητήρας, ο ίδιος με αυτόν που βρίσκουμε στην RX100 V III. Για να καταλάβετε την διαφορά, ακόμη και οι κορυφαίες action cameras όπως η Hero 6 Black έχουν αισθητήρες ενός τετάρτου της ίντσας. Αυτό φυσικά βοηθάει την μικρή Sony να δέχεται 4 φορές περισσότερο φως, και κατά συνέπεια να έχει καλύτερη απόδοση στο σκοτάδι και μεγάλο δυναμικό εύρος
Ως εδώ καλά, αλλά υπάρχουν και τα άσχημα. Πρώτα από όλα για να τραβήξει η RX0 βίντεο 4Κ χρειάζεται ένα εξωτερικό recorder κάτι που ανεβάζει την τιμή μιας ήδη ακριβής κάμερας.
Επίσης δεν υπάρχει κάποιο σύστημα σταθεροποίησης, και αυτός είναι σίγουρα ο λόγος για τον οποίο η Sony αποφεύγει να την χαρακτηρίσει action.

 

 

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ


Ο αισθητήρας της RX0 είναι ένας BSI CMOS ανάλυσης 20MP, ο φακός είναι ευρυγώνιος Zeiss Tessar T 24mm με ένα fixed διάφραγμα f / 4. Στην πίσω πλευρά υπάρχει οθόνη 1,5 ίντσας, ενώ όλη η κατασκευή είναι αδιάβροχη, ανθεκτική στις πτώσεις και σύμφωνα με την Sony μπορεί να αντέξει πίεση 200 κιλών.

Στην ουσία λοιπόν η RX0 δεν είναι μια action camera, αλλά μια κάμερα για action! Μια μικρή υψηλών προδιαγραφών φωτογραφική η οποία μπορεί να μπει εκεί που δεν μπορούν φωτογραφικές αντίστοιχων specs. Πχ επάνω σε ένα drone, σε ένα όχημα ή ακόμη και στο αλεξίπτωτο παραπέντε.

 

Υπάρχουν επίσης αρκετά αυτόματα modes λήψης, μπορείτε να τραβήξετε φωτογραφίες RAW, υποστηρίζει ISO 125-12800, 10x -20x-40x slow motion βίντεο, ενώ δεν λείπουν και οι ασύρματες συνδέσεις Wi-Fi και Bluetooth.

 

 

ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ


Στην επάνω πλευρά θα βρείτε μόνο τα πλήκτρα ενεργοποίησης και κλείστρου για την λήψη φωτογραφιών, με το τελευταίο να χρησιμοποιείται και για την εγγραφή – και την παύση λήψης- βίντεο. Δυστυχώς αυτό επίσης σημαίνει ότι η επιλογή ανάμεσα σε φωτογραφία και βίντεο γίνεται λίγο πιο δύσκολη.
Τα κύρια πλήκτρα χειρισμού βρίσκονται γύρω από την οθόνη, και παρά το γεγονός ότι είναι μικρά σε μέγεθος δεν πρόκειται να αντιμετωπίσετε κανένα πρόβλημα.

Στο αριστερό πλάι θα βρείτε προστατευμένα με ένα αδιάβροχο καπάκι την υποδοχή της κάρτας μνήμης και τις διαθέσιμες συνδέσεις ενώ δεξιά βρίσκεται η μπαταρία των 700mAh η οποία σύμφωνα με την Sony μπορεί να δώσει περίπου 240 φωτογραφίες ή 35 λεπτά βίντεο. Τα νούμερα αυτά στις δοκιμές μας επιβεβαιώθηκαν, με μικρές αποκλίσεις.

 

 

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ


Το γεγονός ότι η ποιότητα φωτογραφιών της Sony RX0 είναι καλύτερη από αυτή οποιασδήποτε GoPro δεν μας φάνηκε διόλου περίεργο με δεδομένο τον εξαιρετικό αισθητήρα που φοράει.
Ειδικά στο αυτόματο mode λήψης η κάμερα κάνει φανταστική δουλειά στο να προσαρμόζεται στις αλλαγές ανάμεσα στο δυνατό φως και το σκοτάδι. Την νύχτα βέβαια ο θόρυβος θα κάνει την εμφάνισή του, αλλά και πάλι η απόδοση είναι σαφώς ανώτερη από τον ανταγωνισμό.
Το πρόβλημα της RX0 λοιπόν δεν είναι η ποιότητα εικόνας αλλά η ευελιξία. Και εξηγούμαστε.
Πρώτα από όλα η οθόνη είναι μικρή και ιδιαίτερα σκοτεινή στο έντονο φως, κάτι που κάνει προβληματική την επιλογή στα μενού.
Έπειτα ο φακός των 24mm με το διάφραγμα f /4.0 φέρνει ένα ιδιαίτερα στενό βάθος πεδίου και κάνει δύσκολη την εστίαση. Φυσικά το να επιλέγεις διαφορετικό τρόπο εστίασης από τα μενού δεν είναι βολικό, ειδικά αν έχεις προσαρμόσει την κάμερα κάπου.

Και στο βίντεο η εικόνα είναι εξαιρετική, με μπόλικη λεπτομέρεια και όμορφα χρώματα, αλλά η έλλειψη κάποιου συστήματος σταθεροποίησης είναι εμφανής. Αν βέβαια την βάλετε επάνω σε ένα gimbal τα πράγματα θα γίνουν σαφώς καλύτερα και η εικόνα θα αποκτήσει την απαραίτητη σταθερότητα. 

 

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ


Είναι η πρώτη φορά που δυσκολευτήκαμε να βγάλουμε συμπέρασμα για μια κάμερα. Από την μια η Sony φαίνεται να έκανε τα «μαγικά» της και κατάφερε να ενσωματώσει έναν τεράστιο αισθητήρα σε ένα μικρό “action camera” σώμα με αποτέλεσμα η ποιότητα εικόνας να είναι εξαιρετική.
Από την άλλη θα συμφωνήσουμε με την Sony στο ότι η RX0 δεν είναι μια καθαρή action camera. Βλέπετε οι action κάμερες προσφέρουν δυνατότητα λήψης βίντεο 4Κ αλλά και πιο απλό χειρισμό, ενώ ταυτόχρονα κοστίζουν και αρκετά λιγότερο.
Σίγουρα κάποιοι – κυρίως επαγγελματίες- θα λατρέψουν τον μεγάλο αισθητήρα και τον φακό των 24mm, και θα δουν την RX0 σαν μια κάμερα υψηλών προδιαγραφών η οποία μπορεί να χωρέσει σε σημεία που δεν μπαίνει μια συμβατική φωτογραφική με μεγάλο αισθητήρα. Αυτό και μόνο κάνει την RX0 μια niche επιλογή για συγκεκριμένη χρήση, ενώ και το υψηλό της κόστος θα αποτρέψει όσους ψάχνουν για μια καλή action camera.