Sony KD-55XF9005: Η τεχνολογία LCD στα όριά της

25 Ιουλίου, 201883/100
Τιμή
1.849€
Συνολική βαθμολογία
Επισκόπηση αξιολόγησης
ΠΟΙΟΤΗΤΑ
90%
ΕΙΚΟΝΑ
95%
ΗΧΟΣ
65%
Σύνοψη αξιολογήσεων
Μια από τις καλύτερες τηλεοράσεις 4K LCD που μπορείτε να αγοράσετε σήμερα. Έχει φανταστική εικόνα, είναι φωτεινή και τα μαύρα της άκρως εντυπωσιακά. Το λειτουργικό Android TV συμπληρώνει ένα εξαιρετικό πακέτο.

Θέλετε μια κορυφαία τηλεόραση, αλλά το budget σας δεν είναι αντίστοιχα «κορυφαίο»; Μπορείτε να σταματήσετε το ψάξιμο, γιατί όπως φαίνεται σας έχουμε μια πολύ σοβαρή πρόταση από την Sony, την οποία δοκιμάσαμε εκτενέστατα και αναμένεται να βάλει «φωτιά» στην μεσαία κατηγορία.

 

Σχεδίαση και χαρακτηριστικά

Η τελευταία σχεδιαστική «γλώσσα» της Sony είναι το “soft minimalism” και όποιος κατάλαβε κατάλαβε. Βέβαια από την άλλη δεν χρειάζεται να καταλάβεις τι ακριβώς είχαν στο μυαλό τους στο τμήμα marketing της Sony όταν του ήρθε η ιδέα του «μαλακού μινιμαλισμού», καθώς η τηλεόραση είναι premium κάτι που φαίνεται από χιλιόμετρα.

 

Τα πολύ λεπτά αλουμινένια πλαίσια, τα όμορφα πόδια της βάσης αλλά και η γενικότερη ποιότητα κατασκευής βρίσκονται όλα σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Μάλιστα τα πόδια της βάσης εκτός από σταθερότητα προσφέρουν και χώρο για να προσθέσετε και μια soundbar – της Sony φυσικά- .

 

 


Μην περιμένετε πάχος τηλεόρασης OLED, καθώς εδώ έχουμε μια LCD με φωτισμό direct LED, κάτι που αυτομάτως επιβάλλει μια πιο μεγάλη σε πάχος πλάτη. Μην φανταστείτε κάτι φοβερό, αλλά οι OLED μας έχουν κακομάθει.
Ανανεωμένο είναι και το remote της τηλεόρασης το οποίο έγινε πιο βαρύ και ποιοτικό αλλά και με καλύτερα εργονομικά πλήκτρα.

 


Οι συνδέσεις της Bravia βρίσκονται στην αριστερή πλευρά και περιλαμβάνουν 4 4Κ ready HDMI 2.2, 3 θύρες USB, mini jack AV input, οπτική ψηφιακή έξοδο ήχου και Ethernet. Τέλος τα ηχεία ακτινοβολούν τον ήχο προς τα κάτω, και η ποιότητά τους είναι αρκετά καλή για καθημερινή χρήση. Αν θέλετε κάτι παραπάνω, θα πρέπει να επενδύσετε και σε μια καλή ηχομπάρα.

Στο λειτουργικό βρίσκουμε το πάντα καλοδεχούμενο Android TV το οποίο βέβαια είναι λίγο πιο «φλύαρο» εξαιτίας των προσθηκών που έχει κάνει η Sony όπως το Action Menu το οποίο κρύβει μέσα του τις περισσότερες ρυθμίσεις της τηλεόρασης.
Θετική κρίνεται η ενσωμάτωση Chromecast, αλλά και η υποστήριξη φωνητικού ελέγχου μέσω Google Assistant και Amazon Alexa.

 

Εικόνα

Ένα πράγμα που γίνεται άμεσα αντιληπτό είναι η εξαιρετικά ομοιογενής απόδοση της XF90 σε όλο το μήκος και το πλάτος του panel. Επίσης είναι από τις λίγες LCD που έχουμε δοκιμάσει που μπορούν να αποδώσουν τόσο καλό μαύρο. Για αυτό φροντίζει και το σύστημα X-tended Dynamic Range Pro το οποίο φροντίζει να ελέγχει με μεγάλη ακρίβεια τον οπίσθιο φωτισμό. Στην τηλεόραση θα βρείτε πολλές λειτουργίες και ρυθμίσεις για να φέρετε την εικόνα στις δικές σας προτιμήσεις, αλλά είναι αλήθεια ότι ακόμη και οι standard ρυθμίσεις της Sony μας άρεσαν ιδιαίτερα. Μάλιστα η έτοιμη ρύθμιση Cinema Home αμέσως έγινε η αγαπημένη μας επιλογή για να βλέπουμε ταινίες.

Φανταστική είναι και η διαχείριση της κίνησης χάρη στον νέο επεξεργαστή X-Motion Clarity , ενώ και εδώ οι έτοιμες ρυθμίσεις MotionFlow Standard και MotionFlow TrueCinema διαπιστώσαμε ότι λειτουργούν υποδειγματικά.
Η τηλεόραση υποστηρίζει HDR10, HLG και Dolby Vision (με αναβάθμιση του firmware). Η εικόνα προσφέρει κορυφαία λεπτομέρεια, είναι ιδιαίτερα φωτεινή και τα χρώματα έντονα αλλά και ταυτόχρονα απόλυτα φυσικά. Το scaling επίσης λειτουργεί σωστά καθώς ανεβάζει την ανάλυση ακόμη και μέτριου υλικού σε υψηλά επίπεδα. Υπεύθυνος για αυτό είναι ο ιδιαίτερα εξελιγμένος επεξεργαστής X1 Extreme.
Στις μετρήσεις φωτεινότητας πήραμε περισσότερα από 1000 nits σε παράθυρο 10% και ένα επίσης εντυπωσιακό 680 nits σε όλο το panel.

 

Άποψη

Η Sony πήρε την προηγούμενη XE90 και της πρόσθεσε ότι καλύτερο είχε στο «συρτάρι» της από τεχνολογία ελέγχου φωτισμού και εικόνας. Η νέα XF90 προσφέρει φωτεινότητα, λεπτομέρεια, φανταστικό μαύρο και κορυφαίο έλεγχο κίνησης. Σίγουρα η κορυφαία midrange 4Κ τηλεόραση που μπορείτε να αγοράσετε σήμερα.