Sony World Photography 2018, Οι μεγάλοι νικητές!

21 Απριλίου, 2018

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Φωτογραφίας κατά την τελετή απονομής στο Λονδίνο, ανακοίνωσε τους νικητές του μεγαλύτερου φωτογραφικού διαγωνισμού, Sony World Photography 2018.

Η καλλιτέχνης Alys Tomlinson ανακηρύχθηκε ως η Φωτογράφος της Χρονιάς, για τη συλλογή της Ex-Voto και έλαβε χρηματικό έπαθλο αξίας $25.000 (USD). Το έργο εγκωμιάστηκε από τους κριτές για την όμορφη παραγωγή, την τεχνική του αριστεία και την ευαίσθητη απεικόνιση του προσκυνήματος, ως ένα ταξίδι ανακάλυψης και θυσίας για μια υπέρτατη δύναμη.

 

 

 

 

Η Tomlinson επιλέχθηκε από τους νικητές των 10 κατηγοριών του Επαγγελματικού Διαγωνισμού, μαζί με τους οποίους ανακοινώθηκαν και όσοι κατέκτησαν τη 2η και την 3η θέση των επαγγελματικών κατηγοριών. Ακόμα, αποκαλύφθηκαν οι νικητές του Ανοιχτού Διαγωνισμού (καλύτερη μεμονωμένη φωτογραφία), καθώς και οι νικητές της κατηγορίας Νέων και Student.

Οι νικητές παρευρέθηκαν στην τελετή απονομής των βραβείων στο Λονδίνο και έλαβαν ως έπαθλο εξοπλισμό ψηφιακής απεικόνισης από την Sony και προβολή στο βιβλίο των νικητών. Επίσης, τα έργα τους θα προβληθούν στο πλαίσιο της έκθεσης Sony World Photography Awards 2018 στο Somerset House του Λονδίνου.

Η αποδέκτρια του Βραβείου της Εξαιρετική Προσφοράς στην Φωτογραφία, Candida Höfer έδωσε επίσης το «παρών» στην τελετή απονομής.

 

Τα Sony World Photography Awards 2018, προϊόν του Παγκόσμιου Οργανισμού Φωτογραφίας, είναι ο μεγαλύτερος διαγωνισμός φωτογραφίας στον κόσμο. Η 11η διοργάνωση των Βραβείων, συγκέντρωσε τον αριθμό ρεκόρ των 320.000 συμμετεχόντων φωτογράφων, από περισσότερες από 200 χώρες και περιοχές, παρουσιάζοντας μερικά από τα καλύτερα έργα σύγχρονης φωτογραφίας στον κόσμο, που αποτυπώθηκαν τον περασμένο χρόνο. Η Ετήσια Έκθεση των Βραβείων στο Λονδίνο συγκεντρώνει τα καλύτερα, αναδυόμενα ταλέντα από όλο τον κόσμο.

Φωτογράφος της Χρονιάς – Alys Tomlinson, Μεγάλη Βρετανία
Η συλλογή Ex-Voto είναι ένα προσωπικό έργο της φωτογράφου Tomlinson (Λονδίνο, 43 ετών). Το νικητήριο έργο περιλαμβάνει αυστηρές προσωπογραφίες, τοπία μεγάλου μήκους και μικρές, λεπτομερείς φωτογραφίες των αναθημάτων (προσφορές θρησκευτικής αφοσίωσης) που βρέθηκαν στα προσκυνήματα του Λούρδη (Γαλλία), του Ballyvourney (Ιρλανδία) και της Grabarka (Πολωνία) .
Η φωτογράφος ασχολείται κυρίως με θέματα σχετικά με το περιβάλλον, την κτήση και την ταυτότητα. Πρόσφατα ολοκλήρωσε με επιτυχία ένα μεταπτυχιακό στην Ανθρωπολογία του Ταξιδιού και τον Θρησκευτικό Τουρισμό, ενώ έχει αναγνωριστεί με διάφορα βραβεία φωτογραφίας.

Φωτογράφος της Χρονιάς για τον Ανοιχτό Διαγωνισμός – Veselin Atanasov, Βουλγαρία
Επιλέχθηκε από τους 10 νικητές των κατηγοριών του Ανοιχτού Διαγωνισμού, ως η καλύτερη μεμονωμένη εικόνα στον κόσμο. Ο Atanasov αναγνωρίστηκε για το έργο του Early Autumn και έλαβε ως έπαθλο $5.000 (USD). Ένας επαγγελματίας ΙΤ, ο Ατανασόφ, είναι ένας αυτοδίδακτος φωτογράφος που άρχισε να ασχολείται με την φωτογραφία το 2014. Η νικήτρια φωτογραφία αποτυπώνει το φθινόπωρο στο Εθνικό Πάρκο των Κεντρικών Βαλκανίων.

Διαγωνισμός Επαγγελματιών Νικητές & Φιναλίστ
Από τη διορατική παρουσίαση παγκόσμιων πολιτιστικών και πολιτικών συμβάντων, έως την προβολή του φυσικού κόσμου, οι εικόνες των φωτογράφων παρακάτω επιλέχθηκαν από τους κριτές ως οι καλύτερες στον κόσμο.
● Αρχιτεκτονική: Gianmaria Gava, Ιταλία με το έργο: «Buldings»
2ος Edgar Martins, Πορτογαλία / 3ος Corentin Fohlen, Γαλλία
● Σύγχρονα Θέματα: Fredrik Lerneryd, Σουηδία με το έργο: «Slum Ballet»
2η Margaret Mitchell, Μεγάλη Βρετανία / 3ος Alfio Tommasini, Ελβετία
● Δημιουργικότητα: Florian Ruiz, Γαλλία με το έργο: «White Contamination»
2η Patricia Kühfuss, Γερμανία / 3ος Eduardo Castaldo, Ιταλία
● Νέα και Επικαιρότητα: Mohd Samsul Mohd Said, Μαλαισία με το έργο: «Life Inside The Refugee Camp»
2ος Luis Henry Agudelo Cano, Κολομβία / 3ος Rasmus Flindt Pedersen, Δανία
● Ανακάλυψη: Alys Tomlinson, Μεγάλη Βρετανία με το έργο: «Ex-Voto»
2ος Antonio Gibotta, Ιταλία / 3η Maria Petrenko, Ουκρανία
● Τοπίο: Luca Locatelli, Ιταλία με το έργο: «White Gold»
2ος Rohan Reilly, Ιρλανδία / 3ος Tomasz Padlo, Πολωνία
● Φυσικός Κόσμος και Άγρια Φύση: Roselena Ramistella, Ιταλία με το έργο: «Deep Land»
2ος Mitch Dobrowner, Αμερική / 3η Wiebke Haas, Γερμανία
● Πορτραίτο: Tom Oldham, Μεγάλη Βρετανία με το έργο: «The Last of The Crooners»
2η Anush Babajanyan, Αρμενία / 3ος Andrew Quilty, Αυστραλία
● Αθλητισμός: Balazs Gardi, Ουγγαρία με το έργο: «Buzkashi»
2ος Behnam Sahvi, Ιράν / 3ος Matteo Armellini, Ιταλία
• Νεκρή Φύση: Edgar Martins, Πορτογαλία με το έργο: «Siloquies and Soliloquies on Death, Life and Other Interludes»
2ος Tristan Spinski, Αμερική / 3ος Werner Anderson, Νορβηγία

 

Φωτογράφος της Χρονιάς στην Κατηγορία Νέων – Megan Johnson, Αμερική, 16 Ετών
Για φωτογράφους ηλικίας 12-19 ετών. Η Johnson βραβεύτηκε για την εικόνα της «Still». Τραβηγμένη στους βράχους κοντά στο σπίτι της στο Κονέκτικατ, αυτή η ασπρόμαυρη εικόνα καταγράφει τη σύνθετη και περίπλοκη μοναξιά που αντιμετωπίζει ο φωτογράφος στην καθημερινή ζωή.

 

Φωτογράφος της Χρονιάς στην Κατηγορία Student – Samuel Bolduc, Καναδάς, 20 Ετών
Ο Bolduc επιλέχθηκε από τους κριτές ανάμεσα σε μαθητές από όλο τον κόσμο για τη φωτογραφική του συλλογή «The Burden». Το έργο απεικονίζει όμορφα την επιβάρυνση του περιβάλλοντος από τα πλαστικά απόβλητα για να τονίσει την επείγουσα ανάγκη να σταματήσει η περιβαλλοντική ρύπανση από το πλαστικό. Ο Bolduc εκπροσώπησε το College de Matane του Κεμπέκ και κέρδισε φωτογραφικό εξοπλισμό Sony αξίας 30.000 ευρώ για το ίδρυμα.

Βραβείο Εξαιρετικής Προσφοράς στην Φωτογραφία – Candida Höfer
Η Γερμανίδα καλλιτέχνης Candida Höfer συγκαταλέγεται στους κορυφαίους φωτογράφους σύγχρονης φωτογραφίας παγκοσμίως και είναι φημισμένη για την ακριβή μεθοδολογία και την τεχνική της. Τα δυναμικά της πορτραίτα από τεράστιους, άδειους εσωτερικούς χώρους, αποτελούν μέρος μεγάλων συλλογών σε όλο κόσμο. Τα Βραβεία αναγνωρίζουν τον καλλιτέχνη για τη συμβολή του.

Όλες οι βραβευμένες εικόνες, όπως και αυτές που έχουν διακριθεί, παρουσιάζονται στην Έκθεση Sony World Photography Awards 2018 στο Somerset House, στο Λονδίνο από τις 20 Απριλίου έως τις 6 Μαΐου www.worldphoto.org/2018exhibition.
Sony World Photography Awards

Ο στόχος των Sony World Photography Awards είναι να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα για τη συνεχή ανάπτυξη της φωτογραφικής κουλτούρας. Τα βραβεία το κάνουν αυτό πραγματικότητα, αναγνωρίζοντας τις μεγάλες εξελίξεις στη φωτογραφία παγκοσμίως, μέσω του Βραβείου Εξαιρετικής Προσφοράς στη Φωτογραφία καθώς και την εύρεση και προώθηση νέων ταλέντων, είτε πρόκειται για τον Διαγωνισμό Επαγγελματιών, τον Ανοιχτό Διαγωνισμό, την κατηγορία Νέων ή Student. Η Sony δεσμεύεται να υποστηρίζει τη φωτογραφία παγκοσμίως. Αυτό αποδεικνύεται όχι μόνο μέσω των βραβείων, αλλά και από το πολύ σημαντικό πρόγραμμα επιχορηγήσεων που προσφέρει στους νικητές του Διαγωνισμού στην κατηγορία Student $3.500 και στον Διαγωνισμό Επαγγελματιών $7.000 για την ανάπτυξη προσωπικών έργων.

Huawei skin banner L
Huawei skin banner R