Stadia: Η Google μπαίνει δυναμικά στο gaming με σκοπό να εξαφανίσει τις κονσόλες!

20 Μαρτίου, 2019

Μετά από αρκετές φήμες και διάφορες διαρροές η Google επιβεβαίωσε την είσοδό της στον κόσμο του gaming με εντυπωσιακό τρόπο.  Στο συνέδριο 2019 Game Developers Conference (FDC) στο Σαν Φρανσίσκο, η Google παρουσίασε σήμερα το Stadia, μία υπηρεσία διαδικτυακής ροής παιχνιδιών, πολλαπλών πλατφορμών. Θα κάνει ντεμπούτο κάποια στιγμή φέτος, πρώτα στις ΗΠΑ, τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο και στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης.

Η υπηρεσία θα σας επιτρέψει να παίξετε παιχνίδια, που θα μεταδίδονται από τα κέντρα δεδομένων της Google στις συσκευές σας, οι οποίες όμως θα πρέπει να τρέχουν το πρόγραμμα περιήγησης Chrome ή την πλατφόρμα ChromeOS ή αν είναι η τηλεόρασή σας θα πρέπει να είναι συνδεδεμένη με ένα Chromecast Ultra. Δεν θα χρειαστείτε άλλο υλικό για την εκτέλεση του Stadia, και δεν θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε κάποιο software για να παίξετε παιχνίδια. Όπως επισήμανε ο αντιπρόεδρος της Google κος Phil Harrison σε συνέντευξή του στο Eurogamer,

“Οπουδήποτε τρέχει το YouTube σωστά, μπορεί να τρέξει και το Stadia “.

Η Google αναφέρει ότι ήδη εκπέμπει δοκιμαστικά παιχνίδια με ανάλυση 1080p και 60 fps και προσδοκά να ξεπεράσει την ανάλυση των 4K στα 60 fps, μαζί με την υποστήριξη HDR και ήχο surround.

Πώς λειτουργεί;
Η Google φιλοξενεί το cloud και τα κέντρα δεδομένων της σε όλο τον κόσμο, σε εξειδικευμένους υπολογιστές που βασίζονται στο Linux και θα είναι εφοδιασμένοι με επεξεργαστή 2,7 GHz σε συνδυασμό με μνήμη RAM 16 GB και προσαρμοσμένη GPU κατασκευασμένη από την AMD. Θα παρέχει 10,7 teraflops επεξεργαστικής ισχύος για να μπορείτε εκτελέσετε χωρίς προβλήματα τα παιχνίδια που θα επιλέγετε να παίξετε. Για να καταλάβετε, όλο αυτό είναι κάτι παραπάνω από ένα PS4 Pro και ένα Xbox One X. Η εταιρεία αναφέρει ότι θα κάνει τα παιχνίδια διαθέσιμα σε ολόκληρο μέσα από τον ιστό: θα μπορείτε να πατήσετε το κουμπί “Play” ενώ θα παρακολουθείτε μια ροή παιχνιδιού στο YouTube, ώστε να ξεκινήσετε ένα νέο γύρο ή να ανοίξετε έναν σύνδεσμο που σας μεταφέρει σε ένα συγκεκριμένο σημείο ενός παιχνιδιού όπου έπαιζε ο φίλος σας ή για να ξεκινήσετε έναν νέο παιχνίδι από το κατάστημα Stadia. Η Google κατά την επίδειξη στο συνέδριο FDC άφησε επίτηδες ένα παιχνίδι σε μια συσκευή και το συνέχισε απρόσκοπτα με μία άλλη συσκευή από εκεί που το είχε αφήσει.

 

Προαιρετικό υλικό: Χειριστήριο Stadia
Η Google παρουσίασε επίσης ένα χειριστήριο που σχεδιάστηκε για τη νέα υπηρεσία. Μοιάζει με τα περισσότερα χειριστήρια της αγοράς, αλλά περιλαμβάνει κουμπιά για δύο νέα χαρακτηριστικά. Το κουμπί Capture ξεκινά μια ροή του παιχνιδιού σας, απευθείας στο YouTube και το κουμπί Assistant (Βοηθός) θα σας επιτρέπει να καλέσετε μια δέσμη χαρακτηριστικών, χρησιμοποιώντας τη φωνή σας και το ενσωματωμένο μικρόφωνο, για μια περίληψη του επιπέδου που έχετε κολλήσει.

Δεν θα είναι απαραίτητη η παρουσία του χειριστηρίου Stadia για να εκτελέσετε την υπηρεσία. Η Google σημειώνει ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σχεδόν οποιοδήποτε χειριστήριο που είναι συμβατός με τη συσκευή σας. Ωστόσο, εκτός από τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά, μπορεί να βελτιώσει την εμπειρία σας μειώνοντας την καθυστέρηση, χάρη στην ικανότητά του να συνδέεται απευθείας στο cloud μέσω Wi-Fi.

Το όραμα για το Stadia
Η ιδέα πίσω από το Stadia, εξήγησε η Google, είναι ουσιαστικά μια πλατφόρμα για την υποστήριξη της επόμενης γενιάς παιχνιδιών, η οποία θα καλύπτει όχι μόνο την cloud υπηρεσία συνεχούς ροής παιχνιδιών, αλλά θα υποστηρίζει για προγραμματιστές και εκδότες παιχνιδιών μία γκάμα από δυνατότητες οι οποίες θα επιτρέπουν στους παίκτες να μοιραστούν την εμπειρία τους και να μπορούν να προσκαλούν άλλους παίκτες. Η Google σημείωσε ότι εργάζεται μυστικά πάνω σε αυτή την τεχνολογία εδώ και χρόνια και επωφελείται από το δίκτυο των περισσότερων από 7.500 κόμβων παγκοσμίως, για να προσφέρει αυτή την υπηρεσία από το cloud. Ο στόχος είναι να διατεθούν παιχνίδια υψηλής ποιότητας σε ένα ευρύ φάσμα συσκευών και να επιτρέπεται στους χρήστες να τα απολαμβάνουν με όποια συσκευή τους βολεύει.

Μαζί με την παρουσίαση του Stadia, ανακοινώθηκε επίσης από την Google το νέο Stadia Games and Entertainment, ένα στούντιο που θα αναπτύξει παιχνίδια για την εν λόγω πλατφόρμα. Διευθύντρια του στούντιο Θα είναι η Jade Raymond, γνωστή από τις θητείες της στην EA και στην Ubisoft.

Και αν το όνομα Stadia σας θυμίσει κάτι το Ελληνικό, δεν κάνετε λάθος. Πρόκειται για την Ελληνική λέξη Στάδια.
Αντί το Stadia να γίνει μια εντελώς ανεξάρτητη υπηρεσία, η Google θέλει τους χρήστες να την χρησιμοποιούν από και με το YouTube. Αυτό σημαίνει ότι το σημείο εκκίνησης για το Stadia θα μπορούσε να είναι ένα τρέιλερ παιχνιδιού στην πλατφόρμα των βίντεο ή μια ζωντανή ροή ενός τουρνουά. θα μπορούσατε απλά να πατήσετε το Play σε ένα βίντεο ροής και να αρχίσετε να παίζετε – μεμονωμένα ή με άλλους – μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Μια λειτουργία που ονομάζεται State Share θα σας επιτρέπει να προσκαλέσετε άλλους (τους φίλους σας, το κοινό σας στο YouTube ή τους ακόλουθους στα κοινωνικά μέσα) για να παίξετε έναν παιχνίδι από ένα συγκεκριμένο σημείο, στέλνοντας απλά έναν σύνδεσμο. Η Google εξήγησε επίσης ότι θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον Βοηθό για να αναζητήσετε συμβουλές στο YouTube και η υπηρεσία θα εντοπίσει και θα σας παρουσιάζει το ακριβές μέρος ενός βίντεο για να σας βοηθήσει να βγείτε από το σημείο που βρίσκεστε, σε οποιοδήποτε παιχνίδι.

 

 

Huawei skin banner L
Huawei skin banner R