Στέλεχος της TSMC λέει ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να σταματήσουν την πρόοδο της Κίνας στην παραγωγή τσιπ

28 Οκτωβρίου, 2023

Θυμάστε την προφητική ατάκα του Jeff Goldblum στο Jurassic Park όταν άκουσε ότι όλοι οι δεινόσαυροι είναι θηλυκοί και δεν θα μπορούσαν να αναπαραχθούν; Η ατάκα αυτή ήταν η « Η ζωή βρίσκει πάντα τον τρόπο», και φυσικά στο τέλος αποδείχτηκε ότι είχε δίκιο. Παρόμοια είναι και η κατάσταση με τις κυρώσεις των ΗΠΑ στην Huawei. Οι αμερικανοί προσπαθούν, αλλά η Huawei πάντα βρίσκει τον τρόπο!

Από το HarmonyOS έως τα Kirin 9000, η Huawei πάντα έβρισκε τρόπο να ξεπερνά τις αμερικανικές κυρώσεις

Από το HarmonyOS, το οποίο ανέπτυξε για να αντικαταστήσει την έκδοση Google Mobile Services του Android μετά την τοποθέτησή της στον κατάλογο οντοτήτων από το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, μέχρι τη δημιουργία των υπηρεσιών Huawei Mobile Services, ο κινέζος κατασκευαστής έχει καταφέρει να εκπλήξει τους νομοθέτες και τους αξιωματούχους των ΗΠΑ με το να μην κάνει πίσω ούτε ένα εκατοστό (ή ίντσας για τα αμερικανάκια).

Και παρόλο που η Huawei απαγορεύεται να προμηθεύεται τσιπ 5G ή να κατασκευάζει τσιπ με αμερικανική τεχνολογία, εξέπληξε τους πάντες τον Αύγουστο ανακοινώνοντας τη σειρά Mate 60 που τροφοδοτείται από το δικό της chipset 7nm 5G Kirin 9000s. Ο επεξεργαστής αυτός παράχθηκε από την SMIC, το μεγαλύτερο foundry της Κίνας, το οποίο χρησιμοποίησε μια μηχανή βαθιάς υπεριώδους λιθογραφίας (DUV) και εργαλεία από άλλες εταιρείες για την κατασκευή του τσιπ.

Η SMIC απαγορεύεται να αγοράσει το πιο προηγμένο μηχάνημα ακραίας υπεριώδους λιθογραφίας (EUV), το οποίο χρησιμοποιείται για τη χάραξη μοτίβων στα πλακίδια πυριτίου για τον κόμβο διεργασίας των 7 nm και χαμηλότερα. Και ενώ η Huawei και η SMIC μπορεί να βρίσκονται στο τέλος των τεχνολογικών δυνατοτήτων τους αυτή τη στιγμή με το Kirin 9000s, ο πρώην αντιπρόεδρος της TSMC Burn J.Lin λέει ότι η SMIC θα πρέπει να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει τα μηχανήματα DUV που της έχει ήδη αποστείλει η ASML για την παραγωγή chipsets των 5nm. Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Lin γνωρίζει καλά τι λέει, καθώς ήταν αυτός που προώθησε τη χρήση των μηχανημάτων λιθογραφίας στην TSMC που άλλαξαν τα δεδομένα του κλάδου.

Αυτόν τον μήνα, η κυβέρνηση Μπάιντεν έκλεισε ορισμένα παραθυράκια που θα μπορούσαν να επιτρέψουν στη Huawei και τη SMIC να έχουν πρόσβαση σε κάποιο προηγμένο εξοπλισμό των ΗΠΑ. Η ASML, η μόνη εταιρεία στον κόσμο που κατασκευάζει τη μηχανή EUV ανέφερε πρόσφατα ότι ένας πρώην υπάλληλος που έκλεψε πνευματική ιδιοκτησία από την ASML σχετικά με τις μηχανές παραγωγής τσιπ κατέληξε να εργάζεται για τη Huawei.

Πρώην στέλεχος της TSMC λέει ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να σταματήσουν την Κίνα από τη βελτίωση της τεχνολογίας των τσιπ

Ο Lin λέει ότι εκτός από την κατασκευή τσιπ των 5nm, τα κινεζικά foundries θα εργαστούν με τη χρήση νέων υλικών για την κατασκευή πιο ισχυρών τσιπ. “Απλώς δεν είναι δυνατόν οι ΗΠΑ να εμποδίσουν εντελώς την Κίνα να βελτιώσει την τεχνολογία των τσιπ της”, δήλωσε ο Lin. “Αυτό που πραγματικά πρέπει να κάνουν οι ΗΠΑ είναι να επικεντρωθούν στη διατήρηση της ηγετικής θέσης τους στον σχεδιασμό τσιπ αντί να προσπαθούν να περιορίσουν την πρόοδο της Κίνας, κάτι που είναι μάταιο, καθώς η Κίνα υιοθετεί μια στρατηγική ολόκληρου του έθνους για να ενισχύσει τη βιομηχανία τσιπ της και να βλάψει την παγκόσμια οικονομία”.

Ο αναλυτής της Haitong Securities, Jeff Pu, λέει ότι η Huawei θα μπορούσε να κατασκευάσει 70 εκατομμύρια smartphones το επόμενο έτος που θα τροφοδοτούνται από τα τσιπ Kirin. Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη αγορά smartphone στον κόσμο και η χώρα ηλεκτρίστηκε και ενεργοποιήθηκε όταν η Huawei ανακοίνωσε το Mate 60 Pro, το πρώτο της τηλέφωνο 5G μετά τη σειρά Mate 40 που κυκλοφόρησε το 2020.

Ο Lin λέει ότι οι ΗΠΑ μπορεί να φταίνε που έδωσαν στην SMIC την ευκαιρία να παράγει τσιπ 5nm. Είπε ότι οι κανόνες εξαγωγής που εμπόδιζαν την TSMC να στείλει τσιπ 5G στη Huawei, η οποία ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος πελάτης της μετά την Apple εκείνη την εποχή, ανάγκασαν τη SMIC να εργαστεί για τη βελτίωση των δυνατοτήτων παραγωγής αιχμής της από τα 14nm στα 7nm και ίσως σύντομα στα 5nm.

Huawei skin banner L
Huawei skin banner R