AITECHΤα νέα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης φέρνουν δραματικές αλλαγές στην βιομηχανία του θεάματος

9 Φεβρουαρίου, 2023

Lights, camera, Action; Χα, μπορείς να τα ξεχάσεις. Οι λέξεις αυτές θα μπουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, όπως μπήκε ο βωβός κινηματογράφος, η βιντεοκασέτα ή το φιλμ. Υπεύθυνη για αυτή την «συνταξιοδότηση» είναι η Runway AI, μια εταιρεία που μόλις παρουσίασε ένα εκπληκτικό εργαλείο δημιουργίας και επεξεργασίας βίντεο!


Η Runway AI λοιπόν παρουσίασε το ΑΙ εργαλείο Gen-1 το οποίο είναι σίγουρο ότι θα φέρει μια μικρή επανάσταση στην δημιουργία και την επεξεργασία περιεχομένου. Δεν είναι το κλασικό text to video εργαλείο, δηλαδή δεν μπορείτε να του πείτε δημιούργησε μου κάτι από το μηδέν όπως κάνει το DALL-E στις εικόνες. Μπορείτε όμως να το τροφοδοτήσετε με ένα αρχείο και με την βοήθεια του να δημιουργήσετε κάτι πραγματικά μοναδικό.

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τραβήξετε ένα βίντεο με το υλικό που σας ενδιαφέρει και να ζητήσετε από το Gen-1 να πάρει το υλικό αυτό και να κάνει κάτι εντελώς διαφορετικό.
Η εντολή σας μπορεί να είναι «Κάνε την σκηνή αυτή σε στιλ φιλμ νουάρ» ή ακόμη «βάλε τους πρωταγωνιστές στον βυθό της θάλασσας». Μπορείτε ακόμη να βρείτε σε κάποιο άλλο φιλμ το στιλ που σας ενδιαφέρει, να το τροφοδοτήσετε στην AI του Gen-1 και να της ζητήσετε να το μιμηθεί.
Οι δυνατότητές του είναι πραγματικά απίστευτες και παρακάτω μπορείτε να δείτε διάφορα παραδείγματα

YouTube video

Ναι, όπως και τα φίλτρα του Snapchat έτσι και εδώ το αποτέλεσμα είναι λίγο «τραχύ» και ατελές, αλλά ακόμη και έτσι ταιριάζει απόλυτα σε διάφορα δημιουργικά είδη όπως τα βίντεο κλιπ ή οι διαφημίσεις.
Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι είμαστε ακόμη στην αρχή και οι βελτιώσεις στις AI έρχονται με καταιγιστικό ρυθμό. Νομίζετε ότι θα αργήσει η στιγμή που μια τεχνητή νοημοσύνη σαν αυτή θα μπορεί να δημιουργήσει από το μηδέν μια ολόκληρη ταινία σε εικόνα ποιότητας 4K;


Τα δημιουργικά σενάρια είναι απλά αμέτρητα. Ανέβασε την αγαπημένη σου ταινία και αντικατέστησε τους ηθοποιούς με σκύλους, ή πρόσθεσε σε όλους τους πρωταγωνιστές μουστάκια. Κάνε το καθημερινό σου vlog και αντικατέστησε τον εαυτό σου με το αγαπημένο σου καρτούν, κάνε τα δικά σου βίντεο κλιπ να μοιάζουν με πίνακες του αγαπημένου σου ζωγράφου.
Το Gen-1 σύντομα θα γίνει ένα σούπερ γρήγορο και φτηνό κινηματογραφικό στούντιο και στούντιο οπτικών εφέ.

Και εσείς αδέρφια τεχνικοί ήχου μην νομίζετε ότι θα ξεφύγετε. Η εταιρεία ταυτόχρονα εξελίσσει και ένα άλλο εργαλείο το οποίο λέγεται Soundify.
Το Soundify διαβάζει το βίντεο που του δίνεις, το αναλύει για να καταλάβει τι είναι και τι πιθανόν συμβαίνει και στη συνέχεια δημιουργεί τον κατάλληλο ήχο.

Ας πούμε λοιπόν ότι ανεβάζετε μια σκηνή όπου κάποιος μπαίνει σε ένα αυτοκίνητο που είναι σταθμευμένο στην εξοχή και φεύγει. Προσπαθεί να ταιριάξει έναν ήχο φόντου με το περιβάλλον, στη συνέχεια προσπαθεί να εντοπίσει τα υποκείμενα, και τι κάνουν, και τις ακριβείς στιγμές κατά τις οποίες η δραστηριότητά τους θα πρέπει να προκαλεί ήχους. Το πιο εντυπωσιακό μάλιστα είναι ότι καταλαβαίνει και από ποια κατεύθυνση θα πρέπει να έρχονται οι ήχοι αυτοί. Στη συνέχεια δημιουργεί τους ήχους και τους προσαρμόζει στο βίντεο. Θα πρέπει να υπάρχουν βήματα, θόρυβοι από το κλείσιμο της πόρτας, θόρυβος μηχανής, θόρυβος ελαστικών, ό,τι απαιτεί η σκηνή. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα:

YouTube video

Και πάλι, όπως και το Gen-1, το Soundify είναι μια πρώιμη έκδοση και δεν είναι ακόμη έτοιμο για επαγγελματική χρήση. Μπορούμε πάντως να στοιχηματίσουμε ότι σύντομα θα βγάλει στην σύνταξη αρκετούς τεχνικούς ήχου. Αυτά τα εργαλεία έρχονται για να εκδημοκρατίσουν την κινηματογραφική παραγωγή σε βαθμό που θα ήταν αδιανόητος πριν από λίγα χρόνια και σίγουρα θα εξαερώσουν ολόκληρες καριέρες δημιουργών μέσα σε μια νύχτα.

Το τελικό χτύπημα θα έρθει από την σύγκλιση όλων αυτών των εργαλείων. Οι γεννήτριες κειμένου όπως το ChatGPT θα γράφουν ολόκληρα σενάρια, από την ιδέα μέχρι το καλλιτεχνικό στυλ και το σενάριο, με βάση την εγκυκλοπαιδική γνώση τους για ολόκληρη την ιστορία της μορφής τέχνης.
Θα μπορούν να αλληλοεπιδρούν με μια γεννήτρια εικόνων τύπου DALL-E για να δημιουργήσουν ένα οπτικό στυλ, αντλώντας πληροφορίες από κάθε σημαντικό κομμάτι της ανθρώπινης τέχνης. Τέλος θα συνεργάζονται με εργαλεία όπως το Gen-1 και το Soundify, τα οποία και πάλι έχουν στην βάση δεδομένων τους ολόκληρη την ανθρώπινη κινηματογραφική ιστορία και θα δημιουργούν ταινίες, διαφημίσεις, βίντεο για social media ή ακόμη και προπαγάνδα. Ναι καλά διαβάσατε προπαγάνδα, μην ξεχνάτε ότι θα μπορούν να μιμηθούν οποιοδήποτε πρόσωπο, οποιαδήποτε φωνή και οποιαδήποτε κατάσταση.

Αυτή την στιγμή είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς ποιοι κλάδοι της βιομηχανίας θα αντέξουν και δεν θα αντικατασταθούν από αλγόριθμους. Η επανάσταση δεν θα γίνει σε έναν χρόνο ή σε δύο αλλά εσείς οι επαγγελματίες του θεάματος μην κάνετε μεγάλα σχέδια σε ορίζοντα 10ετίας. Μάλιστα ίσως να ήταν έξυπνο να σκεφτείτε από τώρα την επόμενη καριέρα που θα σας ταίριαζε ή να βάλετε στο πλάνο μια πρόωρη συνταξιοδότηση.
Καταστροφολογία; Μπορεί, αλλά μπορεί και όχι. Το σίγουρο είναι ότι στο μέλλον θα δούμε πράγματα και θαύματα.

RUNWAY

Αφήστε ένα σχόλιο

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα απαιτούμενα πεδία είναι επισημασμένα *