Τα νούμερα από την Κίνα εντυπωσιάζουν. Τα iPhone πέφτουν 10%, οι πωλήσεις της Huawei αυξάνονται κατά 37%.

27 Οκτωβρίου, 2023

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Apple στην Κίνα έχουν προβληθεί αρκετά τον τελευταίο καιρό από τα ειδησεογραφικά websites.

Πιο πρόσφατα οι αναφορές σχετικά με το Mate 60 Pro και το πώς πούλησε 1,6 εκατομμύρια μονάδες σε έξι εβδομάδες έγιναν πρωτοσέλιδα. Λιγότερο από δέκα ημέρες πριν, υπήρξε μια άλλη αναφορά ότι η σειρά iPhone 15 φέρεται να πουλάει λιγότερο από το iPhone 14 στην Κίνα ενώ προς το τέλος του καλοκαιριού η Κίνα αποφάσισε να απαγορεύσει τα τηλέφωνα της Apple σε όλους τους κυβερνητικούς υπαλλήλους.

Βέβαια και η Apple δεν παίζει «καθαρά» καθώς ήδη από τον Αύγουστο έχει ξεκινήσει να μεταφέρει την παραγωγή του iPhone 15 στην Ινδία, με απώτερο σκοπό να μεταφέρει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της εκτός Κίνας.

Μια νέα έρευνα αγοράς μας λέει ότι οι πωλήσεις iPhone στην Κίνα μειώθηκαν κατά 10%, μεταξύ του τρίτου τριμήνου του 2022 και της ίδιας περιόδου του 2023. Υπάρχουν διάφορες εξηγήσεις για αυτό, αλλά η απλούστερη είναι η αναγέννηση της Huawei και η επιστροφή της με το Mate 60 Pro, ένα κινητό που το hardware του έκανε τους Αμερικανούς αξιωματούχους να τρελαθούν. Οι μόνες μάρκες στην Κίνα που παρατήρησαν με αγαλλίαση την αύξηση των πωλήσεών τους είναι οι Mi και Honor – με 5% και 3% περισσότερο, αντίστοιχα. Η Huawei είδε τις πωλήσεις να εκτοξεύονται κατά 37%.

Είναι ασφαλές να πούμε ότι η Apple δεν έχει σκοπό να εγκαταλείψει μία από τις πιο σημαντικές αγορές της. Ακόμα και αν η σειρά iPhone 15 συνεχίσει να μην πουλάει εντυπωσιακά στην Κίνα, ο γίγαντας του Cupertino δεν θα το πάρει πολύ βαριά και αντ’ αυτού θα επικεντρωθεί σε αυτά που θα μπορούσαν να βελτιωθούν το επόμενο έτος. Και, ποιος ξέρει – ίσως οι Κινέζοι χρήστες περιμένουν τις τεχνολογικές προσφορές και εκπτώσεις του Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου για να καθαρίσουν τα αποθέματα του iPhone 15.