TCL 40 SE review: Οθόνη και κάμερα στο προσκήνιο, προσιτό κόστος στο παρασκήνιο

14 Ιουνίου, 202383/100
Συνολική βαθμολογία
Επισκόπηση αξιολόγησης
Σχεδίαση
85%
Ποιότητα
86%
Εξοπλισμός
79%
Κάμερα
82%
Σύνοψη αξιολογήσεων
Το TCL 40 SE είναι μια εξαιρετική value for money πρόταση η οποία προσφέρει μεγάλη οθόνη με ρυθμό ανανέωσης 90Hz, καλό επίπεδο εξοπλισμού και κάμερα με αισθητήρα 50MP σε ένα κόστος κάτω από τα 200 ευρώ. Η μεγάλη μπαταρία, η τεράστια μνήμη και η όμορφη σχεδίαση συμπληρώνουν ένα από τα ελκυστικότερα πακέτα σε αυτή την τιμή.

Το «Ότι πληρώσεις παίρνεις», είναι λίγο πολύ η σταθερά στην αγορά ενός κινητού τηλεφώνου. Βλέπετε η καλή οθόνη, τα πλούσια χαρακτηριστικά και η αξιόλογη κάμερα κοστίζουν αρκετά και φυσικά ανεβάζουν το τελικό κόστος ενός κινητού.
Άρα θα πρέπει να καταστρέψουμε τον οικογενειακό μας οικονομικό προϋπολογισμό για να αποκτήσουμε ένα καλό smartphone;
Και όμως όχι, γιατί όπως φαίνεται η TCL θέλει να αλλάξει τα δεδομένα και τις σταθερές της αγοράς με την νέα σειρά κινητών TCL 40 και πιο συγκεκριμένα το TCL 40 SE που δοκιμάζουμε σε αυτό το review.


Το κινητό αυτό φαίνεται να έχει «όλο το πακέτο» και προσφέρει φανταστική οθόνη, καλό επίπεδο εξοπλισμού αλλά και μια «δυνατή» κάμερα σε ένα κόστος που σίγουρα δεν θα καταστρέψει τις καλοκαιρινές σας διακοπές.

 

Σχεδίαση & Ποιότητα


Τα καλά νέα έρχονται από την στιγμή που θα πιάσεις το κινητό αυτό στα χέρια σου. Είναι ελαφρύ, με σωστές διαστάσεις και το ελαφρά καμπυλωτό του πλαίσιο προσφέρει μια ιδιαίτερα θετική αίσθηση στο κράτημα.


Υλικό κατασκευής είναι το πλαστικό αλλά η ποιότητα βρίσκεται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα όπως και η σχεδίαση την οποία βρήκαμε ιδιαίτερα ελκυστική.
Μας άρεσε και η πλάτη με το γυαλιστερό μεν αλλά και ματ φινίρισμα η οποία κρύβει επιμελώς τις δαχτυλιές ενώ και η σχεδίαση της κάμερας είναι πολύ όμορφη και διακριτική.

Στην δεξιά πλευρά βρίσκουμε το πλήκτρο ενεργοποίησης το οποίο ενσωματώνει και το fingerprint reader αλλά και το κουμπί για την ρύθμιση της έντασης του ήχου και στην αριστερή πλευρά υπάρχει η υποδοχή για την κάρτα SIM. Στην κάτω πλευρά τώρα έχουμε θύρα USB-C και υποδοχή 3,5mm για ακουστικά και ένα ηχείο ενώ στην επάνω πλευρά έχουμε και ένα δεύτερο ηχείο.

 

Οθόνη


Η TCL εξόπλισε το 40 SE με μια απλά εξαιρετική οθόνη IPS LCD. Η οθόνη αυτή έχει διαγώνιο 6,75 ιντσών και ρυθμό ανανέωσης 90Hz. Η ανάλυση της είναι 1600×720, έχει 260ppi pixel density και η φωτεινότητα της φτάνει τα 450 nits. Κατά την διάρκεια των δοκιμών μας η οθόνη μας άφησε πολύ καλές εντυπώσεις καθώς προσφέρει ομαλή απεικόνιση, είναι λεπτομερής ενώ και τα χρώματά της είναι ρεαλιστικά και ευχάριστα.

Χάρη στην αρκετά υψηλή της φωτεινότητα είναι ευκρινής ακόμη και κάτω από τον έντονο ελληνικό ήλιο οπότε θα την απολαύσετε ακόμη και στην παραλία χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Φυσικά στα μενού θα βρείτε όλες τις απαραίτητες ρυθμίσεις για να την φέρετε στα δικά σας μέτρα ενώ δεν λείπει και η τεχνολογία NXTVISION της TCL η οποία βελτιώνει ακόμη περισσότερο την απόδοση της οθόνης.

 

Εξοπλισμός και Επιδόσεις

Στο εσωτερικό της συσκευής υπάρχει ο επεξεργαστής Mediatek Helio G37 και το υποσύστημα γραφικών PowerVR GE8320. Ο συνδυασμός αυτός κάνει το κινητό να ανταποκρίνεται θετικά στις εντολές, ενώ δεν θα αντιμετωπίσετε πρόβλημα σε καθημερινή χρήση. Ακόμη και το casual gaming δεν είναι απαγορευτικό φτάνει φυσικά να μην έχετε παράλογες απαιτήσεις από το κινητό.


Εντυπωσιακά μεγάλη είναι και η εσωτερική μνήμη καθώς εδώ έχουμε 6GB RAM και 256GB αποθηκευτικού χώρου ο οποίος μπορεί να αναβαθμιστεί με κάρτες μνήμης.
Η μεγάλη μπαταρία 5010mAh είναι άλλο ένα πλεονέκτημα της συσκευής. Η μπαταρία αυτή δεν δέχεται ιδιαίτερα μεγάλη πίεση από τον επεξεργαστή και την οθόνη οπότε προσφέρει εξαιρετικά μεγάλη αυτονομία. Όταν δε χρειαστεί φόρτιση ο γρήγορος φορτιστής των 18W θα φροντίσει να μείνετε δίπλα από την πρίζα όσο το δυνατόν λιγότερο χρόνο. Το πολύ καλό πακέτο εξοπλισμού κλείνουν τα στερεοφωνικά ηχεία τα οποία είναι δυνατά και θα σας βοηθήσουν να απολαύσετε τα multimedia αρχεία σας.

Κάμερα


Το TCL 40SE παρά το χαμηλό του κόστος είναι εξοπλισμένο με έναν κύριο αισθητήρα 50MP. Ο αισθητήρας αυτός συνοδεύεται από μια κάμερα macro 2MP και έναν αισθητήρα βάθους επίσης 2MP. Φυσικά θα αλλάζαμε ευχαρίστως την macro κάμερα με έναν υπέρ ευρυγώνιο φακό αλλά δεν μπορούμε να τα έχουμε και όλα. Το πακέτο των καμερών συμπληρώνει και μια selfie κάμερα των 8MP.

 

Στις δοκιμές μας ο αισθητήρας των 50MP αποδείχτηκε ικανότατος. Οι λήψεις την ημέρα έχουν αρκετή λεπτομέρεια, καλό δυναμικό εύρος και αμελητέο θόρυβο, ενώ και τα χρώματα είναι άκρως ρεαλιστικά και ελκυστικά.

Καλό θα ήταν να αποφύγετε λήψεις με 2x και 4x zoom μιας και όπως είναι λογικό δεν είναι οπτικό και η εικόνα αλλοιώνεται αρκετά.

Και οι εικόνες που πήραμε από την macro κάμερα είναι αρκετά καλές παρά την μικρή ανάλυση του αισθητήρα.

Σε νυχτερινές λήψεις αν υπάρχει κάποια πηγή φωτός οι εικόνες που θα πάρετε είναι αρκετά καλές, με τυπική λεπτομέρεια και λίγο μόνον θόρυβο. Στο απόλυτο σκοτάδι ο αισθητήρας έρχεται στα όρια του και ο θόρυβος ανεβαίνει αρκετά. Βέβαια για να είμαστε και σωστοί, σε αυτή την κατηγορία τιμής δεν έχουμε δει καλύτερη κάμερα μέχρι σήμερα, οπότε το TCL 40 SE είναι τιμιότατο.

Τέλος στις λήψεις βίντεο την ημέρα θα διαπιστώσετε ότι υπάρχει αρκετή λεπτομέρεια και ρεαλιστικά χρώματα αλλά το χέρι σας θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα σταθερό μιας και δεν υπάρχει οπτικό σύστημα σταθεροποίησης. Η γενική εικόνα που πήραμε από την κάμερα του TCL 40 SE είναι θετική, και σε καλό φωτισμό θα μπορέσετε να πάρετε μερικές εντυπωσιακά καλές φωτογραφίες.

 

Συμπέρασμα


Το TCL 40 SE είναι μια εξαιρετική value for money πρόταση η οποία προσφέρει μεγάλη οθόνη με ρυθμό ανανέωσης 90Hz, καλό επίπεδο εξοπλισμού και κάμερα με αισθητήρα 50MP σε ένα κόστος κάτω από τα 200 ευρώ. Η μεγάλη μπαταρία, η τεράστια μνήμη και η όμορφη σχεδίαση συμπληρώνουν ένα από τα ελκυστικότερα πακέτα σε αυτή την τιμή.