Τι είναι το Dolby Vision και γιατί θα πρέπει να το υποστηρίζει η τηλεόραση που θα αγοράσω;

19 Ιανουαρίου, 2023

Σίγουρα έχετε ακούσει για το Dolby Vision, μιας και αρκετοί κατασκευαστές το στηρίζουν και παρουσιάζουν συνεχώς νέα μοντέλα τηλεοράσεων και άλλων συσκευών που το υποστηρίζουν. Αλλά τι ακριβώς είναι το Dolby Vision και γιατί θα πρέπει να το έχετε στο μυαλό σας αν σκέφτεστε να αγοράσετε μια νέα τηλεόραση;


Τι είναι το Dolby Vision;
Το Dolby Vision έκανε την πρώτη του εμφάνιση το 2015 και αρχικά το υποστήριζαν μόνο οι κορυφαίες συσκευές. Σήμερα έχει γίνει mainstream, κάτι που σημαίνει ότι μπορείτε να βρείτε και προσιτές τηλεοράσεις ή μόνιτορ που το υποστηρίζουν. Η τεχνολογία του Dolby Vision μοιάζει αρκετά με αυτή του κλασικού HDR10 αλλά ταυτόχρονα έχει και μια βασική διαφορά. Το περιεχόμενο HDR10 στην ουσία στέλνει πληροφορίες για το υλικό που θα παρακολουθήσουμε μόνο μια φορά, στην αρχή της ταινίας.


Το Dolby Vision από την άλλη υποστηρίζει δυναμικά metadata, δηλαδή στέλνει πληροφορίες για το υλικό αναλύοντας κάθε μια σκηνή ή ακόμη και κάθε ένα καρέ. Με αυτό τον τρόπο η συμβατή μας τηλεόραση ρυθμίζει σχεδόν σε πραγματικό χρόνο την φωτεινότητα, τα χρώματα και το κοντράστ κάτι που εγγυάται την καλύτερη δυνατή ποιότητα εικόνας.

Έχει διαφορά στην εικόνα;
Αρκετές δοκιμές έχουν δείξει ότι σε σύγκριση με το HDR10 το Dolby Vision προσφέρει μεγαλύτερη ευκρίνεια στα φωτεινά ή υπέρ φωτισμένα σημεία της εικόνας. Βελτίωση υπάρχει επίσης στο δυναμικό εύρος, στο κοντράστ αλλά και στην γενικότερη αίσθηση λεπτομέρειας του κάδρου.
Φυσικά τα πάντα εξαρτώνται από το τι βλέπεις και από που το βλέπεις. Έτσι αρκετές δοκιμές έδειξαν ότι αν βλέπετε ταινίες από κάποιο 4K Blu-ray το HDR10 κάνει εξαιρετική δουλειά. Αν τώρα χρησιμοποιείτε κάποια streaming πλατφόρμα όπως Netflix, Amazon Prime κλπ το Dolby Vision προσφέρει σαφώς καλύτερη εμπειρία θέασης.

Πώς μπορείτε να παρακολουθήσετε περιεχόμενο Dolby Vision;
Αν απλά κάνετε streaming περιεχομένου από διάφορες υπηρεσίες streaming, τότε το μόνο που χρειάζεστε είναι μια τηλεόραση που υποστηρίζει Dolby Vision και μια συσκευή streaming που επίσης την υποστηρίζει. Κάποιες τηλεοράσεις που υπάρχουν στην αγορά προσφέρουν υποστήριξη Dolby Vision και κάποιες άλλες όχι. Βλέπετε η πατενταρισμένη τεχνολογία της Dolby πρέπει να πληρωθεί και δεν είναι όλοι οι κατασκευαστές πρόθυμοι να ανεβάσουν το κόστος των προϊόντων τους (ή να μειώσουν το κέρδος τους).

Πάντως στα καταστήματα σήμερα θα βρείτε αρκετά μοντέλα της TCL, της LG και της Sony τα οποία διαφημίζουν υπερήφανα την υποστήριξη της τεχνολογίας αυτής.