Το Facebook γίνεται Meta, και δημιουργεί τον εικονικό κόσμο του Metaverse. Εξέλιξη ή ένας δυστοπικός εφιάλτης;

29 Οκτωβρίου, 2021

Δεν υπάρχει άνθρωπος που ασχολείται με την τεχνολογία που να μην είχε διαβάσει τις φήμες για αλλαγή του ονόματος του Facebook. Αυτό λοιπόν έγινε…ή μάλλον έγινε περίπου!

Στο Connect 2021 ο Mark Zuckerberg παρουσίασε για πρώτη φορά την τεχνολογική εταιρεία Meta, η οποία θα γίνει η «ομπρέλα» κάτω από την οποία θα βρεθούν τα γνωστά social media Facebook, Messenger, Instagram, WhatsApp αλλά και τα Oculus.

Οι ανακοινώσεις του Zuckerberg δεν θα λέγαμε ότι είχαν και πολλές πληροφορίες, καθώς ακούσαμε πολλά μελλοντικά σχέδια, ακόμη περισσότερα «What if» ανακατεμένα με αρκετές υπηρεσίες AR και VR, παιχνίδια και επικοινωνία.

 

Ένα από τα μεγαλύτερα και πιο εντυπωσιακά «What if» που ακούσαμε ήταν η δημιουργία του metaverse. Ένας εικονικός κόσμος στον οποίο τα avatars των χρηστών θα μπορούν να επικοινωνούν, να εργάζονται ή να διασκεδάζουν. Αν αυτό το σενάριο σας θυμίζει δυστοπικές κόσμους που έχουμε δει σε ταινίες όπως το «Ready Player One» έχετε απόλυτο δίκιο. Πρόκειται για κάτι παρόμοιο, ελπίζουμε χωρίς τα αρνητικά του κόσμου της ταινίας.

Για να υλοποιηθεί η ιδέα αυτή θα βασιστεί σε δύο εξελίξεις. Η πρώτη είναι η δημιουργία μιας software πλατφόρμας η οποία ονομάζεται Horizon. Η πλατφόρμα αυτή θα επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργήσουν τον δικό τους ιδανικό κόσμο, με τον ίδιο τρόπο που σου επιτρέπουν παιχνίδια όπως τα Minecraft και Roblox.

Το δεύτερο απαραίτητο «συστατικό» για την δημιουργία του κόσμου του Metaverse είναι το hardware. Εδώ θα χρειαστεί μια μίξη των τεχνολιγιών AR και VR, και το Facebook ανακοίνωσε ήδη ότι δουλεύει επάνω σε ένα νέο headset το οποίο ονομάζει Project Cambria. Σύμφωνα με πληροφορίες είναι ένα ιδιαίτερα εξελιγμένο headset το οποίο προσθέτει εικονικά αντικείμενα στον πραγματικό κόσμο. Μάλιστα θα έχει και ανίχνευση προσώπου και ματιών ώστε οι εκφράσεις του avatar να είναι όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστικές γίνεται.
Ταυτόχρονα το Facebook ετοιμάζει και άλλη μια συσκευή την οποία ονομάζει Nazare, και η οποία θα μοιάζει περισσότερο με συμβατικά γυαλιά τα οποία όμως επίσης θα μπορούν να προβάλουν τμήματα του εικονικού κόσμου επάνω στον πραγματικό. Κάτι δηλαδή σαν τα γυαλιά τα οποία φαίνεται να ετοιμάζει η Apple.

Για την πρόσβαση στον κόσμο του metaverse θα υπάρχει ένας ενιαίος λογαριασμός για Facebook, Instagram και WhatsApp για μεγαλύτερη ευκολία.

Λέτε αυτό να είναι το μέλλον μας σαν κοινωνία; Να εργαζόμαστε σε εικονικά γραφεία, να βγαίνουμε σε εικονικά μπαράκια και να κάνουμε εικονικές ερωτικές σχέσεις;
Ευχαριστώ δεν θα πάρω. Παραλιακό χωριό, κτήμα με τα ζωάκια μου και τους ανθρώπους που αγαπώ και that’s all.