Το HarmonyOS της Huawei και σε κινητά άλλων κατασκευαστών;

10 Μαΐου, 2021

Η Huawei έχει εκκινήσει για τα καλά τις διαδικασίες μετάβασης στο νέο της λειτουργικό HarmonyOS, κάτι που φυσικά οφείλεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζει εδώ και αρκετούς μήνες από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Μάλιστα μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε και στα χέρια μας την πρώτη έκδοση του νέου λειτουργικού της Huawei για να το δοκιμάσουμε και να το αξιολογήσουμε. Οι πρώτες πληροφορίες που έρχονται μέσα από διαρροές διαφόρων βίντεο πάντως είναι άκρως ενθαρρυντικές, και δείχνουν ένα οικείο interface, άριστες επιδόσεις από τις συσκευές που το τρέχουν αλλά και όμορφες λειτουργίες.

Μια νέα πληροφορίες όμως που ανέβηκε στο Weibo μιλάει για υιοθέτηση του νέου λειτουργικού και από άλλους μεγάλους κατασκευαστές και πιο συγκεκριμένα για τους Xiaomi, Oppo, Vivo και Meizu.
Κάποιοι ίσως αναρωτηθούν γιατί αυτοί οι κατασκευαστές να μπουν στον κόπο να στηρίξουν ένα νέο λειτουργικό που εξελίσσει μάλιστα ένας ανταγωνιστής.
Η απάντηση είναι απλή. Με τον πολιτικό/εμπορικό πόλεμο που έχει ξεκινήσει η Αμερική και το γενικότερο αντι-κινεζικό κλίμα που δημιουργεί, ουδείς μπορεί να διαβεβαιώσει τους μεγάλους κινέζους κατασκευαστές ότι δεν θα βρεθούν και αυτοί στο στόχαστρο στο πολύ κοντινό μέλλον. Η πιο σοφή κίνηση λοιπόν είναι να έχεις έτοιμο ένα «Plan B» για να μην βρεθείς στην ίδια δεινή θέση που βρέθηκε και η Huawei τους τελευταίους μήνες.
Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι τα λειτουργικά συστήματα δεν είναι hardware που μπορείς εύκολα να βρεις εναλλακτικούς προμηθευτές. Ένα OS χρειάζεται εξέλιξη και δοκιμές αλλά και σωστή υποστήριξη από developers κάτι που η Huawei έχει καταφέρει να χτίσει τον τελευταίο χρόνο.

Το σίγουρο είναι ότι τα νέα αυτά δεν χαροποιούν ιδιαίτερα την Google η οποία βλέπει από το πουθενά να δημιουργείται ένας νέος και άκρως επικίνδυνος για την παντοκρατορία της ανταγωνιστής.