Το Mate 60 γίνεται ανάρπαστο και η Huawei επιστρέφει δυναμικά στο 5G

5 Σεπτεμβρίου, 2023

Αν υπήρχε βραβείο “Tipster of the Year”, αυτό θα μπορούσε να πάει στον @Tech_Reve που ανέβασε πρώτος στο X ότι η Huawei είναι έτοιμη να φέρει τα τσιπ Kirin πάλι στην αγορά. Μερικές ημέρες αργότερα, η Huawei ανακοίνωσε το Mate 60 Pro που τροφοδοτείται από ένα τσιπ 5G Kirin για το οποίο πραγματικά δεν γνωρίζουμε πολλά.

Μπορεί οι λεπτομέρειες του τσιπ να είναι άγνωστες στο ευρύτερο κοινό, αλλά η κυκλοφορία του Mate 60 Pro κατάφερε άμεσα να δημιουργήσει τεράστιες ουρές και έγινε ανάρπαστο σε χρόνο ρεκόρ!

Σύμφωνα με την South China Morning Post (SCMP), το νέο τηλέφωνο αρχικά ξεκίνησε να πωλείται στον ιστότοπο ηλεκτρονικού εμπορίου Vmall της Huawei και στο φυσικό κατάστημα της στο Shenzhen. Σύντομα, ήταν διαθέσιμο από διαδικτυακά καταστήματα τρίτων, όπως το JD.com, και το Taobao, καθώς και σε διάφορα καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών. Μέχρι σήμερα, το Mate 60 Pro είχε εξαντληθεί σχεδόν από όλα τα παραπάνω καταστήματα.

Ο Ivan Lam, αναλυτής της εταιρείας Counterpoint Research με έδρα το Χονγκ Κονγκ, δήλωσε ότι εφόσον η Huawei καταφέρει να κατασκευάσει αρκετά τηλέφωνα, οι πωλήσεις θα πρέπει να ξεπεράσουν αυτές της σειράς Mate 50. Μιλάμε δηλαδή για περισσότερες από 7 εκατομμύρια συσκευές.

Το Mate 60 Pro τροφοδοτείται από το Kirin 9000s το οποίο υποστηρίζει 5G. Επίσης, θα πραγματοποιεί δορυφορικές κλήσεις σε περιοχές χωρίς συνδεσιμότητα κινητής τηλεφωνίας. Πιστεύεται ότι το κορυφαίο foundry της Κίνας, η SMIC, κατασκεύασε το Kirin 9000s χρησιμοποιώντας υπάρχοντα εξοπλισμό που δεν παραβιάζει τους κανόνες εξαγωγής των ΗΠΑ. Οι κανόνες αυτοί εμποδίζουν τη Huawei να λαμβάνει τσιπ αιχμής που παράγονται από foundries που χρησιμοποιούν αμερικανικό εξοπλισμό. Τα προηγούμενα μοντέλα ναυαρχίδες της Huawei δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε δίκτυα 5G επειδή χρησιμοποιούσαν τσιπ της Qualcomm που είχαν ρυθμιστεί ώστε να μην λειτουργούν με το 5G. Έτσι η μοναδική λύση για τους χρήστες ήταν η αγορά κάποιας ειδικής θήκης για το κινητό η οποία διέθετε θύρα για SIM και υποστήριζε συνδεσιμότητα 5G.

Η Huawei αναμένεται να δημιουργήσει ένα απόθεμα τουλάχιστον 15 εκατομμυρίων τηλεφώνων της σειράς Mate 60. Ο Arthur Guo Tianxiang, αναλυτής της εταιρείας IDC, επικαλέστηκε πηγές της αλυσίδας εφοδιασμού όταν δήλωσε ότι θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερες παραγγελίες για τη σειρά, εάν υπάρχει συνεχές ενδιαφέρον από τους καταναλωτές. Βέβαια σημειώστε ότι ακόμη και πριν ανακοινωθεί το Mate 60 Pro, η Huawei είχε επιστρέψει στη λίστα με τους πέντε κορυφαίους αποστολείς smartphone στην Κίνα, αφού παρέδωσε 14,3 εκατομμύρια κινητά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Ο Guo της IDC πρόσθεσε ότι η Huawei “ουσιαστικά ξεπέρασε τους εξωτερικούς περιορισμούς τα τελευταία χρόνια και πρόκειται να γίνει εξαιρετικά ανταγωνιστική στο premium τμήμα της αγοράς φέτος”. Ο Chris Miller, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Tufts και συγγραφέας του βιβλίου “Chip War” γράφει: “Αυτό δείχνει ότι κινεζικές εταιρείες όπως η Huawei έχουν ακόμη πολλές δυνατότητες για καινοτομία. Νομίζω επίσης ότι πιθανώς θα εντείνει τη συζήτηση στην Ουάσιγκτον σχετικά με το αν πρέπει να αυστηροποιηθούν οι περιορισμοί”.
Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα απαντήσει με την περαιτέρω αυστηροποίηση των περιορισμών κατά της Huawei. Αν όμως η SMIC μπορεί να δημιουργήσει SoCs 7nm χωρίς να χρησιμοποιήσει μηχάνημα λιθογραφίας (EUV) το οποίο κατασκευάζεται από την ολλανδική εταιρεία (ASML) (και το οποίο εμπίπτει στις απαγορεύσεις των ΗΠΑ) δεν μπορούμε να φανταστούμε τι περισσότερο μπορεί να γίνει για να εμποδιστεί η Huawei να βρει τρόπους να παρακάμψει τους αμερικανικούς περιορισμούς.

Για να είμαστε σαφείς, το τσιπ Kirin 9000s δεν είναι άμεσα ανταγωνιστικό σε σύγκριση με τα SoC των TSMC και Samsung αλλά η Huawei έχει ήδη καταθέσει αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας τα οποία σχετίζονται με τη λιθογραφία EUV, άρα βρίσκεται κοντά στην κατασκευή τσιπ τελευταίας γενιάς.

Τέλος είναι γνωστό ότι όταν πρόκειται για καινοτομία στα smartphones κανείς δεν θέλει να στοιχηματίσει εναντίον της Huawei γιατί απλά θα χάσει τα λεφτά του!

Huawei skin banner L
Huawei skin banner R