Το Messenger εξοντώνει την μπαταρία του κινητού σας για κάποιους ανησυχητικούς λόγους

1 Φεβρουαρίου, 2023

Το Facebook Messenger παραμένει μια από τις δημοφιλέστερες εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων, αλλά η μητρική εταιρεία της υπηρεσίας, η Meta, δεν έχει και το πιο καθαρό «ποινικό μητρώο» όσον αφορά την τήρηση των συμφερόντων των χρηστών. Ο γίγαντας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης συνδέεται ως γνωστόν με το σκάνδαλο Cambridge Analytica και έχει γίνει στόχος πολλών παραβιάσεων ασφαλείας τα τελευταία χρόνια.
Παρά το βεβαρημένο παρελθόν της η Meta όχι μόνο δεν έκανε βήματα βελτίωσης, αλλά φαίνεται ότι συνεχίζει να βάζει σε δεύτερη μοίρα τους εκατομμύρια χρήστες που την εμπιστεύονται.

Τα τελευταία ανησυχητικά νέα έρχονται από έναν πρώην εργαζόμενο της εταιρείας ο οποίος ισχυρίζεται ότι το Messenger μπορεί να εξαντλήσει την μπαταρία του smartphone σας με διάφορα διαγνωστικά που τρέχει κρυφά!


Ο 33χρονος αναλυτής δεδομένων George Hayward φαίνεται να κινήθηκε νομικά εναντίον της Meta μετά την απόλυση του. Στην αγωγή του ισχυρίζεται ότι η εταιρεία τον απάλλαξε από τα καθήκοντά του όταν αρνήθηκε να συμμετάσχει σε – αρνητικές δοκιμές – ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την πρακτική της σκόπιμης τροφοδότησης «κακών δεδομένων» για λόγους δοκιμών.

Η αντίρρηση του Hayward για τις αρνητικές δοκιμές δεν αφορούσε την ίδια την πρακτική, αλλά μάλλον τον τρόπο με τον οποίο η Meta την εφάρμοσε. Όταν η εταιρεία ενεργοποιούσε εξ αποστάσεως αρνητικές δοκιμές στη συσκευή ενός χρήστη του Messenger, αυτό είχε δυσμενείς επιπτώσεις στη διάρκεια ζωής της μπαταρίας του εν λόγω τηλεφώνου. Σύμφωνα με τον Hayward αυτό θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις για κάποιους χρήστες μιας και σε περίπτωση ανάγκης θα έβρισκαν νεκρό το κινητό τους από μπαταρία.

Μιλώντας στη New York Post, ο Hayward εξήγησε ότι ο πραγματικός κίνδυνος είναι η έλλειψη ενημέρωσης των χρηστών σχετικά με τις αρνητικές μεθόδους δοκιμών της Meta. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό – η Meta φέρεται να προμηθεύει τους υπαλλήλους της με εγχειρίδια για το πώς να εκτελούν στοχευμένες αρνητικές δοκιμές, κάτι που φαίνεται να υποδεικνύει ότι η Meta εκτελεί τακτικά αυτές τις δοκιμές και ενδεχομένως αφιερώνει μεγαλύτερες ομάδες σε τέτοιες εργασίες.
Εν τω μεταξύ, αν ανησυχείτε για τις αρνητικές δοκιμές του Messenger, μπορείτε να μεταβείτε στη σελίδα πληροφοριών της εφαρμογής στο τηλέφωνο Android σας, να επιλέξετε “Μπαταρία” και στη συνέχεια να επιλέξετε “Περιορισμένη” για να αποτρέψετε την εφαρμογή από το να εκτελείται στο παρασκήνιο. Φυσικά αυτό αναμένεται να έχει και τα αρνητικά του, όπως για παράδειγμα την καθυστέρηση εμφάνισης μηνυμάτων.