Το ΝΑΤΟ παρήγγειλε στρατιωτικά ρομπότ αξίας 9 εκατ. ευρώ από γερμανική startup

12 Ιουνίου, 2024

Η ARX Robotics μόλις έλαβε 9 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Καινοτομίας του ΝΑΤΟ για την ανάπτυξη μιας σειράς ανθεκτικών μη επανδρωμένων οχημάτων εδάφους. Ο αρθρωτός σχεδιασμός των ρομπότ τα καθιστά ικανά να καλύψουν ποικίλους ρόλους στα συστήματα επίθεσης και άμυνας της συμμαχίας.

Το NATO Investment Fund (NIF) είναι ένα αυτόνομο ταμείο επιχειρηματικών κεφαλαίων ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, το οποίο υποστηρίζεται από 24 από τα 32 μέλη της συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Το ταμείο αυτό επενδύει σε νεοσύστατες επιχειρήσεις επιστήμης και μηχανικής αιχμής για την ενίσχυση της άμυνας και της ασφάλειας των εθνών. Την περασμένη εβδομάδα το NIF ανακοίνωσε την πρώτη του χρηματοδότηση στην νεοφυή βρετανική εταιρεία i COMAT η οποία ειδικεύεται στη δημιουργία ισχυρών αλλά ελαφρών σύνθετων υλικών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για αεροσκάφη όσο και για επίγεια οχήματα.

Νέα επένδυση του ταμείου είναι αυτή στην ARX Robotics. Και οι δύο αυτές ανακοινώσεις χρηματοδότησης έρχονται σε μια εποχή που το ενδεχόμενο μιας δεύτερης προεδρίας Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες προκαλεί ανησυχία στα μέλη του ΝΑΤΟ σχετικά με τη συνέχιση της συμμετοχής της Αμερικής στη συμμαχία. Η νέα παραγγελία θα βοηθήσει την ARX, μια εταιρεία που ιδρύθηκε από πρώην στρατιώτες του γερμανικού στρατού, να αναπτύξει και να παρέχει αυτόνομα οχήματα από τη σειρά GEROEN.


«Οι στρατοί των δυτικών δημοκρατιών δεν είναι προετοιμασμένοι για ρομποτικό πόλεμο», λέει ο Marc Wietfeld, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της ARX Robotics. “Για να ενισχυθούν σημαντικά οι δυνατότητες των ενόπλων μας δυνάμεων και να χρησιμεύσουν ως πολλαπλασιαστής ισχύος, απαιτείται μια διασυνδεδεμένη στρατιά αυτόνομων μη επανδρωμένων επίγειων συστημάτων. Τα συστήματα αυτά πρέπει να είναι απλά στην κατασκευή και να μπορούν να παραχθούν γρήγορα σε μεγάλους αριθμούς. Η ARX δεσμεύεται να συμβάλει στην ευρωπαϊκή τεχνολογική κυριαρχία με την αύξηση της παραγωγής αυτών των συστημάτων, τη δημιουργία συστημάτων που καθορίζονται από λογισμικό και την ανάπτυξη υλικού για την κάλυψη της ζήτησης για ισχυρά και αυτόνομα μη επανδρωμένα συστήματα”.

Τα αυτόνομα οχήματα της σειράς GEREON διατίθενται σε τέσσερα διαφορετικά μεγέθη για την αντιμετώπιση διαφορετικών αναγκών στο πεδίο της μάχης, με το μεγαλύτερο να μπορεί να μεταφέρει έως και 500 κιλά και να χρησιμεύσει ως μεταφορέας drone ή μονάδα διακομιδής. Άλλες ρομποτικές μονάδες της σειράς είναι βαριά θωρακισμένες και προορίζονται να χρησιμοποιηθούν για εκπαίδευση και ασκήσεις προσομοίωσης, ενώ άλλες είναι αρκετά συμπαγείς και ιδανικές για τη μεταφορά λεπτών αισθητήρων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για επιτήρηση.


Επειδή όλα τα ρομποτικά οχήματα είναι αρθρωτά, η λειτουργικότητά τους μπορεί να αλλάξει ανάλογα με τις ανάγκες του πεδίου μάχης. Τα μηχανήματα έχουν ήδη δοκιμαστεί και αναπτυχθεί από διάφορους στρατούς σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Ελβετίας, της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Ουγγαρίας και της Ουκρανίας.

«Είναι τιμή μας να υποστηρίζουμε την ARX και να τη βοηθάμε να επεκτείνει την παραγωγή της σε όλη την Ευρώπη», δήλωσε ο Chris O’Connor από το NIF. “Καθώς συνεχίζεται η ανάγκη προετοιμασίας για ένα μέλλον μη επανδρωμένου πολέμου, η αυτονομία παραμένει ένα δύσκολο πρόβλημα προς επίλυση. Ενημερωμένη από τις γνώσεις που απέκτησε υπηρετώντας στις ένοπλες δυνάμεις, η ομάδα της ARX έχει αναπτύξει ένα κορυφαίο, οικονομικά αποδοτικό, αρθρωτό σύστημα εδάφους που μπορεί να παραχθεί μαζικά και να αναπτυχθεί εύκολα στην άμυνα, σε ανθρωπιστικές κρίσεις και όχι μόνο”.

NIF – ARX

Huawei skin banner L
Huawei skin banner R