Το Rabbit R1 είναι ένα gadget με τεχνητή νοημοσύνη που δεν μοιάζει με τίποτα από όσα έχεις δει μέχρι σήμερα

10 Ιανουαρίου, 2024

Στη CES 2024, η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι παντού. Από τις έξυπνες οικιακές συσκευές μέχρι τα smartphones, τα ρομπότ μέχρι τις τηλεοράσεις, και από τα αυτοκίνητα μέχρι τους υπολογιστές. Μοιάζει σαν όλη η αγορά να θέλει ένα κομμάτι από την πίτα της Τεχνητής Νοημοσύνης. Το ίδιο ισχύει και για την Rabbit Inc., μια νεοσύστατη εταιρεία AI με έδρα τη Σάντα Μόνικα, η οποία έχει λανσάρει μια φορητή συσκευή τσέπης που ονομάζεται Rabbit R1.

Το R1 είναι μια αυτόνομη φορητή συσκευή που χρησιμοποιεί από τη φυσική γλώσσα. Διαθέτει οθόνη αφής, κουμπί push-to-talk, αναλογικό τροχό κύλισης, μικρόφωνο για φωνητικές εντολές, ηχεία και μια περιστρεφόμενη κάμερα 360 μοιρών με δυνατότητα Computer Vision που ονομάζεται Rabbit Eye. Λειτουργεί με επεξεργαστή MediaTek Helio P35 και διαθέτει μνήμη RAM 4GB, αποθηκευτικό χώρο 128GB, θύρα USB-C, Bluetooth, Wi-Fi και υποδοχή κάρτας SIM με δυνατότητα 4G. Τι ακριβώς κάνει λοιπόν;

Το demo στην ιστοσελίδα της startup το δείχνει καλύτερα, αλλά ουσιαστικά το R1 έρχεται με ένα λειτουργικό σύστημα βασισμένο στο Large Action Model (LAM) που ονομάζεται Rabbit OS. Βοηθά τη συσκευή να πλοηγείται σε όλες τις εφαρμογές σας και σας βοηθά να τις χρησιμοποιείτε πιο γρήγορα από ό,τι θα κάνατε σε ένα τυπικό smartphone. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι το θεμελιώδες μοντέλο του μπορεί να μάθει την πρόθεση και τη συμπεριφορά του χρήστη όταν χρησιμοποιεί συγκεκριμένες εφαρμογές και στη συνέχεια να τις μιμείται αξιόπιστα και γρήγορα.
Για παράδειγμα, μπορείτε να συνδέσετε το Spotify με το R1 για να αναπαράγετε μουσική όχι μόνο χρησιμοποιώντας φωνητικές εντολές, αλλά μπορείτε επίσης να ζητήσετε από την τεχνητή νοημοσύνη να εκτελέσει εργασίες, όπως η αναπαραγωγή άλλων τραγουδιών από το ίδιο άλμπουμ. Μπορείτε να ζητήσετε από το R1 να σας πει ποιος έγραψε τους στίχους του τραγουδιού, ποιος συνέθεσε τη μουσική, ποιος έκανε sampling στο τραγούδι και πολλά άλλα. Είναι σαν να μιλάτε στο ChatGPT, αλλά η εταιρεία ισχυρίζεται ότι οι απαντήσεις του R1 είναι πολύ πιο γρήγορες.

Για συνδεδεμένες εφαρμογές όπως η Uber, μπορείτε να ζητήσετε από το R1 να σας κλείσει μια διαδρομή από το γραφείο σας στο σπίτι σας και θα ολοκληρώσει την εργασία σε ένα μόνο βήμα σε σύγκριση με τα πολλαπλά βήματα που θα κάνατε διαφορετικά για να κλείσετε μόνοι σας ένα ταξί μέσω της εφαρμογής για smartphone. Μπορείτε ακόμη και να δώσετε εντολές όπως “βρείτε μου ένα Uber που να χωράει εμένα και τους έξι φίλους μου” και το R1 θα κλείσει ένα UberXL αντί για ένα κανονικό Uber.

Το Rabbit R1 είναι τώρα διαθέσιμο για προπώληση στην τιμή των 199 δολαρίων. Οι παραγγελίες θα αρχίσουν να αποστέλλονται στις ΗΠΑ τον Μάρτιο. Κατά το λανσάρισμα, το R1 θα είναι εκπαιδευμένο να λειτουργεί με τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές. Στη συνέχεια, θα αποκτήσει επίσης μια πειραματική δυνατότητα που θα επιτρέπει στους χρήστες να εκπαιδεύουν τα δικά τους “Κουνέλια” για να εκτελούν συγκεκριμένες εργασίες σε εξειδικευμένες εφαρμογές και ροές εργασίας.