Top Camera Smartphones 2023: Αυτά είναι τα κορυφαία φωτογραφικά κινητά για το καλοκαίρι

12 Ιουνίου, 2023

Το καλοκαιράκι μπήκε για τα καλά, και για άλλη μια φορά άρχισαν να μας έρχονται βροχή οι ερωτήσεις σας για το ποιο camera phone είναι το καλύτερο για να πάρετε μαζί στις διακοπές. Εμείς για άλλη μια χρονιά θα το κάνουμε το καθήκον μας, και θα σας προτείνουμε τις καλύτερες compact κάμερες, γιατί πως να το κάνουμε…σήμερα τα κινητά τηλέφωνα έχουν γίνει οι μικρές καθημερινές μας φωτογραφικές μηχανές!

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Σήμερα η καλή κάμερα είναι ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά ενός κινητού τηλεφώνου. Μάλιστα θα λέγαμε ότι η τεχνολογία έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο εξέλιξης που ακόμη και οι κάμερες των προσιτών κινητών μπορούν να βγάλουν αξιοπρεπέστατες φωτογραφίες. Σε αυτό το άρθρο βέβαια δεν θα ασχοληθούμε καθόλου με την «αξιοπρέπεια» αλλά μόνο με την κορυφή. Δηλαδή με τα απόλυτα φωτογραφικά κινητά που προσφέρουν ποιότητα εικόνας που θα μπορούσε κάλλιστα να συγκριθεί με αυτήν μιας παραδοσιακής φωτογραφικής μηχανής. Μην περιμένετε λοιπόν να διαβάσετε για budget φωτογραφικές λύσεις καθώς όλες μας οι προτάσεις βρίσκονται ή κοντά είτε ξεπερνούν αρκετά το χιλιάρικο. Πριν μιλήσουμε όμως για συσκευές θα σας απαντήσουμε στα τρία πιο «καυτά» ερωτήματα που σίγουρα βρίσκονται στο μυαλό σας.

1 Σε τι χρησιμεύουν οι διαφορετικοί τύποι κάμερας σε ένα κινητό;
• Οι wide angle φακοί χρησιμοποιούνται στην πλειοψηφία τους στον κύριο αισθητήρα ο οποίος φυσικά έχει και την καλύτερη ποιότητα εικόνας. Φυσικά το οπτικό πεδίο που μπορούν να συλλάβουν είναι πιο ευρύ από ότι μπορεί να συλλάβει το ανθρώπινο μάτι.
• Οι τηλεφακοί (Telephoto) μπορούν να φέρουν την δράση ή το αντικείμενο που θέλουμε να φωτογραφήσουμε πιο κοντά, ενώ κάποιοι κατασκευαστές (βλέπε Huawei) τους δίνουν και δυνατότητες μακροφωτογράφησης.
• Ο υπέρ ευρυγώνιος φακός (ultra wide) μπορούν να συλλάβουν ακόμη περισσότερη εικόνα, κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο στην φωτογράφηση τοπίων ή στο να κάνουμε μια σκηνή αρκετά πιο δραματική.
• Οι φακοί macro είναι ίσως το πιο αδιάφορο κομμάτι της φωτογραφικής μηχανής ενός κινητού και η μόνη χρησιμότητά τους είναι για ιδιαίτερα κοντινές λήψεις.

2 Πόσους φακούς χρειάζομαι σε ένα κινητό;
Δεν υπάρχει σαφής απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Στην πραγματικότητα μια εξαιρετικά καλή κάμερα μπορεί να καλύψει τις περισσότερες φωτογραφικές σας ανάγκες. Από την άλλη οι περισσότεροι φακοί προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία και περισσότερες επιλογές στην φωτογράφηση.

3 Παίζουν ρόλο τα πολλά megapixels στην ποιότητα της κάμερας;
Κατά κύριο λόγο περισσότερα megapixels σημαίνουν και υψηλότερη λεπτομέρεια. Δυστυχώς όμως το πλήθος των megapixels δεν σημαίνει και απαραίτητα καλύτερη ποιότητα. Υπάρχουν και άλλοι παράμετροι όπως η ποιότητα των φακών, η ποιότητα του ίδιου του αισθητήρα αλλά και το πιο σημαντικό. Το software που αναλαμβάνει την επεξεργασία της εικόνας και την διόρθωση των προβλημάτων στην λήψη. Έτσι αν κοιτάξετε για παράδειγμα την λίστα των ειδικών του DXOMARK με τα καλύτερα φωτογραφικά κινητά θα διαπιστώσετε ότι στα 10 κορυφαία δεν θα βρείτε κάμερες με υπερβολικά πολλά megapixels. Αφού λύσαμε και τις απορίες σας ας προχωρήσουμε και στα 5 κορυφαία φωτογραφικά κινητά που μπορείτε να αποκτήσετε σήμερα στην Ελληνική αγορά!

HUAWEI P60 Pro

Το απόλυτο DSLR killer

Εδώ έχουμε μια φωτογραφική μηχανή με αυτόματα αλλά και χειροκίνητα μεταβαλλόμενο διάφραγμα που σας επιτρέπει να κάνετε πραγματικά επαγγελματικές λήψεις κάτω από όλες τις φωτογραφικές συνθήκες. Είναι εξοπλισμένο με κύριο αισθητήρα 48MP ο οποίος κάνει θαύματα ακόμη και σε απόλυτο σκοτάδι, έναν δεύτερο τηλεφακό επίσης με 48MP που μπορεί να κάνει και macro λήψεις και μια ικανότατη υπέρ ευρυγώνια κάμερα των 13MP.
Όλες οι κάμερες αποδίδουν εξαιρετικά και η εικόνα σε φωτογραφία και βίντεο είναι απλά μαγική. Φυσικά ως γνήσια ναυαρχίδα της HUAWEI διαθέτει κορυφαία ποιότητα κατασκευής, επιδόσεις και φανταστικό εξοπλισμό. Πριν ρωτήσετε…ναι δεν υποστηρίζει επίσημα τις εφαρμογές της Google, αλλά χάρη στο GBox μπορείτε μέσα σε δευτερόλεπτα να περάσετε όλες τις αγαπημένες σας εφαρμογές.
Τιμή 1298€
Διάθεση

 

Vivo X90 Pro

Το φωτογραφικό «κτήνος» επιστρέφει


Πέρυσι το X80 Pro μας άφησε με το στόμα ανοικτό με τις φωτογραφικές του δυνατότητες, και φέτος το X90 Pro συνεχίζει να είναι η αγαπημένη μας compact κάμερα για καθημερινή χρήση. Την βαριά δουλειά αναλαμβάνουν δύο αισθητήρες των 50MP (Κύρια κάμερα και τηλεφακός) ενώ δεν λείπει και η υπέρ ευρυγώνια των 12MP. Χάρη στο μαγικό άγγιγμα των φακών της ZEISS η εικόνα που θα πάρετε από το X90 Pro είναι υπέροχη τόσο σε φωτογραφίες όσο και σε βίντεο ενώ και το software δουλεύει υποδειγματικά στην επεξεργασία της εικόνας. Το X90 Pro είναι επίσης ένα πραγματικά ποιοτικό κινητό με όμορφη AMOLED οθόνη, ταχύτατο επεξεργαστή και μια υπέρ ταχεία φόρτιση 120W η οποία φορτίζει την μπαταρία μέσα σε 8 μόλις λεπτά! Τέλος χάρη στην νέα χαμηλότερη τιμή του εκτός από την διάκριση Top Choice κερδίζει επάξια και το badge Budget Buy καθώς είναι η πιο συμφέρουσα αγορά στην κατηγορία του.
Τιμή 999€
Διάθεση

 

Samsung Galaxy S23 Ultra

Ο all around βασιλιάς είναι ακόμη εδώ


Μπορεί να βρίσκεται κοντά μας αρκετό καιρό και η Samsung να ετοιμάζει πυρετωδώς τον αντικαταστάτη του, αλλά το S23 Ultra συνεχίζει να εντυπωσιάζει με τον απίστευτα ολοκληρωμένο χαρακτήρα του. Είναι ένα μεγάλο κινητό με επαγγελματικό προσανατολισμό, αλλά παραμένει και μια ικανότατη φωτογραφική μηχανή η οποία θα σας εντυπωσιάσει. Έχει έναν κύριο αισθητήρα 200MP, περισκοπικό τηλεφακό 10MP και έναν δεύτερο τηλεφακό επίσης 10MP, και το πακέτο κλείνει η υπέρ ευρυγώνια κάμερα των 12MP. Όλες οι κάμερες αποδίδουν φανταστικά, οι μακρινές λήψεις zoom είναι εξωπραγματικά καλές ενώ η εικόνα του βίντεο είναι ανώτερη του ανταγωνισμού. Φυσικά το πακέτο εξοπλισμού του S23 Ultra είναι απίθανο και περιλαμβάνει μια από τις καλύτερες (και μεγαλύτερες) οθόνες AMOLED της αγοράς, το πάντα χρήσιμο έξυπνο πενάκι και ποιοτικότατη κατασκευή από μέταλλο που αντέχει ακόμη και βασανιστήρια.
Τιμή 1.449€
Διάθεση

 

Xiaomi 13 Pro

Με την χάρη μιας κλασσικής καλής DSLR

Εντυπωσιακό κινητό με ποιοτική κατασκευή από κεραμικό, γυαλί και μέταλλο που ξεχωρίζει. Το φωτογραφικό κινητό της Xiaomi φέρει υπερήφανα το logo της Leica η οποία έχει βάλει το χεράκι της στις κάμερες της συσκευής. Το πακέτο των καμερών αποτελείται από κύριο αισθητήρα 50MP, τηλεφακό 50MP και υπέρ ευρυγώνια κάμερα επίσης 50MP. Μαζί με το vivo X90 Pro έχουν την πιο φωτογραφική απόδοση και θα πάρετε υπέροχα ρεαλιστικά χρώματα, φανταστικό δυναμικό πεδίο και άριστη απόδοση ακόμη και σε δύσκολες φωτιστικά συνθήκες. Η ισορροπημένη απόδοση σίγουρα οφείλεται και στα μαγικά που έχει κάνει η Leica. Στον υπόλοιπο εξοπλισμό έχουμε την δεύτερη καλύτερη οθόνη AMOLED (μετά το Galaxy S23 Ultra) του συγκριτικού μας η οποία προσφέρει φωτεινότητα 1200 nits, οι επιδόσεις φυσικά βρίσκονται στην κορυφή χάρη στον Snapdragon 8 Gen 2 ενώ δεν λείπει και η υπέρ ταχεία φόρτιση 120W η οποία θα γεμίσει την μπαταρία πριν προλάβετε να πείτε «Xiaomi».
Τιμή 1.399€
Διάθεση

 

Apple iPhone 14 Pro Max

Στην δική του κατηγορία


Το κορυφαίο smartphone της Apple παραμένει ένα από τα καλύτερα κινητά για λήψη φωτογραφιών και βίντεο. Είναι εξοπλισμένο με κύριο αισθητήρα 48MP, τηλεφακό 12MP και υπέρ ευρυγώνια κάμερα επίσης 12MP και έχει την δυνατότητα να κάνει εντυπωσιακές λήψεις κάτω από τις περισσότερες συνθήκες. Σίγουρα δεν μπορεί να συγκριθεί με τον ανταγωνισμό στις νυχτερινές λήψεις αλλά σε όλες τις άλλες περιπτώσεις το iPhone θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους. Ειδικά στο βίντεο δύσκολα μπορεί άλλο κινητό να το ανταγωνιστεί ενώ και η συνολική εμπειρία χρήσης είναι τυπική Apple δηλαδή εξαιρετική.
Στο υπόλοιπο πακέτο έχουμε μια φανταστική Super Retina OLED οθόνη 6,7 ιντσών, έναν ταχύτατο επεξεργαστή A16 Bionic και την γνωστή κορυφαία ποιότητα κατασκευής που μας έχει συνηθίσει η Apple.
Τιμή 1.399€
Διάθεση