vivo Y01: Μια θαυμάσια επιλογή για όσους ψάχνουν μια τίμια και ισορροπημένη συσκευή on a budget

22 Αυγούστου, 202280/100
Συνολική βαθμολογία
Επισκόπηση αξιολόγησης
ΣΧΕΔΙΑΣΗ
78%
ΠΟΙΟΤΗΤΑ
79%
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
74%
ΚΑΜΕΡΑ
77%
ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ
94%
Σύνοψη αξιολογήσεων
Θα έλεγα ότι η vivo με το Y01 βρήκε μια συνταγή που δουλεύει. Έφτιαξε ένα όμορφο κινητό με αξιόλογη ποιότητα κατασκευής, του πρόσθεσε μια ευκρινέστατη οθόνη και ένα επεξεργαστή που έχει αποδείξει την αξία του και τέλος έβαλε μια αξιόλογη κάμερα και μια τεράστια μπαταρία για αυτονομία επιπέδου weekend.

Στην high end κατηγορία κινητών τα πράγματα είναι αρκετά απλά. Σχεδιάζεις κάτι συμπαθητικό και όχι απαραίτητα πρωτότυπο, επιλέγεις premium υλικά (κατά προτίμηση μέταλλο και γυαλί) και τέλος προσθέτεις ότι καλύτερο υπάρχει διαθέσιμο στην «πιάτσα» από οθόνη, επεξεργαστή και κάμερα.
Τα προβλήματα ξεκινούν στην μεσαία κατηγορία όπου πρέπει μεν να κάνεις οικονομία αλλά χρειάζεται και προσοχή ώστε να μην καταλήξεις με μια φτηνιάρικη και χωρίς δυνατότητες συσκευή.
Αν η μεσαία κατηγορία δημιουργεί προβλήματα τότε η budget κατηγορία κινητών είναι ένας πραγματικός εφιάλτης.
Βλέπεις οι περισσότεροι θέλουμε ένα προσιτό κινητό αλλά από την άλλη απαιτούμε το κινητό αυτό να κάνει τα πάντα, αλλά και να έχει και συμπαθητική εμφάνιση για να μην ντρεπόμαστε να το ακουμπάμε στο τραπέζι της καφετέριας.
Δύσκολο θα μου πείτε. Ναι, δύσκολο θα σας απαντήσω ευθύς αμέσως αλλά όχι και ακατόρθωτο όπως μου απέδειξε η vivo με το Y01, ένα κινητό το οποίο μπορεί κανείς να αποκτήσει έναντι μόλις 139,90 ευρώ!

 

Σχεδίαση και ποιότητα


Η οικονομία ξεκινάει από τα ρούχα. Έτσι ένα budget κινητό θα πρέπει να ξεχάσει μέταλλα, γυαλιά και άλλα ευγενή υλικά και θα πρέπει να αρκεστεί στο πλαστικό. Αν τώρα το πλαστικό αυτό είναι και ποιοτικό ο στόχος έχει επιτευχθεί. Το Y01 θα έλεγα έκανε τις σωστές επιλογές, και η πλάτη της συσκευής μοιάζει αρκετά ποιοτική και καθόλου μα καθόλου κραυγαλέα.

Το πλαστικό είναι ματ άρα διακριτικό και δεν μαζεύει δαχτυλιές, ενώ το pattern το κάνει πιο σταθερό στο κράτημα.

Στην πλάτη της συσκευής υπάρχει η κύρια μονή κάμερα, στην δεξιά πλευρά το πλήκτρο ενεργοποίησης και ρύθμισης ήχου ενώ στην βάρη εκτός από την θύρα φόρτισης και το ηχείο υπάρχει και υποδοχή 3,5mm για ενσύρματα ακουστικά. Αυτό είναι κάτι που σίγουρα θα εκτιμήσουν οι χρήστες μιας κάποιας μεγαλύτερης ηλικίας που θέλουν οπωσδήποτε ραδιόφωνο. Κάτι εξαιρετικό είναι η ύπαρξη τριπλής υποδοχής κάρτας. Έτσι μπορείτε να έχετε ταυτόχρονα δύο κάρτες SIM αλλά και κάρτα αναβάθμισης της μνήμης κάτι που σίγουρα θα χρειαστείτε.

 

Οθόνη, Επιδόσεις & Εξοπλισμός


Αναμενόμενα η οθόνη εδώ είναι τεχνολογίας LCD αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Άλλωστε είναι συνηθισμένο στην κατηγορία στην οποία μάλιστα έχουμε δει κατά καιρούς μερικές τιμιότατες οθόνες. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει και η οθόνη του vivo Y01 η οποία είναι αρκετά φωτεινή και με άκρως ικανοποιητική χρωματική απόδοση. Η διαγώνιος εδώ είναι 6,51 ίντσες και έχει ανάλυση 1600×720 και στα μενού θα βρείτε δυνατότητα ρύθμισης της θερμοκρασίας ή ενεργοποίησης της λειτουργίας προστασίας των ματιών.


Αυτό που μου άρεσε στην οθόνη είναι ότι ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους με έντονο φωτισμό είναι ευκρινής, κάτι που άλλωστε φαίνεται και από την παραπάνω φωτογραφία.
Στο εσωτερικό υπάρχει ο Helio P35 της MediaTek, ένα SoC το οποίο βρίσκεται στην αγορά εδώ και αρκετά χρόνια και έχει χρησιμοποιηθεί σε δεκάδες κινητά διαφορετικών κατασκευαστών. Οι επιδόσεις φυσικά δεν είναι καταιγιστικές, αλλά σίγουρα δεν είναι αυτό το ζητούμενο στην συγκεκριμένη κατηγορία. Ένα φτηνό κινητό πρέπει τουλάχιστον να είναι ευχάριστο και εύχρηστο σε καθημερινή χρήση, και φυσικά να μην προκαλεί εκνευρισμό με περιττές καθυστερήσεις και κολλήματα. Σε αυτόν τον τομέα το Y01 τα πηγαίνει περίφημα καθώς σε όλες μου τις δοκιμές είχα μια αρκετά ικανοποιητική εμπειρία χρήσης. Μάλιστα η vivo έχει προσθέσει και την λειτουργία Mutli-Turbo 3.0 η οποία φροντίζει να δίνει προτεραιότητα στους πόρους της CPU κατά το gaming, κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο όταν εκτελούνται διάφορες εφαρμογές στο παρασκήνιο.


Στο λειτουργικό υπάρχει άλλη μια έκπληξη. Ενώ αρχικά το Y01 είχε κυκλοφορήσει με Android 11 Go, μια λίγο κομμένη έκδοση του λειτουργικού της Google στην πορεία αναβαθμίστηκε στο γνωστό μας Android 12. Το interface της vivo είναι το FunTouch OS 12 που έχουμε δοκιμάσει και στα πιο ακριβά κινητά της εταιρείας και θα έλεγα προσφέρει λειτουργικότητα μέσα από μια λιτή αλλά όμορφη σχεδίαση.

Τέλος πολύ καλά τα πράγματα και στον τομέα της αυτονομίας. Το Υ01 είναι εξοπλισμένο με μια μεγάλη μπαταρία 5000mAh η οποία μπορεί να αντέξει με ευκολία έως και 2 ημέρες λειτουργίας! Αυτό βέβαια είναι φυσιολογικό μιας και τόσο η οθόνη όσο και το SoC δεν έχουν τεράστιες απαιτήσεις σε ενέργεια. Η φόρτιση δεν είναι ιδιαίτερα γρήγορη στα 10W οπότε ετοιμαστείτε για αρκετά μεγάλη αναμονή δίπλα από την πρίζα.

 

Κάμερα


Ιδιαίτερα έξυπνη είναι η επιλογή της vivo στον τομέα της κύριας κάμερας. Δεν προσπάθησε να εντυπωσιάσει ενσωματώνοντας διάφορους αισθητήρες αμφιβόλου ποιότητας αλλά προτίμησε να βάλει έναν και μοναδικό αλλά τίμιο. Έτσι ο αισθητήρας των 13MP μπορεί να ακούγεται μικρός, αλλά σε απόδοση είναι ιδιαίτερα καλός.


Οι φωτογραφίες που πήρα είχαν αρκετά καλός δυναμικό εύρος και ρεαλιστικά χρώματα ενώ και ο θόρυβος κρατήθηκε σε χαμηλά επίπεδα. Φυσικά για να επιτύχεις αυτά τα καλά αποτελέσματα θα πρέπει και ο φωτισμός να είναι καλός.


Ακόμη και με κροπάρισμα 100% βλέπουμε ότι η λεπτομέρεια υπάρχει κάτι εντυπωσιακό για κινητό το οποίο έχει τόσο χαμηλό κόστος.

Στο βίντεο έχουμε μέγιστη ανάλυση 1080p, αλλά η έλλειψη σταθεροποίησης σημαίνει ότι θα πρέπει να έχετε χέρια καρδιοχειρούργου αν θέλετε να κάνετε δουλίτσα. Η ποιότητα εικόνας πάντως ούτε εδώ είναι άσχημη όσο υπάρχει καλός φωτισμός.
Συμπαθητικότατη είναι η selfie κάμερα των 5MP η οποία δίνει καλά αποτελέσματα ακόμη και σε δύσκολες συνθήκες όπως ο κόντρα φωτισμός.

 

Λαστ Θοτς


Θα έλεγα ότι η vivo με το Y01 βρήκε μια συνταγή που δουλεύει. Έφτιαξε ένα όμορφο κινητό με αξιόλογη ποιότητα κατασκευής, του πρόσθεσε μια ευκρινέστατη οθόνη και ένα επεξεργαστή που έχει αποδείξει την αξία του και τέλος έβαλε μια αξιόλογη κάμερα και μια τεράστια μπαταρία για αυτονομία επιπέδου weekend.
Το κινητό αυτό είναι ελκυστικό για τους νέους που θέλουν μια συσκευή on budget, για όσους θέλουν ένα αξιόλογο δεύτερο κινητό ή για τους πιο ηλικιωμένους που δεν έχουν υψηλές απαιτήσεις και θα εκτιμήσουν τα ενσύρματα ακουστικά για το ραδιοφωνάκι τους.