Vodafone: Εργαζόμενοι καταγγέλουν εισβολή του “Μεγάλου Αδερφού” στο σπίτι τους!

25 Ιανουαρίου, 2021

Σε μια σοβαρότατη καταγγελία παραβίασης προσωπικών δεδομένων φαίνεται να έχει προχωρήσει το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων Vodafone-Πάναφον. Είναι αυτό άλλο ένα σημάδι των καιρών που διανύουμε;

Η εταιρεία – σύμφωνα πάντα με την καταγγελία – έχει προσπαθήσει επανειλημμένα να πείσει εργαζομένους οι οποίοι δουλεύουν από το σπίτι να δεχτούν την τοποθέτηση καμερών στον χώρο τους με την πρόφαση του «To know us better». Πιο συγκεκριμένα χρησιμοποιείται η δικαιολογία ότι η ύπαρξη πολλών νέων υπαλλήλων οι οποίοι δεν γνωρίζονται μεταξύ τους απαιτεί την τοποθέτηση του «Μεγάλου αδελφού» στον προσωπικό τους χώρο.

Κατά την καταγγελία προϊστάμενοι της εταιρείας παρουσιάζουν την συγκεκριμένη πρόταση ως δική τους πρωτοβουλία προκειμένου να γίνει δεκτή, την στιγμή που μια τόσο ακραία κίνηση είναι ξεκάθαρο ότι είναι απόφαση της διοίκησης.

Σύμφωνα με το σωματείο η συγκεκριμένη κίνηση είναι η εξέλιξη διαφόρων επιλογών που έχει κάνει τον τελευταίο καιρό η διοίκηση της Vodafone, και συνεχίζει λέγοντας
«Η εγκατάσταση καμερών και εξοπλισμού παρακολούθησης στα σπίτια των συναδέλφων δεν γίνεται για τη “γνωριμία” & για να βλεπόμαστε στα meetings, ουδόλως ενδιαφέρονται για κάτι τέτοιο. Γίνεται αποκλειστικά για την άσκηση μεγαλύτερης πίεσης και εντατικοποίησης. Η εγκατάσταση τέτοιου εξοπλισμού με οποιαδήποτε αφορμή στον προσωπικό χώρο του σπιτιού μας προσβάλλει τον καθένα εργαζόμενο, τον καθένα από εμάς και είναι και ενέργεια εντελώς παράνομη».
Τέλος, καλούν διοίκηση άμεσα να σταματήσει τις ενέργειες εγκατάστασης εξοπλισμού webcams στα σπίτια των εργαζομένων, ενώ καλούν τους εργαζόμενους να κινητοποιηθούν με το Σωματείο και να αρνηθούν ευθέως την μαγνητοσκόπησή τους εντός της οικίας τους για μικρότερο ή μεγαλύτερο διάστημα και με το οποιοδήποτε πρόσχημα ή αιτιολόγηση.

Αλήθεια, πόσο υπέροχες είναι οι μέρες που διανύουμε; Βγαίνουμε από το σπίτι με άδεια, ψωνίζουμε αθλούμαστε περπατάμε τον σκύλο με άδεια, θα ταξιδεύουμε με «πιστοποιητικό φρονημάτων», θα δουλεύουμε υπό το άγρυπνο βλέμμα της διοίκησης, και ίσως μελλοντικά να συνουσιαζόμαστε με δελτίο.
Μήπως τελικά δεν φταίνε οι συνωμοσιολόγοι αλλά κάποιες αψυχολόγητες αμφιβόλου ηθικής αποφάσεις που ρίχνουν λάδι στην φωτιά;

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε αυτούσια ολόκληρη την ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων Vodafone -Πάναφον.


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ VODAFONE-ΠΑΝΑΦΟΝ

(Αρ. Απόφασης Πρωτοδικείου: 5215/2008)

Αρ. Πρωτοκόλλου: 2/2021

Αθήνα, 19.1.2021

 

Με βιντεοσκόπηση των εργαζομένων εντός των κατοικιών τους καλωσορίζει το 2021 η διοίκηση της Vodafone

Παραβίαση των προσωπικών δεδομένων και μεγαλύτερη εντατικοποίηση είναι το "φλουρί" για τους εργαζομένους το 2021

Καλούμε τους συναδέλφους να μην δεχτούν την εγκατάσταση εξοπλισμού webcams στην οικία τους

Όπως πληροφορούμαστε εργαζόμενοι σε τηλεφωνικά κέντρα δέχονται "προτάσεις" από τους άμεσους προϊσταμένους τους (team leaders) για την εγκατάσταση καμερών στο σπίτι τους.

Με δικαιολογία ότι "υπάρχουν πολλοί νέοι συνάδελφοι", ότι "δεν γνωριζόμαστε μεταξύ μας", ότι "θα βοηθήσει την καλύτερη επαφή" πλασάρουν κάμερες στους συναδέλφους που εργάζονται από το σπίτι τους για τις ανάγκες των "meeting". Μάλιστα, μερικοί προϊστάμενοι φτάνουν στο σημείο να παρουσιάσουν ως δική τους πρωτοβουλία την εγκατάσταση της κάμερας προκειμένου να γίνει ευκολότερα δεκτή, την στιγμή που είναι ξεκάθαρο πως έχουμε να κάνουμε με πρωτοβουλία της διοίκησης της εταιρείας.

Δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Είναι εξέλιξη στα πλαίσια όλων των αντεργατικών επιλογών που εφαρμόζει και η διοίκηση της Vodafone αλλά και όλες οι μεγάλες εταιρείες προκειμένου να εντατικοποιήσουν την εργασία με ολέθρια αποτελέσματα στην ψυχολογία και την επιβίωση των εργαζομένων. Έτσι τελικά θα αξιοποιηθούν αυτές οι «πρωτοβουλίες». Τον 3/2020 σε παρόμοιες ενέργειες είχε προχωρήσει η Teleperformance και άλλες εταιρείες.

Ενώ προϊστάμενοι ομάδων σε back τμήματα στη Vodafone την ίδια περίοδο είχαν προτείνει και προσπαθήσει χρήση αντίστοιχων οπτικοακουστικών μέσων με παρόμοια επιχειρήματα στους συναδέλφους. Ενέργεια που τότε προσέκρουσε στην άρνηση των συναδέλφων.

Οι νέες προσπάθειες της διοίκησης με αφορμή την πανδημία και την εκτεταμένη τηλεργασία να καθιερώσει τέτοιες μεθόδους στις ομάδες του 1399 (εταιρική εξυπηρέτηση πελατών), στο collection, σε όλη την εξυπηρέτηση μεγάλων εταιρικών πελατών (VGE, major), στο enterprise back office αλλά σε άλλα τμήματα των "μαύρων" υπερ-εντατικοποιημένων τηλεφωνικών κέντρων -που επιπλέον είναι και επιβαρυμένα με συνεχείς απολύσεις και ανακύκλωση εργαζομένων- πρέπει να πέσουν στο κενό. Ήδη ένας αριθμός συνάδελφων σε διάφορα τμήματα της εταιρείας -κακώς-  χρησιμοποιεί τις κάμερες στην καθημερινότητα της εργασίας.

Το λέμε καθαρά:

Η εγκατάσταση καμερών και εξοπλισμού παρακολούθησης στα σπίτια των συναδέλφων δεν γίνεται για τη "γνωριμία" & για να βλεπόμαστε στα meetings, ουδόλως ενδιαφέρονται για κάτι τέτοιο.  Γίνεται αποκλειστικά για την άσκηση μεγαλύτερης πίεσης και εντατικοποίησης.

Η εγκατάσταση τέτοιου εξοπλισμού με οποιαδήποτε αφορμή στον προσωπικό χώρο του σπιτιού μας προσβάλλει τον καθένα εργαζόμενο, τον καθένα από εμάς και είναι και ενέργεια εντελώς παράνομη.
  • Καλούμε τη διοίκηση άμεσα να σταματήσει τις ενέργειες εγκατάστασης εξοπλισμού webcams στα σπίτια των συναδέλφων.
  • Καλούμε κάθε συνάδελφο να κινητοποιηθεί με το Σωματείο και να αρνηθεί ευθέως την μαγνητοσκόπησή του εντός της οικίας του για μικρότερο ή μεγαλύτερο διάστημα και με το οποιοδήποτε πρόσχημα ή αιτιολόγηση. Να αρνηθεί ευθέως και κατηγορηματικά την παραλαβή, εγκατάσταση και λειτουργία κάμερας μέσα στο ίδιο του το σπίτι και την βιντεοσκόπησή του.
Για το ζήτημα το Σωματείο μας θα προχωρήσει σε όλες τις δυνατές και απαραίτητες ενέργειες καθώς και καταγγελίας στις αρμόδιες αρχές για να μην καταλήξουμε να γίνουμε η γενιά εργαζομένων "big brother" χωρίς δικαιώματα και μόνο με υποχρεώσεις.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων Vodafone-Πάναφον