Xiaomi 12 Pro: Με το βλέμμα στην κορυφή και έναν εντυπωσιακά ισορροπημένο χαρακτήρα

8 Απριλίου, 202290/100
Συνολική βαθμολογία
Επισκόπηση αξιολόγησης
ΠΟΙΟΤΗΤΑ
91%
ΟΘΟΝΗ
93%
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
90%
ΚΑΜΕΡΕΣ
89%
Σύνοψη αξιολογήσεων
Είναι σίγουρο ότι ο τυχερός κάτοχος θα απολαύσει μια από τις καλύτερες οθόνες της αγοράς, φανταστικές επιδόσεις, κορυφαία ποιότητα κατασκευής και μια μίνιμαλ ελκυστική σχεδίαση.

Η σειρά κινητών Xiaomi 12 έχουν παρουσιαστεί ήδη από τον Δεκέμβριο στην Κίνα, αλλά η επίσημη παρουσίασή τους για την Ευρωπαϊκή αγορά είναι ένα αρκετά «φρέσκο» νέο. Μάλιστα είχα την τύχη να βρίσκομαι και στο μεγάλο event της Xiaomi στην Βιέννη για την επίσημη ανακοίνωση. Ακόμη μεγαλύτερη τύχη ήταν το γεγονός ότι είχα στα χέρια μου τις συσκευές για αρκετές ημέρες πριν την παρουσίαση οπότε όχι μόνο μπόρεσα να τα δοκιμάσω εκτενέστατα αλλά και να καλύψω το ταξίδι χρησιμοποιώντας τις κάμερες του Xiaomi 12 Pro!
Πως ήταν η συμβίωση με το κινητό αυτό; Δεν έχετε παρά να διαβάσετε παρακάτω!

 

Unboxing, Ποιότητα και Σχεδίαση


Όλα τα «Pro» και «Ultra» της Xiaomi ξεχωρίζουν από την συσκευασία. Βλέπετε εδώ το κουτί είναι μαύρο σε αντίθεση με τις συσκευές που έχουν χαμηλότερα specs στα οποία χρησιμοποιείται το λευκό χρώμα.
Ακόμη πιο προσεγμένη είναι η συσκευασία εσωτερικά στην οποία όχι μόνο περιλαμβάνεται ο -εξωφρενικά γρήγορος- φορτιστής αλλά και μια προστατευτική θήκη σιλικόνης.

Σχεδιαστικά θα έλεγα ότι η Xiaomi τα κατάφερε μια χαρά. Το 12άρι έχει τον δικό του χαρακτήρα και σίγουρα δεν προσπαθεί να μιμηθεί τον ανταγωνισμό. Φυσικά μιλάω για την σχεδίαση της κύριας κάμερας η οποία και πάντα δίνει το στίγμα της σχεδίασης.

Η σχεδίαση του camera island λοιπόν είναι λιτή και στιλάτη ενώ ο κύριος αισθητήρας τονίζει την παρουσία του με το μεγάλο του μέγεθος. Το 50MP που αναγράφεται διακριτικά βέβαια δεν περιγράφει την ανάλυση μόνο του μεγάλου αισθητήρα μιας και όλες οι κάμερες του 12 Pro έχουν την ίδια ακριβώς ανάλυση.
Το κινητό είναι ιδιαίτερα στιβαρό και καλοφτιαγμένο και σίγουρα δίνει την πολυπόθητη premium αίσθηση στο χέρι. Μου άρεσε ιδιαίτερα και η αίσθηση που δίνει στην αφή η πλάτη. Το άξιο αναφοράς εδώ είναι ότι ενώ είναι κατασκευασμένη από γυαλί, έχει ένα ματ φινίρισμα το οποίο είναι όμορφο στην αφή ενώ δεν είναι και επιρρεπές στις δαχτυλιές.


Εξαιρετική είναι και η προσοχή που έχει δώσει η Xiaomi στην λεπτομέρεια κάτι που φαίνεται στο πόσο όμορφα δένουν η οθόνη και η πλάτη με το αλουμινένιο πλαίσιο.

Κοιτάζοντας περιμετρικά την συσκευή έχουμε τα πλήκτρα έντασης ήχου και το power button δεξιά, τίποτα αριστερά, ένα μεγάλο ηχείο και infrared στην επάνω πλευρά και ένα δεύτερο μεγάλο ηχείο με το logo της Harman Kardon στην κάτω πλευρά το οποίο πλαισιώνουν οι θύρες USB-C και SIM. Όλα καλά λοιπόν μέχρι τώρα; Όχι ακριβώς μιας και δεν υπάρχει καμία επίσημη πιστοποίηση IP για προστασία από νερό και σκόνη. Είμαι σίγουρος ότι η Xiaomi έχει φροντίσει να μην αφήσει την ναυαρχίδα της απροστάτευτη, αλλά τουλάχιστον επίσημα δεν υπάρχει κάποιο πιστοποιητικό.

 

Οθόνη


Η Xiaomi αγόρασε την οθόνη της από την Samsung και καλά έκανε κατά την γνώμη μου.
Μιλάμε για μια χορταστική οθόνη 6.73 ιντσών τεχνολογίας AMOLED με ανάλυση 1440×3200, aspect ratio 20:9 και 521ppi pixel density. Η οθόνη έχει ρυθμό ανανέωσης 120Hz και sampling έως 480Hz ενώ η εταιρεία διαφημίζει 1000 nits φωτεινότητας. Όπως διαπίστωσα οι ισχυρισμοί της Xiaomi είναι ιδιαίτερα απαισιόδοξοι μιας οι μετρήσεις μας έδειξαν 1050 nits σε αυτόματη φωτεινότητα!

Φυσικά στα μενού υπάρχουν όλες εκείνες οι ρυθμίσεις που θα σου επιτρέψουν να φέρεις την οθόνη στα μέτρα σου.
Η οθόνη αυτή αποδίδει φανταστικά ανεξάρτητα από το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεσαι. Είναι λαμπερή, με όμορφα χρώματα και φανταστικό κοντράστ. Μια ελαφριά μπλε απόχρωση που διαπίστωσα στο λευκό και το γκρι διορθώνεται με την επιλογή πιο θερμών αποχρώσεων. Μου άρεσε επίσης το Adaptive color το οποίο ρυθμίζει τα χρώματα ανάλογα με τον περιβάλλοντα φωτισμό, κάτι σαν το True Tone της Apple δηλαδή.


Φυσικά η οθόνη αποδίδει εξαιρετικά και το HDR μιας και υποστηρίζει τόσο Dolby Vision όσο και HDR10+. Φυσικά χάρη στο υψηλό refresh rate η οθόνη είναι ομαλή και ξεκούραστη για τα μάτια ενώ υπάρχει και η επιλογή της αυτόματης ρύθμισης για εξοικονόμηση μπαταρίας.

 

Επιδόσεις και Εξοπλισμός


Το 12 Pro είναι ένα κορυφαίο κινητό και αυτό φαίνεται και από το επίπεδο εξοπλισμού που διαθέτει. Στο εσωτερικό υπάρχει ο Snapdragon 8 Gen 1 και 12GB LPDDR5 RAM κάτι που αυτομάτως εγγυάται επιδόσεις και αστραπιαία ανταπόκριση σε όλα τα σενάρια χρήσης.
Την δύναμη αυτή επιβεβαίωσαν και τα benchmarks που έτρεξα. Στο GeekBench 5.1 πήρα 3690 μονάδες και 9,899 στο 3D Mark Wild Life. Τα νούμερα αυτά βρίσκονται στο επάνω «ράφι» των επιδόσεων και επιβεβαιώνουν σίγουρα τον χαρακτηρισμό ναυαρχίδα.
Εντυπωσιακό είναι επίσης το γεγονός ότι κατά την διάρκεια των δοκιμών το κινητό δεν ψήθηκε όπως κάποια άλλα του ανταγωνισμού, κάτι που σίγουρα οφείλεται και στο καλό σύστημα ψύξης που έχει εξελίξει η Xiaomi.
Η μπαταρία του 12 Pro έχει χωρητικότητα 4600mAh, μικρότερη δηλαδή από αυτές των περσινών 11 Pro και 11T Pro. Αυτό φαίνεται και στην αυτονομία της συσκευής η οποία αποδείχτηκε μικρότερη από αυτή αρκετών συσκευών του ανταγωνισμού.

Το μυστικό της Xiaomi όμως βρίσκεται στον φορτιστή. Έτσι έχουμε φόρτιση στα 120W κάτι που σημαίνει ότι δεν θα μείνετε δίπλα στην πρίζα για περισσότερα από 20 λεπτά. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι μέσα σε 6-7 λεπτά η μπαταρία μπορεί να πάει από το 0% στο 50%, κάτι που σίγουρα θα καταργήσει την συνήθεια που έχουμε οι περισσότεροι να αφήνουμε το κινητό στον φορτιστή όλη την νύχτα. Φυσικά δεν λείπει και η ασύρματη φόρτιση στα 50W αλλά και η αντίστροφη ασύρματη φόρτιση 10W.


Τέλος στον τομέα του εξοπλισμού δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε και τα διπλά ηχεία με την υπογραφή της Harman Kardon. Κάθε ένα ηχείο περιλαμβάνει tweeter και woofer ώστε να καλύπτει μεγαλύτερο φάσμα συχνοτήτων. Η απόδοση είναι καλή, αν και είναι αλήθεια έχουμε ακούσει και καλύτερη από παλαιότερα μοντέλα της ίδιας της Xiaomi. Πάντως σε θέαση ταινιών, παιχνίδια ή ακόμη και βιντεοκλήσεις δεν θα παραπονεθεί κανείς με την συνολική απόδοση.

 

Κάμερες


Η κύρια κάμερα του Xiaomi 12 Pro αποτελείται από τρεις αισθητήρες των 50MP, ενώ η selfie κάμερα έχει ανάλυση 32MP. Επειδή όμως οι αριθμοί από μόνοι τους δεν λένε πολλά σας τους δούμε πιο αναλυτικά.
Ο μεγάλος φακός στην κύρια κάμερα κρύβει μέσα του τον αισθητήρα Sony IMX707. Πρόκειται για έναν μεγάλο αισθητήρα 1 /1.28’’ με 1.22μm μέγεθος στα pixels και φίλτρο Quad Bayer. Το τελικό αρχείο που δίνει λοιπόν ο αισθητήρας αυτός έχει μέγεθος 12.5MP.
Οι υπόλοιπες δύο κάμερες χρησιμοποιούν τον αρκετά μικρότερο αισθητήρα Samsung JN1 τον οποίο έχουμε δει στην κύρια κάμερα αρκετών midrange κινητών.
Η ευρυγώνια κάμερα καλύπτει ένα πεδίο 115º (περίπου 15mm) και έχει διάφραγμα f /2.2 ενώ ο τηλεφακός βρίσκεται στα 48mm με f /1.9 και δίνει 2x οπτικό zoom.

Οι φωτογραφίες που πήρα την ημέρα με τον κύριο φακό είναι απλά εξαιρετικές. Έχουν φανταστική λεπτομέρεια ενώ μου άρεσε το γεγονός ότι η επεξεργασία που δέχονται οι εικόνες δεν είναι πολύ επιθετική. Το δυναμικό εύρος είναι επίσης άριστο ενώ και τα χρώματα είναι ζωντανά και ρεαλιστικά.

Και ο τηλεφακός όμως δίνει πολύ καλά αποτελέσματα. Εδώ τα χρώματα φαίνονται λίγο πιο ζεστά αλλά τίποτα που να προβληματίζει. Είναι αλήθεια βέβαια ότι το μόλις 2X zoom δεν αρκεί αλλά στην πράξη ακόμη και οι λήψεις με 5X zoom είναι μια χαρά ειδικά αν προορίζονται για ανέβασμα στα social media. Οι φωτογραφίες με 10X ή ακόμη και 20X θα πρέπει να αποφεύγονται μιας και ο θόρυβος είναι αρκετά έντονος.

Ικανότατη είναι και η ευρυγώνια κάμερα. Στο κέντρο της εικόνας η λεπτομέρεια είναι άψογη και πέφτει λίγο προς τα άκρα, κάτι αναμενόμενο από το είδος του φακού. Το δυναμικό εύρος εδώ είναι ένα κλικ κάτω από αυτό του κύριου φακού, αλλά και πάλι είναι εντυπωσιακά καλό. Το μοναδικό μειονέκτημα που βρήκα εδώ είναι η έλλειψη αυτόματης εστίασης η οποία και περιορίζει στις κοντινές λήψεις.

Ας περάσω τώρα στον τομέα που πονάνε τα περισσότερα κινητά, δηλαδή στις νυχτερινές λήψεις. Εδώ το Xiaomi 12 Pro ακολουθεί την δική του λογική και δεν αντιγράφει τον ανταγωνισμό. Ναι υπάρχει Night mode το οποίο μάλιστα είναι και ενεργοποιημένο by default, αλλά οι φωτογραφίες που δίνει δεν έχουν την σχεδόν εξωπραγματική φωτεινότητα που έχουμε συνηθίσει από κινητά άλλων κατασκευαστών. Η επεξεργασία της εικόνας είναι πιο διακριτική και σίγουρα πιο ρεαλιστική, ή φωτογραφική αν προτιμάτε.


Η λεπτομέρεια στην εικόνα παραμένει σε υψηλά επίπεδα ενώ και ο θόρυβος συγκρατείται σε χαμηλά επίπεδα. Κάτι άλλο που εντυπωσιάζει είναι το γεγονός ότι σε νυχτερινή λήψη οι φωτογραφίες λαμβάνονται σχεδόν ακαριαία και δεν χρειάζεται να κρατήσετε σταθερό το χέρι για μερικά δεύτερα όπως έχετε συνηθίσει με το κινητό σας.

YouTube video

Πολλές οι επιλογές και στο κομμάτι του βίντεο. Το κινητό έχει την δυνατότητα λήψης σε ανάλυση έως και 8K στα 24fps από τον κύριο αισθητήρα και 4K έως 60fps από όλους τους αισθητήρες. Η σταθεροποίηση εικόνας είναι διαθέσιμη για όλες τις αναλύσεις και τα framerates οπότε μπορείτε όταν τραβάτε βίντεο να περπατάτε ελεύθερα.
Δυστυχώς η ποιότητα της εικόνας στο 8Κ βίντεο δεν ήταν αυτή που θα περίμενα και σίγουρα δεν προσφέρει κάποιο πλεονέκτημα έναντι της λήψης σε 4Κ.

YouTube video

Σε 4Κ τα πράγματα είναι αρκετά καλά. Έχουμε τίμιο δυναμικό εύρος, καλή λεπτομέρεια και χαμηλό θόρυβο αλλά είναι αλήθεια ότι ειδικά σε έντονη ηλιοφάνεια παρατήρησα λίγη υπέρ έκθεση που κάποιες φορές μπορεί να ενοχλήσει.

YouTube video

Σε νυχτερινή λήψη βίντεο από την άλλη οι κάμερες έχουν άριστη συμπεριφορά. Ελάχιστος ο θόρυβος, καλό δυναμικό εύρος και ρεαλιστικά χρώματα, ενώ όπως στις φωτογραφίες δεν γίνεται υπέρ προσπάθεια να φωτιστεί το πλάνο.
Σε γενικές γραμμές οι κάμερες του Xiaomi 12 Pro προσφέρουν μια ισορροπημένη απόδοση κάτω από όλες τις συνθήκες λήψης και θα σας βοηθήσουν να τραβήξετε εντυπωσιακά καλό υλικό χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια.

 

Άποψη


Το Xiaomi 12 Pro δεν είναι η αψεγάδιαστη και πληρέστατη ναυαρχίδα της Xiaomi. Ίσως να είναι και επιλογή της ίδιας της εταιρείας να αφήσει τον τίτλο αυτό για το φημολογούμενο Xiaomi 12 Ultra ποιος ξέρει. Το κινητό δεν έχει επίσημη πιστοποίηση IP, η αυτονομία της μπαταρίας είναι μέτρια ενώ και οι κάμερες έχουν έστω κάποιες μικρές αδυναμίες.
Από την άλλη όμως δεν θα πρέπει να το υποτιμήσεις και είναι σίγουρο ότι ο τυχερός κάτοχος θα απολαύσει μια από τις καλύτερες οθόνες της αγοράς, φανταστικές επιδόσεις, κορυφαία ποιότητα κατασκευής και μια μίνιμαλ ελκυστική σχεδίαση.