Xiaomi Redmi Note 9: Γιατί η πολυτέλεια μπορεί να είναι και προσιτή!

30 Ιουνίου, 202084/100
Συνολική βαθμολογία
Επισκόπηση αξιολόγησης
ΣΧΕΔΙΑΣΗ
90%
ΠΟΙΟΤΗΤΑ
87%
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
80%
ΚΑΜΕΡΑ
82%
Σύνοψη αξιολογήσεων
Τι παίρνεις με το Redmi Note 9; Ένα κινητό με εξαιρετική σχεδίαση και ποιότητα κατασκευής, φανταστική αυτονομία μπαταρίας, καλές επιδόσεις και μια τίμια κάμερα.

Η Xiaomi δημιούργησε το brand Redmi για να παρουσιάζει κινητά τα οποία έχουν ιδιαίτερα ελκυστική τιμή στην αγορά. Βέβαια και η ίδια η Xiaomi είναι μια εταιρεία που έκανε όνομα με προσιτά και value for money κινητά οπότε καταλαβαίνει κανείς ότι η κινεζική εταιρεία κατέχει καλά το παιχνίδι στην κατηγορία αυτή. Αυτός είναι φυσικά και ο λόγος που όποτε πιάνουμε στα χέρια μας ένα νέο κινητό Redmi οι προσδοκίες μας είναι ιδιαίτερα υψηλές, και μέχρι σήμερα είναι αλήθεια η Xiaomi δεν μας έχει απογοητεύσει.


Το Redmi Note 9 έφτασε στα γραφεία του Matrix Life αρκετές ημέρες πριν και έτσι είχαμε την ευκαιρία να το δοκιμάσουμε εκτενέστατα κρατώντας το ακόμη και ως κύριο κινητό σε καθημερινή βάση. Η γνώμη μας; Μα φυσικά ότι…όχι όχι, δεν θα σας πούμε τα πάντα από την εισαγωγή για να μην σας κακομαθαίνουμε. Διαβάστε το review και θα μάθετε όλες τις λεπτομέρειες για το Redmi Note 9 , ένα από τα καλύτερα προσιτά κινητά που μπορεί κανείς να αποκτήσει σήμερα!

Pros

  • Premium σχεδίαση
  • Κορυφαία αυτονομία μπαταρίας
  • Καλοσχεδιασμένο MIUI 11
  • Value for Money

Cons

  • Απλά καλές επιδόσεις
  • 3GB RAM
  • Night mode μόνο στην κάμερα 48MP

 

Σχεδίαση


Εδώ έχουμε κάτι πραγματικά περίεργο. Ξέρω ότι η συσκευή είναι κατασκευασμένη από πλαστικό, αλλά στο χέρι σου δίνει μια ιδιαίτερα premium αίσθηση κάτι που μου άρεσε πολύ. Μάλιστα αν κοιτάξει κανείς τις λεπτομέρειες θα διαπιστώσει ότι η Xiaomi έχει χρησιμοποιήσει ένα ενιαίο κομμάτι πλαστικού το οποίο καλύπτει την πλάτη αλλά και τα πλαϊνά του κινητού, αντικαθιστώντας έτσι το κλασικό πλαίσιο.

Η επιλογή αυτή είναι έξυπνη ενώ λειτουργεί μιας και προσφέρει όμορφο κράτημα. Όμορφο και το ιδιαίτερο πράσινο χρώμα ενώ και το μικρό τετράγωνο module της κάμερας στο κέντρο της πλάτης το κάνει να διαχωρίζει το design από τα υπόλοιπα smartphones της αγοράς.

Το σύστημα αναγνώρισης δαχτυλικών αποτυπωμάτων βρίσκεται κάτω από την κύρια κάμερα ενώ στην κάτω πλευρά βρίσκουμε την θύρα USB-C, το ηχείο αλλά και υποδοχή 3.5mm για ακουστικά! (που φτάσαμε, να χαίρομαι όταν βλέπω υποδοχή ακουστικών).

 

Οθόνη


Η οθόνη καταλαμβάνει ολόκληρη την πρόσοψη της συσκευής. Πρόκειται για ένα IPS LCD panel 6,53’’, ανάλυσης 2340×1080, με το ικανοποιητικότατο screen to body ratio 83,5% και 395ppi pixel density.
Η φωτεινότητά της σύμφωνα με την Xiaomi είναι 450nits, κάτι που επιβεβαιώσαμε και με τις δικές μας μετρήσεις, αλλά αυτό ισχύει μόνο για όταν χρησιμοποιείτε την αυτόματη φωτεινότητα. Αν ανεβάσετε την οθόνη στο 100% χειροκίνητα η φωτεινότητα πέφτει στα 373 nits. Το νούμερο αυτό είναι αρκετά χαμηλό και σίγουρα μπορείτε να βρείτε και πιο φωτεινές LCD στην αγορά.

Παρόλα αυτά η οθόνη του Note 9 είναι όμορφη, με ικανοποιητική χρωματική απόδοση και αρκετά χρηστική ακόμη και σε δυνατό φωτισμό. Το punch hole notch βρίσκεται στην αριστερή πλευρά της οθόνης ενώ και τα πλαίσια είναι αρκετά μικρά και δεν ενοχλούν.

 

Επιδόσεις


Το νέο Redmi Note 9 βασίζεται στον επεξεργαστή MediaTek Helio G85, έναν επεξεργαστή ο οποίος έχει μικρές διαφορές από τον προηγούμενο G80. Η μνήμη RAM στην συσκευή της δοκιμής μας ήταν 3GB ενώ και η εσωτερική μνήμη ήταν μόλις 64GB. Ευτυχώς βέβαια μπορεί να αναβαθμιστεί με κάρτες microSD οπότε δεν θα αντιμετωπίσετε πρόβλημα χωρητικότητας. Οι επιδόσεις εδώ είναι αντίστοιχες με αυτές ενός Snapdragon της σειράς 700 αλλά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι στην κατηγορία τιμής του το Redmi Note 9 στην ουσία έχει να κάνει με ανταγωνισμό που βασίζεται σε επεξεργαστές Helio P22 ή Snapdragon 600.


«Πες μας καθαρά πως τα πάει το κινητό» θα πουν οι ανυπόμονοι. Ε λοιπόν όχι δεν θα βάλει φωτιά στα benchmarks και σίγουρα δεν είναι αυτός ο προορισμός του. Σε καθημερινή χρήση λειτουργεί μια χαρά και δεν προβληματίζει με καθυστερήσεις και «χαζά» κολλήματα, ενώ θα παίξει και παιχνίδια όπως τα Call of Duty Mobile ή PUGB Mobile (σε χαμηλές ρυθμίσεις) απροβλημάτιστα. Δεν είναι για απαιτητικό gaming αλλά ούτε και για να το σκίζετε στο multitasking. Νομίζω ήμουν ξεκάθαρος!
Οι χαμηλές απαιτήσεις του επεξεργαστή σε ενέργεια από την άλλη έχουν ένα τεράστιο πλεονέκτημα, την αυτονομία! Η τεράστια μπαταρία των 5.020mAh θα σας προσφέρει δύο ολόκληρες ημέρες αυτονομίας χωρίς πρόβλημα ενώ υποστηρίζεται και γρήγορη φόρτιση 18W για να περνάτε όσο το δυνατόν λιγότερο χρόνο δίπλα από μια πρίζα.

 

Κάμερες


Η κύρια κάμερα βασίζεται στον αισθητήρα των 48MP ο οποίος έχει διάφραγμα f /1.8, κάτι που φυσικά τον κάνει αρκετά αποτελεσματικό σε χαμηλό φωτισμό. Με καλό φωτισμό πάντως οι φωτογραφίες που πήραμε ήταν ικανοποιητικές, με ρεαλιστική απόδοση των χρωμάτων και αρκετά καλή λεπτομέρεια. Δεν υπάρχει οπτικό zoom αλλά για ώρα ανάγκης έχετε στην διάθεσή σας ένα εύρος ψηφιακού zoom από 2x έως 10x.

Η έλλειψη οπτικού zoom σημαίνει ότι μπορείτε να τραβήξετε με ασφάλεια χρησιμοποιώντας έως και 2x ψηφιακού ώστε να μην αντιμετωπίσετε πρόβλημα με υπερβολικό θόρυβο. 

Με 10x zoom το θόλωμα είναι εμφανές και θα πρέπει να το χρησιμοποιείτε μόνο όταν υπάρχει απόλυτη ανάγκη. 

Η δική μου συμβουλή είναι ότι αν χρειάζεσαι να ζουμάρεις σε κάποιο σημείο είναι καλύτερο να τραβήξεις την φωτογραφία σε υψηλή ανάλυση 48MP και έπειτα να κροπάρεις (κόψεις) το σημείο που θέλεις. Βλέπεις το ψηφιακό zoom έχει πάντα την κακιά συνήθεια να γεμίζει τις φωτογραφίες με θόρυβο!
Η δεύτερη κάμερα έχει ανάλυση 8MP και βρίσκεται πίσω από έναν υπέρ ευρυγώνιο φακό. Οι φωτογραφίες που βγάζει δεν έχουν τόσο καλή ανάλυση κάτι που φαίνεται άμεσα αν κοιτάξεις τα σημεία που έχουν αρκετή λεπτομέρεια. Ο αλγόριθμος που διορθώνει τις παραμορφώσεις του φακού πάντως κάνει φανταστική δουλειά, και τα αντικείμενα που βρίσκονται κοντά στην κάμερα δεν δείχνουν αφύσικα.

Η macro κάμερα προσφέρει αρκετή λεπτομέρεια, παρά το γεγονός ότι η ανάλυσή της είναι μόλις 2MP! 

Η 3η κάμερα είναι macro και έχει την μικρή ανάλυση των 2MP. Παρόλα αυτά, υπάρχει αυτόματη εστίαση η οποία λειτουργεί εξαιρετικά και κάνει τις ιδιαίτερα κοντινές λήψεις παιχνιδάκι.
Την τετράδα των καμερών κλείνει ο αισθητήρας βάθους ο οποίος έχει ως μοναδικό σκοπό να κάνει το θόλωμα του παρασκηνίου (bokeh) όσο το δυνατόν πιο εντυπωσιακό.


Φυσικά δεν λείπει και το Night mode για πολύ δύσκολες νυχτερινές λήψεις, αλλά η Xiaomi το χρησιμοποιεί μόνο στον αισθητήρα των 48MP. Κρίμα γιατί ο υπέρ ευρυγώνιος φακός θα μπορούσε να κάνει μερικές εντυπωσιακότατες λήψεις την νύχτα.
Στο βίντεο τα πράγματα είναι λίγο πιο περίεργα. Η μέγιστη ανάλυση είναι full HD 1080p και υπάρχει σταθεροποίηση η οποία κάνει μέτρια δουλειά. Υπάρχουν μάλιστα και αρκετά προβλήματα εστίασης κατά την κίνηση τα οποία είναι αρκετά ενοχλητικά. Τέλος η selfie κάμερα έχει αισθητήρα 13MP και δίνει τίμιες λήψεις με αρκετά ευρύ δυναμικό φάσμα και καλά χρώματα.

 

Συμπέρασμα


Τι παίρνεις με το Redmi Note 9; Ένα κινητό με εξαιρετική σχεδίαση και ποιότητα κατασκευής, φανταστική αυτονομία μπαταρίας, καλές επιδόσεις και μια τίμια κάμερα. Η Xiaomi έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα ελκυστικό σύνολο, το οποίο δεν έχει κραυγαλέες ελλείψεις και προσφέρει μια απόλυτα ισορροπημένη πρόταση. Ναι θα ήθελα καλύτερη ποιότητα στις κάμερες, αλλά και μεγαλύτερη μνήμη RAM, αλλά από την άλλη όταν κοιτάζω την τιμή των 229€ θυμάμαι ότι πρόκειται για ένα low budget smartphone και σαν τέτοιο θα πρέπει να το αντιμετωπίζω!