Υποχρεωτικό το USB-C στην Ευρωπαϊκή Ένωση και επίσημα

25 Οκτωβρίου, 2022

Το ακούμε εδώ και καιρό και φυσικά το περιμέναμε ότι θα γίνει αλλά τώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται ότι είναι έτοιμη να καθιερώσει το USB-C ως το μοναδικό πρότυπο σύνδεσης και φόρτισης των συσκευών.

Μερικές ώρες πριν το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι έδωσε την τελική έγκριση για την κοινή οδηγία για τους φορτιστές. Μια οδηγία που θα καταστήσει υποχρεωτική την ύπαρξη θύρας φόρτισης USB-C σε μια σειρά συσκευών, όπως τηλέφωνα, ακουστικά, tablet, κονσόλες παιχνιδιών, πληκτρολόγια κλπ.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, εκτός από την υποχρεωτική χρήση θύρας USB-C, οι συσκευασίες θα πρέπει να περιλαμβάνουν και ένα εικονίδιο το οποίο θα ενημερώνει τους καταναλωτές για το αν η συσκευή περιλαμβάνει φορτιστή καθώς και για τα χαρακτηριστικά του. Έτσι θα δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές της Ε.Ε να επιλέξουν αν θέλουν να αγοράσουν ένα προϊόν το οποίο δεν περιλαμβάνει φορτιστή μέσα στην συσκευασία του.

Οι νέοι κανόνες αναμένεται να τεθούν πλήρως σε ισχύ από το φθινόπωρο του 2024 με μοναδική εξαίρεση αυτή των φορητών υπολογιστών οι οποίοι παίρνουν παράταση μέχρι την άνοιξη του 2026.
Το Συμβούλιο της ΕΕ ισχυρίζεται ότι στόχος των νέων αυτών κανόνων είναι η εξοικονόμηση χρημάτων για τους καταναλωτές, η μείωση των ηλεκτρονικών αποβλήτων και η εναρμόνιση του τρόπου φόρτισης όλων των συσκευών. Το Συμβούλιο έχει επίσης στραμμένο το βλέμμα του στην εναρμόνιση και της ασύρματης φόρτισης.
Αν και οι κανόνες αυτοί ισχύουν μόνο για συσκευές που πωλούνται στην ΕΕ, το πρότυπο αυτό θα έχει επιπτώσεις που θα επηρεάσουν τους χρήστες εκτός ΕΕ.