Αφού μας προειδοποίησε για τον κίνδυνο της τεχνητής νοημοσύνης, ο Elon Musk εγκαινιάζει το δικό του chatbot

6 Νοεμβρίου, 2023

Ο Elon Musk, ο οποίος ήταν συνιδρυτής της OpenAI, αλλά αποχώρησε από την εταιρεία το 2018, παρουσίασε επιτέλους το xAI chatbot σε μια μικρή ομάδα χρηστών του αμερικανικού X (πρώην Twitter). Το αυθάδες και αρκετά σαρκαστικό Grok, (γιατί θυμίζει άραγε τον ίδιο τον Musk) έχει εξίσου ενθουσιάσει και προβληματίσει το κοινό.

“Από ορισμένες σημαντικές απόψεις, είναι το καλύτερο που υπάρχει σήμερα”, έγραψε στο X, πριν από την κυκλοφορία του. “Μόλις βγει από την early beta, το σύστημα Grok της xAI θα είναι διαθέσιμο σε όλους τους συνδρομητές του X Premium+.

Μετά από τέσσερις μήνες εκμάθησης, το Grok δοκιμάστηκε σε μια σειρά από εργασίες για να προσδιοριστούν οι μαθηματικές και συλλογιστικές του ικανότητες σε σύγκριση με τα τρέχοντα μοντέλα LLaMa 2 70B, Inflection-1, GPT-3.5, GPT-4, Palm 2 και Claude 2. Παρουσίασε ισχυρές επιδόσεις, αν και προς το παρόν παραμένει πίσω από το GPT-4 – το κορυφαίο μοντέλο ChatGPT της OpenAI.
“Σε αυτά τα benchmarks, το Grok-1 έδωσε ισχυρά αποτελέσματα, ξεπερνώντας όλα τα άλλα μοντέλα στην κατηγορία του, συμπεριλαμβανομένων των ChatGPT-3.5 και Inflection-1”, σημειώνει η ομάδα xAI σε ανακοίνωσή της. “Ξεπερνιέται μόνο από μοντέλα που εκπαιδεύτηκαν με σημαντικά μεγαλύτερο όγκο δεδομένων εκπαίδευσης και υπολογιστικών πόρων, όπως το GPT-4. Αυτό αναδεικνύει την ταχεία πρόοδο που σημειώνουμε στο xAI στην εκπαίδευση LLM με εξαιρετική αποτελεσματικότητα”.

Αν και βρίσκεται ακόμη στην αρχή της λειτουργίας του, το Grok έχει μερικά σημεία που το διαφοροποιούν όπως την πρόσβαση σε πληροφορίες που υπάρχουν στο Χ σε πραγματικό χρόνο και υπόσχεται – ή απειλεί – να πάει εκεί που κανένα chatbot δεν έχει τολμήσει να πάει μέχρι σήμερα.

“Ένα μοναδικό και θεμελιώδες πλεονέκτημα του Grok είναι ότι έχει γνώση του κόσμου σε πραγματικό χρόνο μέσω της πλατφόρμας X”, αναφέρεται στην ανακοίνωση. “Θα απαντά επίσης σε πικάντικες ερωτήσεις που απορρίπτονται από τα περισσότερα άλλα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης”.

Σε αυτές τις “πικάντικες” ερωτήσεις περιλαμβάνεται και η ερώτηση που χρησιμοποιήθηκε για την επίδειξη της λειτουργίας, στην οποία το Grok απαντά σε ένα ερώτημα σχετικά με το πώς να φτιάξετε κοκαΐνη. Αν συνδέσετε αυτή την ερώτηση στο GPT-3.5, για παράδειγμα, θα λάβετε την απάντηση: “Λυπάμαι πολύ, αλλά δεν μπορώ να σας βοηθήσω σε αυτό”.

“Το Grok είναι μια τεχνητή νοημοσύνη που έχει ως πρότυπο τον Οδηγό του Γαλαξία με ωτοστόπ, οπότε προορίζεται να απαντά σχεδόν σε οτιδήποτε και, πολύ πιο δύσκολο, να προτείνει ακόμη και τι ερωτήσεις να κάνετε!”, αναφέρεται στην ανακοίνωση της xAI. “Ο Grok έχει σχεδιαστεί για να απαντά σε ερωτήσεις με λίγο πνεύμα και έχει μια επαναστατική τάση, οπότε μην τον χρησιμοποιήσετε αν μισείτε το χιούμορ!” Ή, όπως σεμνά έγραψε ο Musk κατά την ανακοίνωση της έναρξής του: “Είναι επίσης βασισμένο & λατρεύει τον σαρκασμό. Δεν έχω ιδέα ποιος θα μπορούσε να το καθοδηγήσει με αυτόν τον τρόπο”.

“Πιστεύουμε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει τεράστιες δυνατότητες να συνεισφέρει σημαντική επιστημονική και οικονομική αξία στην κοινωνία, γι’ αυτό θα εργαστούμε προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης αξιόπιστων δικλείδων ασφαλείας έναντι καταστροφικών μορφών κακόβουλης χρήσης”, σημειώνεται αισιόδοξα στην ανακοίνωση. “Πιστεύουμε ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα παραμείνει μια δύναμη για το καλό”.

Το λανσάρισμα έρχεται οκτώ μήνες αφότου ο Μασκ συνυπέγραψε μια επιστολή στην οποία οι προγραμματιστές τεχνολογίας και άλλες σημαίνουσες προσωπικότητες απαιτούσαν μια παύση στην εκπαίδευση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης.
Ένα μήνα νωρίτερα, ο Μασκ είχε δημοσιεύσει για την πρώην startup του: “Η OpenAI δημιουργήθηκε ως μια ανοικτού κώδικα (γι’ αυτό και την ονόμασα “Open” AI), μη κερδοσκοπική εταιρεία για να χρησιμεύσει ως αντίβαρο στην Google, αλλά τώρα έχει γίνει μια εταιρεία κλειστού κώδικα, με μέγιστο κέρδος, η οποία ουσιαστικά ελέγχεται από τη Microsoft”.

Ενώ ο Musk έχει επικρίνει σταθερά την OpenAI, την οποία ίδρυσε μαζί με τον Sam Altman το 2015, κάποιοι θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ότι η xAI δεν είναι καθόλου καλύτερη. Θα είναι διαθέσιμη μόνο για τους χρήστες του X που πληρώνουν 16 δολάρια το μήνα για την πρόσβαση Premium+, ενώ το μοντέλο χρησιμοποίησε δημόσιες αναρτήσεις στην πλατφόρμα για να χτίσει τη μάθησή του. Το premium bot της ChatGPT είναι επίσης συνδρομητικό, με κόστος 20 δολάρια/μήνα.
Παρόλο που βρίσκεται σε “πολύ πρώιμα στάδια δοκιμών” και εισέρχεται σε μια πολυπληθή αγορά που έχει αναπτυχθεί σημαντικά από τότε που ξεκίνησε το ChatGPT πριν από λίγο λιγότερο από ένα χρόνο, στις 30 Νοεμβρίου 2022, ο Musk πιστεύει σίγουρα ότι υπάρχει χώρος στο τραπέζι για ένα ακόμη LLM.

“Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να σχεδιάζουμε εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης που να είναι χρήσιμα σε ανθρώπους όλων των καταβολών και πολιτικών απόψεων”, αναφέρεται στην ανακοίνωση. “Θέλουμε επίσης να ενδυναμώσουμε τους χρήστες μας με τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης μας, με την επιφύλαξη του νόμου. Ο στόχος μας με το Grok είναι να διερευνήσουμε και να επιδείξουμε δημόσια αυτή την προσέγγιση”.