Αυτά είναι τα νέα MacBook με το M1 chip, και φέρνουν επιδόσεις, αυτονομία και νέες λειτουργίες!

11 Νοεμβρίου, 2020

Μεγάλη ημέρα για την Apple μιας και όχι μόνο παρουσίασε τα νέα της Mac τα οποία επιστρέφουν στην ARM εποχή, αλλά μας έδειξε και το νέο M1 chip το οποίο φιλοδοξεί να αλλάξει δραματικά την κατηγορία των PC.

 

Ο επεξεργαστής

Αυτή ήταν και η μεγαλύτερη παρουσίαση του «One More Thing event» της Apple. Πρόκειται για το M1 chip το οποίο θα είναι η κινητήριος δύναμη πίσω από όλα τα Mac επόμενης γενιάς. Το chip αυτό κατασκευάζεται στα 5nm, έχει οκταπύρηνο επεξεργαστή και GPU, περιλαμβάνει 16 δισεκατομμύρια τρανζίστορ, μια 16πύρηνη Neural Engine για την απαραίτητη τεχνητή νοημοσύνη και υποστηρίζει Thunderbolt 4.


Δεν λείπουν οι επιδόσεις μιας και το M1 έχει τέσσερις πυρήνες υψηλής απόδοσης και άλλους τέσσερις υψηλής αποδοτικότητας οι οποίοι καταναλώνουν το ένα δέκατο της ενέργειας και αναλαμβάνουν τις «ελαφριές» δουλειές. Η GPU η οποία έχει επίσης 8 πυρήνες είναι η πιο δυνατή λύση γραφικών που έχει παρουσιάσει ποτέ η Apple, αλλά παρόλα αυτά καταφέρνει να καταναλώνει σημαντικά χαμηλότερη ενέργεια από τα αντίστοιχα chip των Intel και AMD.
Το M1 θα εξοπλίζει τα νέα Mac Mini, MacBook Air και MacBook Pro και αναμένεται να προσφέρει μια σειρά από φανταστικές λειτουργίες σε συνδυασμό με το λειτουργικό Big Sur macOS.

 

MacBook Air

Το νέο Air είναι 98% ταχύτερο από τα αντίστοιχα PC laptops που κυκλοφορούν και 9 φορές πιο σβέλτο από το προηγούμενο Air. Μάλιστα καταφέρνει τις επιδόσεις αυτές χωρίς ενεργό σύστημα ψύξης στο εσωτερικό του, κάτι ιδιαίτερα εντυπωσιακό. Το Air «ξυπνάει» ταχύτατα, η οθόνη Retina είναι αρκετά βελτιωμένη ενώ έχει και πολύ μεγαλύτερη αυτονομία μπαταρίας από τα προηγούμενα της σειράς. Σύμφωνα με την Apple η αυτονομία αυτή φτάνει τις 18 ώρες αναπαραγωγής βίντεο HD, κάτι που φυσικά μένει να δούμε και με τα ματάκια μας.
Το νέο MacBook Air ξεκινάει την πορεία του στην αγορά από τις 17 Νοεμβρίου με το κόστος να ξεκινάει από τα 999$. Βέβαια το κόστος αυτό είναι για την έκδοση με την GPU 7 πυρήνων. Αν θέλετε όλη την δύναμη του M1 θα πρέπει να προσθέσετε άλλα 250 δολάρια.

 

MacBook Pro

Το 13άρι Pro είναι 2,8 φορές ταχύτερο από το τελευταίο μοντέλο και σύμφωνα με την Apple 3 φορές πιο γρήγορο από το αντίστοιχο best seller Windows laptop. Η μπαταρία και εδώ είναι ένα δυνατό χαρτί καθώς έχουμε 20 ώρες αναπαραγωγής βίντεο και 18 ώρες πλοήγησης στο internet. Χάρη στο M1 chip έχουμε και 11 φορές ταχύτερο machine learning. Το Pro ξεκινάει από τα 1300$ για την έκδοση με τα 256GB δίσκου και 8GB RAM ενώ αν ανεβείτε στα 512GB σκληρού δίσκου το κόστος ανεβαίνει στα 1500 δολάρια. Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα MacBook Pro με τους Intel επεξεργαστές θα συνεχίσουν να υπάρχουν, πιθανότατα για τους μεγάλους πελάτες που θα έχουν προβλήματα συμβατότητας με κάποιες ειδικές εφαρμογές.

 

Mac mini

Η μεγάλη επιστροφή του λιλιπούτειου Mac είναι γεγονός, αλλά αυτή την φορά επιστρέφει εξοπλισμένο με τον M1. Εδώ έχουμε 60% καλύτερη αυτονομία και 3 φορές υψηλότερες επιδόσεις από το μοντέλο του 2018. Το κόστος ξεκινάει από τα 699$ (256GB / 8GB RAM) ενώ υπάρχει και η έκδοση με 512GB δίσκου στα 899$. Και εδώ υπάρχει έκδοση με επεξεργαστή της Intel, κάτι λογικό μιας και το mini έχει πουλήσει αρκετά σε μεγάλους εταιρικούς πελάτες.