BBQ Masters: Οι κορυφαίες ψησταριές για international ψήστες!

16 Ιουνίου, 2018

Ανήκετε και εσείς στην κατηγορία των ανθρώπων που απεχθάνονται τις extreme δραστηριότητες και το περπάτημα σε λόγγους και ραχούλες; Τότε καθίστε αναπαυτικά και μάθετε τα μυστικά του BBQ. Σε αυτές τις σελίδες θα μάθετε όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας έμπειρος ψήστης, θα βρείτε τις κορυφαίες ψησταριές για την αυλή, το μπαλκόνι ή το εξοχικό, αλλά και τον εξοπλισμό που θα σας δώσει τον τίτλο του βασιλιά της παρέας!

Οι έλληνες ξέρουμε από καλό κρέας και το απολαμβάνουμε με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Είτε είναι στα κάρβουνα είτε είναι σουβλιστό είτε είναι το κρητικό αντικριστό, το κρέας μάς χαρίζει απόλαυση εδώ και αιώνες και ίσως δικαιολογημένα να αυτοαποκαλούμαστε και masters του κάρβουνου. Και όμως, αγαπητοί μας, δεν είμαστε μόνοι σε αυτό τον πλανήτη. Και άλλοι λαοί απολαμβάνουν το κρέας τους όπως εμείς, κάποιοι εκ των οποίων μάλιστα έχουν περάσει το ψήσιμο σε άλλο επίπεδο.

Πρώτοι και με μεγάλη διαφορά οι Αμερικανοί, οι οποίοι έχουν το ψήσιμο –και τη χοληστερίνη– βαθιά ριζωμένο μέσα στην κουλτούρα και το αίμα τους. Αυτοί είναι οι masters του pit smoking, μιας μεθόδου όπου τα πάσης φύσεως κρεατικά ψήνονται αργά σε χαμηλές θερμοκρασίες, και με τη βοήθεια αρωματικών ξύλων και κάρβουνων ταυτόχρονα καπνίζονται, με φανταστικά γευστικά αποτελέσματα. Μάλιστα θα σας εκμυστηρευτούμε κάτι που ίσως να σας κάνει να χάσετε τον κόσμο κάτω από τα πόδια σας.

Το πραγματικό barbecue δεν έχει καμία σχέση με το grill. Στην Ελλάδα ψήνουμε επάνω –ή δίπλα– από τη φωτιά, άρα κάνουμε grill. Το barbecue από την άλλη χρειάζεται μια ειδική ψησταριά, όπως οι smokers, και καπάκι που να κλείνει, ώστε το κρέας να ψήνεται από όλες τις πλευρές, ενώ ταυτόχρονα ο καπνός το ποτίζει γεμίζοντάς το υπέροχη γεύση.

Και όμως, το ψήσιμο/κάπνισμα δεν είναι προνόμιο των αμερικανών. Και οι Έλληνες έχουν άποψη και γνώση και θα σας το αποδείξουμε ευθύς αμέσως.

 

Hellas BBQ – Smoker 600

Στον κόσμο των ψησταριών pit smoker κυριαρχεί η Αμερική. Και όμως, κάπου εδώ μπαίνει σφήνα και ο Βόλος –ναι, αυτός στη Θεσσαλία– και πιο συγκεκριμένα η εκ Βόλου Hellas BBQ, με ένα smoker που μπορεί να ντροπιάσει αρκετούς κατασκευαστές από τις νότιες πολιτείες της Αμερικής.

Το Barbeque Smoker 600 είναι ένα πραγματικό εργαλείο για τους γνώστες του pit smoking, αλλά και μια πρώτης τάξεως πλατφόρμα για τον άπειρο. Η κατασκευή φωνάζει από μακριά ποιότητα και μεράκι και είναι φτιαγμένο για να αντέξει μια ολόκληρη ζωή. Είναι κατασκευασμένο από πυρίμαχη λαμαρίνα πάχους 4 χιλιοστών και αποτελείται από δύο τμήματα. Στην αριστερή πλευρά είναι ο χώρος που μπαίνουν τα κάρβουνα και τα αρωματικά πριονίδια για αργό ψήσιμο-κάπνισμα «the American way», ενώ δεξιά είναι ο κεντρικός χώρος, όπου μπαίνουν τα κρέατα ή ό,τι άλλο θέλετε να ψήσετε ή να καπνίσετε.

Μια μικρή οπή αφήνει τον καπνό αλλά και μέρος της ζέστης να περνάει στον χώρο των κρεάτων, ενώ στην αριστερή πλευρά υπάρχει και ένα σύστημα ρύθμισης του αέρα, έτσι ώστε να ρυθμίζετε την ισχύ της καύσης και αντίστοιχα τη θερμοκρασία. Τέλος υπάρχει και ειδικό συρτάρι για να αφαιρείτε τη στάχτη.

Η ομορφιά του BBQ S600 είναι ότι προσφέρει απίστευτη ευελιξία. Βλέπετε, ο κεντρικός χώρος καπνίσματος είναι κατασκευασμένος έτσι ώστε να σας επιτρέπει να ψήσετε τα κρέατά σας απευθείας στα κάρβουνα, αν το επιθυμείτε, και διαθέτει επίσης συρτάρι για τον καθαρισμό της στάχτης. Το συρτάρι αυτό στην περίπτωση του αργού έμμεσου ψησίματος-καπνίσματος χρησιμεύει ως συλλέκτης λίπους. Αν και καλό θα ήταν να βάζετε κάποιο ταψί με λίγο νερό, ώστε να υπάρχει και λίγη υγρασία που τόσο λατρεύουν τα κρέατα.Τη φανταστική κατασκευή συμπληρώνουν τα βοηθητικά τραπεζάκια εμπρός και στο πλάι αλλά και το θερμόμετρο, το οποίο μπορεί να μετρήσει θερμοκρασίες έως και 400 βαθμούς Κελσίου. Η Smoker 600 είναι από τις πιο ευέλικτες ψησταριές που έχουμε δει. Συνδυάζει το ψήσιμο με κάρβουνο και το κάπνισμα σε μια αθάνατη κατασκευή, ενώ και το κόστος της είναι πέρα για πέρα λογικό.

690€ – HELLASBBQ.COM

 

International BBQ


Αν νομίζετε ότι η τσίγκινη ψησταριά που αγοράσατε από την Αθηνάς είναι το απόλυτο BBQ και Grill gadget, κάνετε λάθος. Από την Κύπρο και την Κρήτη έως τη Βραζιλία, το Μεξικό και την Αργεντινή, οι masters έχουν εξελίξει δεκάδες διαφορετικούς τρόπους ψησίματος και μερικές φανταστικές ψησταριές.


 

ΚΥΠΡΟΣ

MyGrill Chef Smart

Η Κύπρος είναι γνωστή για τις ψησταριές με τις περιστρεφόμενες σούβλες, οι οποίες είναι γνωστές και ως φουκού. Μια κυπριακή εταιρεία όμως, η myGRILL, αποφάσισε να δημιουργήσει την πρώτη φουκού gadget! Η ψησταριά ChefSMART δέχεται σούβλες, κλασική αλλά και περιστρεφόμενη σχάρα, ενώ διαθέτει οθόνη, στην οποία μπορείτε να επιλέξετε μια έτοιμη συνταγή ή να φτιάξετε τη δική σας. Η ψησταριά αναλαμβάνει να ανεβάσει ή να κατεβάσει τα κρέατα ανάλογα με τη θερμοκρασία (διαθέτει και θερμόμετρο), να γυρίσει γρήγορα ή αργά ή ακόμη και να σταματήσει το γύρισμα. Έτσι, εσείς μπορείτε να απολαύσετε την μπίρα σας με την παρέα χωρίς να σας τρώει ο καπνός!
MY-GRILL.EU

 

BRAZIL

Carson Rodizio

Όσοι έχετε επισκεφθεί κάποιον βραζιλιάνικο ναό του κρέατος στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, γνωρίζετε ότι τα πάντα σερβίρονται κατευθείαν από τις σούβλες. Η Carson Rodizio είναι μια ψησταριά αυτού του τύπου, μπορεί να χωρέσει έως και 6 σούβλες ταυτόχρονα και το καλύτερο; Μπορείτε να βάλετε τη μονάδα αυτή επάνω από ψησταριά κάρβουνου ή γκαζιού, σε smoker ή ακόμη και στο τζάκι σας!
455€ – CARSONRODIZIO.COM

 

 

ARGENTINA

GrillWorks 36

Μυηθείτε στο στιλ ψησίματος Asado των γελαδάρηδων της Αργεντινής όπου τα κρέατα αλλάζουν ύψος καθ’ όλη τη διάρκεια του ψησίματος μέσω ενός μηχανισμού. Η κορυφαία εταιρεία κατασκευής στον κόσμο είναι σίγουρα η GrillWorks, η οποία είναι expert στην κατασκευή των αργεντίνικων ψησταριών και έχει στην γκάμα της μοντέλα σε όλα τα μεγέθη. Μη σας ξεγελάει η low tech κατασκευή. Το κόστος για ένα μεσαίο «εργαλείο», όπως αυτό της φωτογραφίας, ξεπερνάει τα 4.000 ευρώ!

4170€ – GRILLWORKUSA.COM

 

 

LATIN BBQ

La Caja China

Σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει το κινέζικο κουτί ή φέρετρο και είναι ένας από τους πλέον πρωτότυπους τρόπους ψησίματος. Μοιάζει με κανονική ψησταριά, αλλά η διαφορά εδώ είναι ότι το κρέας μπαίνει μέσα στο μεταλλικό κουτί, μετά αυτό σφραγίζεται από μια πλάκα, επάνω στην οποία τοποθετούνται τα κάρβουνα. Μπορείτε να ψήσετε ένα ολόκληρο γουρούνι, αρνί ή διάφορα πουλερικά και τα αποτελέσματα είναι απλά μαγικά. Το κρέας θα ψηθεί σε σημείο διάλυσης και θα παραμείνει ζουμερό! 337€ –

LACAJACHINA.COM

 

 

 

Τι είναι το BBQ;


Είναι το έμμεσο ψήσιμο σε κλειστού τύπου ψησταριές. Η φλόγα στο BBQ δεν είναι ποτέ άμεσα κάτω από το κρέας. Οι θερμοκρασίες ψησίματος επίσης ξεκινούν από τους 100 βαθμούς και σπάνια ξεπερνάνε τους 160, την στιγμή που στο παραδοσιακό grill οι θερμοκρασίες βρίσκονται ανάμεσα στους 360 και 600 βαθμούς. Το χαμηλής θερμοκρασίας και αργό ψήσιμο βοηθάει να μη σπάει η
κυτταρική δομή του κρέατος. Το κολλαγόνο αργά μετατρέπεται σε ζελατίνη και οι χυμοί του κρέατος μένουν μέσα. Στο BBQ δε χρησιμοποιούμε κάρβουνο. Ξεκινάμε με ημίξηρα κομμάτια ξύλου τα οποία αργά μετατρέπονται σε κάρβουνα. Το είδος του ξύλου έχει μεγάλη σημασία καθώς ποτίζει το κρέας και αλλάζει τη γεύση του.
Πριν το BBQ συνήθως μαρινάρουμε το κρέας ανάλογα με τα γούστα μας. Μπορούμε να επιλέξουμε μια γλυκιά μαρινάδα με βάση τη ζάχαρη, μια καυτερή με βάση το πιπέρι καγιέν ή να προτιμήσουμε τα απλά αλάτι-πιπέρι. Και μην ξεχνάτε. Το BBQ θέλει υπομονή. Ένα καλό κομμάτι χοιρινού ή μοσχαριού μπορεί να χρειαστεί 8 ώρες αργού ψησίματος.


GAS MONSTER

Weber Genesis II

Μια ψησταριά υγραερίου με νέους ανανεωμένους καυστήρες, καινούριο σύστημα ανάφλεξης και σχάρα GBS από χυτοσίδηρο με εμαγιέ πορσελάνινη επίστρωση. Ανάβει ταχύτατα, οι καυστήρες της παρέχουν τέλεια κατανομή της θερμότητας, ώστε το κρέας να ψήνεται ομοιόμορφα οπουδήποτε και αν τοποθετηθεί επάνω στη σχάρα μαγειρέματος. Αν προσθέσετε και το ψηφιακό Bluetooth θερμόμετρο iGrill 3, μπορείτε να παρακολουθείτε τη θερμοκρασία μαγειρέματος από την κινητή σας συσκευή από όπου και αν βρίσκεστε.

1.999€- WEBER-GRILL-BBQ.GR

 

 

PORTABLE GRILL

Landmann Dorado Charcoal 31401

Όμορφη κατασκευή βαγονέτου με καλή ποιότητα και μερικές εξαιρετικές λεπτομέρειες. Για παράδειγμα, η είσοδος για τα κάρβουνα βρίσκεται σε συρτάρι μπροστά για μεγαλύτερη ευκολία, ενώ επιτρέπει και τη ρύθμιση του ύψους των κάρβουνων μέσω μανιβέλας για μεγαλύτερη ευελιξία στο ψήσιμο. Φυσικά διαθέτει θερμόμετρο αλλά και βολικά τραπεζάκια για τον εξοπλισμό ή για να ακουμπάτε την μπίρα σας!

360€ –YOU.GR

 

 

Η αλήθεια πίσω από τους δημοφιλέστερους μύθους σχετικά με το ψήσιμο. Σοβαρά τώρα, ακόμη πιστεύετε ό,τι ακούτε;

Θα χυθεί αίμα
ΜΥΘΟΣ: Τα υγρά από τη μοσχαρίσια μπριζόλα είναι αίμα.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Το αίμα είναι σκούρο, σχεδόν μαύρο και σίγουρα δεν υπάρχει στην μπριζόλα σας γιατί τα ζώα το χάνουν στη σφαγή.
Οι χυμοί που βλέπετε είναι ένα υγρό που υπάρχει στους μυς και ονομάζεται μυοσφαιρίνη. Σταματήστε λοιπόν τις εκφράσεις αηδίας όποτε το βλέπετε.

Όχι συχνό γύρισμα
ΜΥΘΟΣ: Το κρέας χρειάζεται μόνο μια φορά γύρισμα.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Γυρίζοντας σχετικά συχνά το κρέας θα πετύχετε ομοιόμορφο ψήσιμο και πιο ζουμερά αποτελέσματα. Επίσης θα αποφύγετε το «δίπλωμα» του κρέατος, το οποίο συμβαίνει όταν ο συνδετικός ιστός και το λίπος συρρικνώνονται γρηγορότερα.

Λαδωμένη σχάρα
ΜΥΘΟΣ: Πριν το ψήσιμο λαδώνεις τη σχάρα για να μην κολλήσουν τα κρέατα.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Αν η σχάρα είναι καθαρή και πολύ ζεστή, το κρέας δεν πρόκειται να κολλήσει.

Βρεγμένο ξύλο
ΜΥΘΟΣ: Πριν καπνίσετε το κρέας, βρέξτε τα ξύλα μέσα σε νερό για καλύτερο καπνό.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Το βρεγμένο ξύλο θα μειώσει τη θερμοκρασία, ενώ αυτό που βλέπετε δεν είναι καπνός αλλά ατμός. Όταν εξατμιστεί το νερό, τότε θα έχετε κανονικό καπνό από ξύλα. Άρα γιατί να τα βρέξετε εξαρχής;

Αλάτι ο εχθρός
ΜΥΘΟΣ: Δεν αλατίζουμε το κρέας από πριν, γιατί σφίγγει και γίνεται σκληρό.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Το αλάτι τραβάει τα υγρά του κρέατος, αλλά χρειάζεται αρκετό χρόνο. Αν αλατίσετε λίγο πριν το ψήσιμο, θα δώσετε περισσότερη γεύση χωρίς κανένα πρόβλημα.

Ροζ γραμμή
ΜΥΘΟΣ: Η ροζ γραμμή γύρω από το κρέας που γίνεται με το κάπνισμα δίνει γεύση.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Αυτή η γραμμή είναι αποτέλεσμα χημικής αντίδρασης ανάμεσα στα μόρια πρωτεΐνης και τα αέρια του καπνού. Δεν έχουν καμία απολύτως γεύση.

Το καυτό είναι καλό
ΜΥΘΟΣ: Ο καλύτερος τρόπος ψησίματος είναι η δυνατή φωτιά.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Αρχίστε με δυνατή φωτιά για να θωρακίσετε τα υγρά του κρέατος, και τελειώστε σε χαμηλότερη θερμοκρασία. Είναι απαραίτητα και τα δύο αυτά βήματα.

Θερμοκρασία
ΜΥΘΟΣ: Το κρέας πρέπει να κατέβει σε θερμοκρασία δωματίου πριν ψηθεί.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Ένα κομμάτι κρέας κατευθείαν από το ψυγείο ψήνεται ακριβώς ίδια με ένα που έχει θερμοκρασία δωματίου. Αν μάλιστα το παρααφήσετε στις ελληνικές θερμοκρασίες, τα βακτήρια έρχονται τρέχοντας.