DJI Mavic 3: Ταράζει τα νερά των ιπτάμενων drones με διπλή κάμερα Hasselblad και απίστευτη τεχνολογία

5 Νοεμβρίου, 2021

Αν έχεις έστω και μια εγκυκλοπαιδική γνώση για τα ιπτάμενα drones, τότε σίγουρα γνωρίζεις ποια είναι η DJI. Η κινεζική εταιρεία έχει ανοίξει στο ευρύ κοινό τα drones και έχει φέρει στην κατηγορία σοβαρές τεχνολογικές καινοτομίες για την ασφάλεια και την ποιοτική βιντεογράφηση.

Τώρα η DJI παρουσίασε το νέο της αριστούργημα, το κορυφαίο της Mavic 3, το οποίο διαθέτει διπλή κάμερα, εξελιγμένους αισθητήρες οι οποίοι μπορούν να αναγνωρίσουν εμπόδια σε όλες τις κατευθύνσεις, φανταστικά modes πτήσης και καλύτερη αυτονομία μπαταρίας. Σίγουρα το DJI Mavic 3 βάζει υποψηφιότητα για τον τίτλο του καλύτερου drone για το 2021.

Το νέο drone θα κυκλοφορήσει σε τρεις διαφορετικές εκδόσεις και τιμές. H standard έκδοση θα κοστίζει 2.200 δολάρια, το DJI Mavic 3 Fly More Combo στα 3000$ και το κορυφαίο DJI Mavic 3 Cine Premium Combo στα 5000$.

Χαρακτηριστικά
Το Mavic 3 είναι αν μη τι άλλο εντυπωσιακό. Κρατάει την αναδιπλούμενη σχεδίαση του προηγούμενου Mavic, αλλά προσθέτει ένα σύστημα με διπλές κάμερες για ακόμη υψηλότερη ποιότητα εικόνας. Η κάμερα αυτή ονομάζεται L2D-20c και ενσωματώνει επαγγελματικού επιπέδου αισθητήρα 4 /3 CMOS με φακό 24mm. Η ανάλυση φωτογραφίας που μπορεί να τραβήξει είναι 20MP 12-bit RAW και στο βίντεο φτάνει την ανάλυση 5.1Κ στα 50 καρέ το δευτερόλεπτο και 4Κ στα 120 fps.
Μάλιστα οι λήψεις είναι εξαιρετικές ανεξαρτήτως φωτιστικών συνθηκών χάρη στο μέγεθος του αισθητήρα ενώ το δυναμικό εύρος φτάνει τα 12.8 stops. Το ρυθμιζόμενο διάφραγμα είναι από f /2.8 έως 4 /11.

Η δεύτερη κάμερα έχει έναν τηλεφακό 162mm με υβριδικό zoom 28x το οποίο συνδυάζει οπτικό και ψηφιακό zoom και διάφραγμα f /4.4. Με την βοήθεια και της τεχνολογίας Vision Detection Auto Focus το Mavic 3 μπορεί να εστιάσει γρήγορα και χωρίς πτώση της ποιότητας της εικόνας.

Οι κάμερες δεν είναι ο μοναδικός τομέας που έχει δεχτεί βελτιώσεις το Mavic 3. Το σύστημα πλοήγησης διαθέτει 6 αισθητήρες fish eye και άλλους δύο wide angle για την αναγνώριση εμποδίων σε όλες τις κατευθύνσεις, έτσι ώστε να δημιουργεί πάντα την βέλτιστη αλλά και ασφαλέστερη διαδρομή ακόμη και σε δύσκολες συνθήκες.

Ιδιαίτερα βελτιωμένο είναι και το σύστημα ActiveTrack 5.0 το οποίο βοηθάει την κάμερα να εστιάζει σε ένα κινούμενο αντικείμενο αποτελεσματικά. Ακόμη και αν το αντικείμενο καταφέρει να φύγει από το κάδρο της κάμερας, οι υπόλοιποι αισθητήρες θα το αναγνωρίσουν και θα το φέρουν πάλι στην εικόνα.

Αυτονομία
Οι πτήσεις των προηγούμενων Mavic περιορίζονταν στην μισή ώρα, αλλά το νέο drone ανεβάζει τον χρόνο στα 46 λεπτά. Αυτό οφείλεται στην καλύτερη διαχείριση ενέργειας αλλά και στην αεροδυναμική σχεδίαση του Mavic 3 η οποία μειώνει την αντίσταση του αέρα έως και 35%.

DJI Mavic 3 Cine
Η επαγγελματική έκδοση του drone χρησιμοποιεί την κωδικοποίηση Apple ProRes 422HQ για ένα data rate της τάξης των 3,772Mbps. Μπορεί να διαχειριστεί τεράστιες ποσότητες δεδομένων και υψηλά video frame rates και ενσωματώνει δίσκο SSD 1TB. Μάλιστα η μεταφορά των αρχείων στο PC μπορεί να γίνει με το καλώδιο 10Gbps Lightspeed Data της DJI.

Τα νέα drone της DJI μπορεί να μην είναι η πιο προσιτή επιλογή αλλά ούτε και το εργαλείο που θα χρησιμοποιήσει ο μέσος χρήστης για εκπαίδευση, αλλά έτσι και αλλιώς δεν είναι αυτό το target group του Mavic 3. Τα drone αυτά είναι για έμπειρους χρήστες και επαγγελματίες οι οποίοι θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις πολλές δυνατότητές τους.