Έρχεται η δορυφορική επικοινωνία στο Android από το Qualcomm Sattelite

6 Ιανουαρίου, 2023

Η Qualcomm ανακοινώνει το Snapdragon Satellite στη CES 2023. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι πρόκειται για την “πρώτη παγκοσμίως δορυφορική λύση με δυνατότητα υποστήριξης αμφίδρομων μηνυμάτων” για premium smartphones.

Σε τι διαφέρει λοιπόν αυτό από την λειτουργία που είδαμε στο iPhone 14 πέρυσι; Λοιπόν, πρόκειται για αμφίδρομη ανταλλαγή μηνυμάτων. Με το iPhone, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους δορυφόρους μόνο για να στείλετε ένα μήνυμα στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και όχι για να λάβετε ένα μήνυμα πίσω. Επομένως το σύστημα της Qualcomm πάει ένα βήμα παραπέρα την δορυφορική επικοινωνία. Η Qualcomm ισχυρίζεται ότι το Snapdragon Satellite μπορεί να προσφέρει πραγματικά παγκόσμια κάλυψη και μπορεί να υποστηρίξει αμφίδρομη αποστολή μηνυμάτων για χρήση έκτακτης ανάγκης, αποστολή SMS και άλλες εφαρμογές αποστολής μηνυμάτων. Η Qualcomm αναφέρει ρητά ότι αυτό δεν είναι μόνο για υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης κάτι πραγματικά εντυπωσιακό.

Η λύση για smartphones χρησιμοποιεί το ανθεκτικό στις καιρικές συνθήκες φάσμα της ζώνης L της Iridium για uplink και downlink. Θα χρειαστεί να έχετε καθαρή θέα στον ουρανό για να δημιουργήσετε δορυφορική σύνδεση, πράγμα που σημαίνει ότι η τεχνολογία δεν θα λειτουργήσει σε εσωτερικούς χώρους ή σε περιοχές με εμπόδια. Μόλις το τηλέφωνο συνδεθεί με το δορυφόρο, θα χρειαστούν λίγα δευτερόλεπτα για την αποστολή/λήψη μηνυμάτων, σύμφωνα με την Qualcomm.

Η Qualcomm θεωρεί ότι αυτή η λειτουργία θα είναι διαθέσιμη σε πολλά smartphones, αλλά και σε φορητούς υπολογιστές, tablet, οχήματα και άλλες συσκευές IoT. Και καθώς το οικοσύστημα Snapdragon Satellite θα αναπτύσσεται, οι OEM και οι προγραμματιστές εφαρμογών θα μπορούν να διαφοροποιούνται και να προσφέρουν μοναδικές υπηρεσίες που θα εκμεταλλεύονται τη δορυφορική συνδεσιμότητα.

Δεν υπάρχει ακόμη καμία πληροφορία σχετικά με το πότε θα αρχίσουν να κυκλοφορούν συσκευές με υποστήριξη Satellite, αλλά πιθανότατα δεν θα είναι πολύ μακριά στην πορεία.