Έρχονται τα κινητά με επεξεργαστή MediaTek και κάρτα γραφικών NVIDIA GeForce;

17 Μαΐου, 2023

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/matrixlife.gr/htdocs/wp-content/themes/newstar/views/author_reviews.php on line 10

Η MediaTek βασίζεται εδώ και καιρό στην ARM για τις ανάγκες της σε CPU και GPU, αλλά φαίνεται ότι η ταϊβανέζικη εταιρεία κατασκευής chip θα μπορούσε σύντομα να στραφεί σε έναν γίγαντα γραφικών για τους μελλοντικούς της επεξεργαστές κινητών τηλεφώνων.

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες του Digitimes, η MediaTek εξετάζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει GPU NVIDIA GeForce στον επόμενης γενιάς smartphone επεξεργαστή της Πιστεύεται μάλιστα ότι αυτός ο επεξεργαστής θα μπορούσε να κάνει το ντεμπούτο του το 2024. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν επίσης ότι η MediaTek και η NVIDIA θα συνεργαστούν για την ανάπτυξη προϊόντων “πλατφόρμας” Windows on ARM για φορητούς υπολογιστές. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαμε επιτέλους να δούμε μια εναλλακτική λύση για τα chipset Snapdragon της Qualcomm στο χώρο των Windows on ARM. Στην πραγματικότητα, οι πηγές υποστηρίζουν ότι αυτά τα νέα προϊόντα υπολογιστών θα βοηθήσουν στην ενίσχυση της παρουσίας της MediaTek στα μεσαία και premium κομμάτια της αγοράς.

Οι GPU GeForce της NVIDIA είναι αναμφίβολα ότι καλύτερο υπάρχει αυτή την στιγμή στον χώρο των PC, προσφέροντας κορυφαίες επιδόσεις γραφικών. Έτσι, είναι λογικό ότι ένα μελλοντικό chipset της MediaTek με GPU GeForce θα μπορούσε να δώσει μια δυνατή ώθηση στις επιδόσεις των συσκευών που θα το χρησιμοποιούν. Στην πραγματικότητα, δεν θα μας εξέπληττε αν αυτό το μελλοντικό chipset αποκτούσε χαρακτηριστικά της NVIDIA όπως το DLSS (AI-based resolution upscaling), hardware-based ray tracing και υποστήριξη για εφέ AI όπως εικονικά φόντα και αφαίρεση θορύβου.

Βέβαια αν πάρουμε σαν παράδειγμα τον Samsung Exynos 2200 καταλαβαίνουμε ότι η συνεργασία με έναν κατασκευαστή GPU δεν είναι απλή. Οι δικές μας δοκιμές έδειξαν ότι ενώ ο Exynos 2200 με AMD παρείχε ανώτερες επιδόσεις ray tracing από τον Snapdragon 8 Gen 2, υστερούσε σε σχέση ακόμη και από τον Snapdragon 8 Gen 1 στα κλασικά GPU benchmarks. Το chipset είχε επίσης φτωχή απόδοση διαρκείας σε δοκιμές καταπόνησης GPU. Ελπίζουμε λοιπόν η MediaTek να πάρει μαθήματα από τη Samsung, αν όντως ετοιμάζει κάτι σε συνεργασία με την NVIDIA.

Παρ’ όλα αυτά, ένας επεξεργαστής της MediaTek με GPU NVIDIA GeForce ακούγεται εντυπωσιακός και θα μπορούσε ενδεχομένως να δώσει τη μάχη με την Qualcomm. Αλλά μην ξεχνάτε βέβαια ότι ο κατασκευαστής των Snapdragon εργάζεται επίσης πάνω στο δικό του μυστικό όπλο με τη μορφή custom επεξεργαστών Oryon. Έτσι, το 2024 θα μπορούσε να είναι μια χρονιά ορόσημο για τα chipset των smartphones.