Fujifilm X100VI: Μια μικρή αλλά ικανότατη κάμερα για την γενιά του TikTok

20 Φεβρουαρίου, 2024

Η X100V της Fujifilm ήταν μια φανταστική φωτογραφική μηχανή και τώρα η εταιρεία κυκλοφόρησε τον διάδοχό της, την X100 VI των 40,2 megapixel, με μεγάλες βελτιώσεις σε όλους τους τομείς. Διατηρώντας την ίδια ρετρό σχεδίαση, προσφέρει καλύτερες ταχύτητες λήψης, σταθεροποίηση εντός του σώματος, βίντεο 6.2K 30p και πολλά άλλα.

Η X100VI μοιάζει υπερβολικά με το προηγούμενο μοντέλο καθώς έχει το ίδιο στυλ αλλά και την ίδια τοποθέτηση στα χειριστήρια. Είναι μια κάμερα για street photography η οποία δανείζεται πολλά στιλιστικά στοιχεία από τις διάσημες μηχανές rangefinder της Leica. Ως εκ τούτου, δεν έχει την καλύτερη εργονομία του κόσμου, αλλά είναι ελαφριά στα 521 γραμμάρια, διακριτική και μπορεί να χωρέσει στην τσέπη ενός σακακιού.

Η Fujifilm επέλεξε να χρησιμοποιήσει τον ίδιο αισθητήρα APS-C 40,2 megapixel (MP) με την πολύ μεγαλύτερη X-H2, ενισχύοντας σημαντικά την ανάλυση σε σχέση με την X100V. Νομίζω ότι αυτή είναι μια σοφή επιλογή, καθώς δίνει στη φωτογραφική μηχανή – η οποία διαθέτει έναν ευρυγώνιο σταθερό φακό 23mmm f/2.0 (ισοδύναμο 35mm full-frame) – περισσότερες επιλογές στο cropping. Το τίμημα γι’ αυτό είναι πιθανότατα μια μικρή πτώση στην ευαισθησία σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.
Ένα άλλο μεγάλο νέο χαρακτηριστικό της X100VI είναι η ενσωματωμένη σταθεροποίηση 5 αξόνων με έως και 6 στοπ μείωσης του κουνήματος. Αυτό είναι ένα απροσδόκητο χαρακτηριστικό και σίγουρα δεν το βλέπεις συχνά σε τόσο μικρές φωτογραφικές μηχανές.

Η X100V διατηρεί το ίδιο υβριδικό οπτικό viewfinder 3,69 εκατομμυρίων dot και την οθόνη LCD 1,62 εκατομμυρίων dot, αλλά η τελευταία κλίνει τώρα προς τα κάτω κατά 15 μοίρες επιπλέον για να διευκολύνει τις λήψεις από ψηλά. Διατηρεί την ίδια μπαταρία όπως και πριν και δυστυχώς, την ίδια αργή υποδοχή κάρτας UHS-I.

Η X100VI εξακολουθεί να τραβάει στα 11fps με το μηχανικό κλείστρο και στα 20fps στην ηλεκτρονική λειτουργία, αλλά η αυτόματη εστίαση είναι ταχύτερη και πιο ικανή, σύμφωνα με τη Fujifilm. Μάλιστα τώρα διαθέτει και την τελευταίας γενιάς παρακολούθηση και ανίχνευση προσώπου/ματιών της εταιρείας, μαζί με ανίχνευση ζώων/οχημάτων και άλλων τύπων αντικειμένων.
Η ποιότητα της εικόνας θα πρέπει να έχει βελτιωθεί σημαντικά με την υψηλότερη ανάλυση και το χαμηλότερο εγγενές ISO 125. Φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι λειτουργίες προσομοίωσης φιλμ, κάτι για το οποίο είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς οι κάμερες της Fujifilm.

Τέλος, συνήθως δεν σκέφτεται κανείς το βίντεο όταν πρόκειται για αυτή τη σειρά, αλλά η X100VI είναι εκπληκτικά ικανή για το μέγεθος της. Μπορεί να τραβήξει βίντεο 6,2K σε ταχύτητα έως και 30fps, 4K σε 60 fps και 1080p σε 240fps. Μπορείτε επίσης να έχετε εγγραφή 10-bit F-log και F-Log2. Απίστευτες δυνατότητες για μια μικρή φωτογραφική μηχανή με σταθερό φακό. Το μόνο μειονέκτημα είναι οι σχετικά χαμηλοί ρυθμοί δεδομένων (200Mbps max) λόγω των αργών καρτών, αλλά μπορείτε να καταγράψετε ProRes σε εξωτερική συσκευή εγγραφής.

Η X100VI της Fujifilm είναι διαθέσιμη για προπαραγγελία και μπορείτε να την αποκτήσετε σε ένα κόστος κοντά στα 1.600 δολάρια σε ασημί ή μαύρο χρώμα.