Huawei & Leica: Ένα ταξίδι στην φωτογραφία

7 Ιουνίου, 2018

Τι θα λέγατε για ένα διήμερο στο Wetzlar; Δεν είναι και η πρώτη σας επιλογή για διακοπές έτσι δεν είναι; Και όμως, το μικρό αυτό χωριό – για τα Γερμανικά δεδομένα- ή πόλη για τα δικά μας είναι ο παράδεισος του φωτογράφου και την φωτογραφίας.
Μια κλασσική μικρή παραδοσιακή πόλη, με τα ποτάμια της, τα δάση της και τους πέτρινους δρόμους, τα μεσαιωνικά κτήρια και τους ναούς και φυσικά την απόλυτη ερημιά στους δρόμους μετά τις 8 το απόγευμα.

Και όμως, αυτό το παραμυθένιο μέρος κρύβει μέσα του μια μεγάλη φωτογραφική ιστορία, καθώς είναι ο τόπος που γεννήθηκε ο θρύλος της φωτογραφίας που ονομάζεται Leica.

 

Στην πόλη αυτή τα πάντα έχουν μείνει ίδια από το 1914 όταν ο Όσκαρ Μπάρνακ, διευθυντής ερευνών στο εργοστάσιο οπτικών του Ernst Leitz, δημιούργησε την πρώτη φωτογραφική μηχανή με φιλμ 35mm και έκανε τις πρώτες λήψεις στα πέτρινα σοκάκια.
Στο σημείο που έβγαλε την πρώτη φωτογραφία μάλιστα υπάρχει επιγραφή, αλλά και μεταλλική πλάκα στο πλακόστρωτο που δηλώνει περήφανα ότι εδώ γεννήθηκε η πρώτη φωτογραφική Leica.

Τα πάντα στο Wetzlar «μυρίζουν» Leica, ενώ λίγο έξω από την πόλη βρίσκουμε τις νέες εγκαταστάσεις της ιστορικής εταιρίας.

Είναι αυτή η εμμονή στην σωστή μεθοδολογία, την λεπτομέρεια και η λογική του μη συμβιβασμού που κάνει την Leica να ξεχωρίζει. Αυτό είναι κάτι που διαπιστώνεις ολόγυρά σου με μια απλή περιπλάνηση στις εντυπωσιακές εγκαταστάσεις της Γερμανικής εταιρίας.
Τα κτήρια εντυπωσιακά, αυστηρά αλλά ταυτόχρονα κάθε γωνία τους κρύβει μια παραπομπή στην ιστορία της Leica. Το ένα κτήριο μοιάζει με σώμα φωτογραφικής μηχανής, άλλο με ένα ζευγάρι κιάλια. Στο τρίτο κτήριο βλέπεις ένα παράθυρο που θυμίζει τις παλιές μηχανές με το μπροστινό μέρος που θυμίζει ακορντεόν, ενώ μεγάλοι καθρέφτες θυμίζουν τους φακούς της εταιρίας.

 

 

Στο Leitz Park υπάρχουν γραφεία, διοικητικά κτήρια, γραμμές παραγωγής , εκθεσιακοί χώροι, Leica shop, μουσείο κλπ. Αλλά και πολυτελές ξενοδοχείο, εστιατόριο, καφέ και καζίνο. Όλα τους με το όνομα του δημιουργού της Leica, Ernst Leitz.

Σε αυτό το πάρκο είχαμε την τύχη να μείνουμε για μερικές ημέρες, καλεσμένοι της Huawei και της Leica. Σε αυτό τον χρόνο που περάσαμε εκεί μπορέσαμε να μιλήσουμε με στελέχη και επιστήμονες της Γερμανικής εταιρίας αλλά και της Huawei, να μάθουμε λεπτομέρειες για την συνεργασία των δύο εταιριών αλλά και να μάθουμε τα μυστικά της φωτογράφησης με το φανταστικό Huawei P20 Pro.

Μέντορές μας σε αυτή την φωτογραφική περιπέτεια ήταν οι μοναδικοί Alex Lambrechts και Tomasz Lazar οι οποίοι μας απέδειξαν ότι το Leica brand στα κινητά της Huawei δεν είναι απλά άλλο ένα κόλπο του μάρκετινγκ.

 

 

Η φωτογραφική μηχανή στο P20 Pro μπορεί να βγάλει εντυπωσιακές φωτογραφίες για καθημερινή χρήση, αλλά στα χέρια αυτού που γνωρίζει από φωτογραφία γίνεται ένα πραγματικό δημιουργικό εργαλείο.
Η Huawei και η Leica έχουν εργαστεί σκληρά από κοινού για να δημιουργήσουν κάτι μοναδικό, κάτι που πραγματικά αλλάζει δραματικά την φωτογραφία στα κινητά τηλέφωνα. Οι φακοί της Leica συνεργάζονται αρμονικά με τους αισθητήρες, και το software μαζί με την τεχνητή νοημοσύνη ΑΙ κάνουν κυριολεκτικά τα αδύνατα δυνατά. Φωτογράφηση σε απόλυτο σκοτάδι; Κανένα πρόβλημα, το Night mode ανοίγει το διάφραγμα για αρκετό χρόνο ενώ ταυτόχρονα φροντίζει οι λήψεις να είναι σταθερές ακόμη και χωρίς τρίποδο.

Η φωτογράφηση έγινε σε απόλυτο σκοτάδι, χρησιμοποιώντας το Night mode του Huawei P20 Pro

Μακρινές φωτογραφίες; Το οπτικό zoom θα φέρει τα πάντα πιο κοντά ώστε να πετυχαίνετε πάντα το σωστό πλάνο χωρίς καμία απώλεια στην λεπτομέρεια της εικόνας.
Αν οι γνώσεις σας επιτρέπουν την χρήση των επαγγελματικών ρυθμίσεων μάλιστα, τότε απλά αφήστε την DSLR στο σπίτι.

Είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε και συγκριτική δοκιμή νυχτερινής φωτογράφησης ανάμεσα στα Huawei P20 Pro και Samsung Galaxy S9+

 

Η έκφραση στο πρόσωπο του συναδέλφου είναι όλα τα λεφτά, και δείχνει την διαφορά στην ποιότητα φωτογραφίας ανάμεσα στα δύο κινητά.

 

Σε βραδινή φωτογράφηση στο Wetzlar μάλιστα είχαμε και την δυνατότητα να συγκρίνουμε λήψεις με zoom ανάμεσα στα Huawei P20 Pro και Samsung S9+. Τα αποτελέσματα ήταν απλά συντριπτικά υπέρ της κάμερας των Huawei και Leica.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε επίσης και η συζήτηση με τους Marius Eschweiler (Global Director Business Development at Leica), Dr Florian Weiler (Head of Optical Design at Leica) και τον γνωστό μας από άλλα ταξίδια Peter Gauden (Global Senior Product Marketing Manager at Huawei).

Marius Eschweiler (Global Director Business Development at Leica)

 

Peter Gauden (Global Senior Product Marketing Manager at Huawei)

Εκεί μάθαμε ότι το πρώτο «βήμα» στην σχέση αυτή το έκανε η Huawei. Η Leica μάλιστα είχε και άλλες προτάσεις στο παρελθόν, τις οποίες απέρριψε με συνοπτικές διαδικασίες γιατί ήθελε να έχει ενεργό και όχι παθητικό ρόλο στην εξέλιξη των προϊόντων.
Η Huawei έφερε στο τραπέζι την μαγική πρόταση, την από κοινού δηλαδή συνεργασία σε όλα τα στάδια της εξέλιξης των καμερών και φυσικά η Leica δέχτηκε με μεγάλη χαρά.

Τα αποτελέσματα της αρμονικής αυτής συνεργασίας τα βλέπουμε στις κάμερες των κινητών της Huawei σήμερα.

Τι θα φέρει το μέλλον; Η ερώτηση αυτή μόνο χαμόγελα έφερε στα χείλη των στελεχών των δύο εταιριών. Αυτό και μόνο μας λέει πολλά, και πραγματικά περιμένουμε με ανυπομονησία την επόμενη ημέρα.

Για την ώρα θα απολαύσουμε καλοκαιρινές φωτογραφήσεις με την μοναδική κάμερα που θα χρειαστούμε σε αυτές τις διακοπές, αυτή του Huawei P20 Pro!

Huawei skin banner L
Huawei skin banner R