Huawei FreeBuds 4: Τα νέα true wireless ακουστικά που λατρεύουν τον ποιοτικό ήχο και απεχθάνονται τους ενοχλητικούς θορύβους

15 Ιουλίου, 202193/100
Old black background. Grunge texture. Dark wallpaper. Blackboard Chalkboard Concrete.
Συνολική βαθμολογία
Επισκόπηση αξιολόγησης
ΣΧΕΔΙΑΣΗ
95%
ΠΟΙΟΤΗΤΑ
95%
ΗΧΟΣ
90%
Σύνοψη αξιολογήσεων
Αν θέλεις ακουστικά open fit με ενεργό σύστημα αποκοπής θορύβων τα νέα Huawei FreeBuds 4 είναι μια κορυφαία επιλογή στην κατηγορία τους. Είναι όμορφα και ποιοτικά, αλλά και ιδιαίτερα εργονομικά κάτι που σημαίνει ότι δεν κουράζουν ακόμη και μετά από πολλές ώρες χρήσης.

Κάθε εμπόδιο για καλό έλεγε η γιαγιά μου, και παρόλο που οι άνθρωποι της Huawei μάλλον δεν την ήξεραν προσωπικά, φαίνεται να ασπάζονται το ίδιο moto. Έτσι μπορεί η κινεζική εταιρεία να έχει περάσει από σαράντα (αμερικανικά) κύματα με τα κινητά της, αλλά αυτό φαίνεται να την βοήθησε να εστιάσει και στις άλλες κατηγορίες προϊόντων οι οποίες συνήθως μένουν παραμελημένες.

Έτσι στην κατηγορία των ακουστικών η Huawei έχει πια κάτι για τον καθένα. Θέλεις τον ολοκληρωμένο ήχο και την ποιότητα ενός over the ear σετ ακουστικών; Κανένα πρόβλημα, υπάρχουν τα FreeBuds Studio. Αν από την άλλη θέλεις κάτι τύπου «λαιμαριά» θα πας προς τα Huawei FreeLace. Πως είπες; Προσιτά true wireless; Υπάρχουν τα FreeBuds 4i ενώ για το κάτι παραπάνω έχεις και τα κορυφαία FreeBuds Pro.

Και εδώ θα πρέπει να πάρω λίγα δευτερόλεπτα για να ευχαριστήσω την Huawei που δεν μας παιδεύει με ονομασίες που μοιάζουν με χημικούς τύπους ή αλγεβρικές εξισώσεις (βλέπε Sony). FreeBuds και ψεκάστε, σκουπίστε τελειώσατε.

Και συνεχίζω…τα νέα FreeBuds 4 έρχονται να αντικαταστήσουν τα ιδιαίτερα επιτυχημένα FreeBuds 3, και ως γνωστόν το να βελτιώσεις το ήδη άριστο απαιτεί δουλίτσα.
Αν τα κατάφερε τελικά η Huawei; Μα αυτό θα το διαβάσετε παρακάτω!

 

Σχεδίαση και ποιότητα


Τα νέα ακουστικά κρατάνε την open fit σχεδίαση των προηγούμενων, δηλαδή δεν χρησιμοποιούν tips σιλικόνης στο άκρο που εισέρχεται στο αυτί. Το γεγονός αυτό θα δυσαρεστήσει κάποιους ενώ θα ενθουσιάσει κάποιους άλλους. Εξαρτάται δηλαδή από το σχήμα που έχει δώσει ο Θεούλης στο αυτάκι σας.

 

Η σχεδίαση είναι ιδιαίτερα ελκυστική και οποιαδήποτε ομοιότητα με ακουστικά της Apple είναι προσχεδιασμένη αλλά και απόλυτα θεμιτή μιας και δεν υπάρχουν ίχνη απροκάλυπτης αντιγραφής. Στο θέμα της εργονομίας τα πράγματα είναι ιδιαίτερα θετικά, και φαίνεται ότι η Huawei έχει κάνει σοβαρή δουλειά στο να δώσει στα ακουστικά το σωστό σχήμα που δεν κουράζει ούτε και μετά από πολύωρη χρήση. Εγώ πάντως μετά από λίγη ώρα ξέχασα ότι τα φορούσα και προσπαθούσα να θυμηθώ που τα άφησα. Αυτό λέει πολλά.

Τόσο τα ακουστικά όσο και η θήκη τους έχουν εξαιρετική ποιότητα κατασκευής, ενώ είναι εμφανής και η μείωση των διαστάσεων σε σύγκριση με τα προηγούμενα FreeBuds 3.

Η θήκη με το στρογγυλό της σχήμα κυριολεκτικά γλιστράει μέσα στην τσέπη, ενώ επάνω της βρίσκουμε μια θύρα USB-C για φόρτιση, ένα πλήκτρο για την σύνδεση και ένα LED για τις ενδείξεις.

 

Χαρακτηριστικά και λειτουργίες


Τα νέα ακουστικά έχουν ελαφρώς μεγαλύτερους οδηγούς στα 14,3mm σε σύγκριση με τα FreeBuds 3 (14,2mm). Μικρή η διαφορά θα μου πείτε αλλά παρόλα αυτά υπάρχει. Αυτό που είναι εντυπωσιακό όμως είναι το γεγονός ότι στο εσωτερικό τους υπάρχει ο επεξεργαστής Kirin A1, ο ίδιος δηλαδή που βρίσκουμε και στα μεγάλα ακουστικά FreeBuds Studio αλλά και στα κορυφαία ρολόγια της Huawei. Επίσης η μπαταρία παρέμεινε στην ίδια χωρητικότητα παρά την μείωση σε διαστάσεις και βάρος. Η ασύρματη σύνδεση επίσης αναβαθμίστηκε και τώρα είναι Bluetooth 5.2 ενώ φυσικά τα ακουστικά περνούν προδιαγραφές IPX4 άρα κανένα πρόβλημα με ιδρώτα και νερό. Τέλος και τα δύο ακουστικά έχουν επιφάνεια αφής έτσι ο χειρισμός μπορεί να γίνει με swipe, ελαφρύ διπλό ή παρατεταμένο πάτημα.


Η σύνδεση γίνεται με τον γνωστό εύκολο τρόπο των ακουστικών της Huawei. Πατάς παρατεταμένα το πλήκτρο στην θήκη και ευθύς τα ακουστικά εμφανίζονται στο κινητό. Μετά την πρώτη σύνδεση φυσικά τα ακουστικά θα συνδέονται αυτόματα κάθε φορά που τα βγάζεις από την θήκη και τα φοράς. Μου άρεσε ιδιαίτερα η δυνατότητα σύνδεσης σε δύο διαφορετικές συσκευές. Έτσι μπορείς να τα έχεις στο κινητό και το laptop ή το tablet ενώ το καλύτερο είναι ότι ακουστικά αναγνωρίζουν ποια συσκευή χρησιμοποιείς την εκάστοτε στιγμή και συνδέονται ανάλογα. Αξίζει επίσης να αναφέρω ότι η λειτουργία αυτή δούλεψε άψογα και σε κινητά άλλων κατασκευαστών.

Για να έχεις τον πλήρη έλεγχο των FreeBuds 4 πάντως καλό θα ήταν να κατεβάσεις την εφαρμογή AI Life της Huawei. Από εκεί θα έχει στοιχεία για το ποσοστό της μπαταρίας, αλλά και δυνατότητα να επιλέξεις το τι θα κάνει το κάθε gesture. Και μιας και ανέφερα τα gestures…σε όλες τις δοκιμές λειτούργησαν άψογα και δεν αντιμετώπισα καμία αστοχία ή λάθος στον χειρισμό.
Μεγάλη βελτίωση έχει δεχτεί και το ενεργό σύστημα αποθορυβοποίησης των FreeBuds 4. Τώρα λειτουργεί με δύο μικρόφωνα έναντι ενός των FreeBuds 3, και ρυθμίζει αυτόματα την αποκοπή θορύβων ανάλογα με το πόσο θόρυβο έχει το περιβάλλον γύρω σας. Νέο είναι και το Ear matching Noise Cancellation το οποίο αναγνωρίζει το σχήμα του αυτιού επιλέγοντας έτσι τον καλύτερο τρόπο μείωσης του θορύβου.

 

Απόδοση


Αν θέλεις να απολαμβάνεις μουσική χωρίς να ακούς κανέναν απολύτως θόρυβο καλό θα ήταν να επιλέξεις ακουστικά τεχνολογίας over the ear. Μονώνουν και παθητικά το αυτί χάρη στο μεγάλο μαξιλαράκι ενώ έχουν και μεγαλύτερους οδηγούς για καλύτερη απόδοση. Αυτή την συμβουλή την δίνω για να ξέρετε τι αγοράζετε. Τα μικρά true wireless ακουστικά φυσικά δεν μπορούν να προσφέρουν τόσο καλή μόνωση και έτσι η αποκοπή θορύβων είναι αρκετά πιο διακριτική. Παρόλα αυτά τα FreeBuds 4 κατάφεραν να μειώσουν στο ελάχιστο τους θορύβους στο γραφείο ενώ ακόμη και στον δρόμο μπόρεσα να ακούσω μουσική με τον θόρυβο των αυτοκινήτων σε ιδιαίτερα χαμηλή ένταση. Η θετική εμπειρία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στο γεγονός ότι τα ακουστικά αυτά κάθησαν άψογα στο σχήμα του αυτιού μου και μόνωσαν αποτελεσματικά και παθητικά από το περιβάλλον.


Στις κλήσεις η απόδοση τους είναι φανταστική καθώς ο ήχος ήταν καθαρός και κρυστάλλινος ενώ και οι συνομιλητές μου με ενημέρωσαν ότι με άκουγαν πάντα άψογα.
Πολύ καλή η απόδοση των ακουστικών και στις μουσικές ακροάσεις. Κλασικά για μικρά ακουστικά δίνουν έμφαση σε όργανα και φωνή, δηλαδή σε μεσαίες και υψηλές αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει μπάσο. Το αντίθετο μάλιστα μιας και διαπίστωσα ότι και οι χαμηλές είναι αρκετά γεμάτες και δυναμικές. Την απόδοση μπορείς να την ρυθμίσεις (κάπως) και με το equalizer που υπάρχει στην εφαρμογή AI Life της Huawei αλλά δυστυχώς υπάρχουν διαθέσιμα μόνο δύο presets για να επιλέξεις.
Θα κλείσω την παρουσίαση με την αυτονομία της μπαταρίας. Δυστυχώς το ενεργό σύστημα αποθορυβοποίησης διψάει για μπαταρία. Έτσι αν το ενεργοποιήσεις δύσκολα θα ξεπεράσεις τις 2,5 ώρες αυτονομίας. Με κλειστό το ANC ο χρόνος ανεβαίνει στις 4 ώρες. Με την βοήθεια της μπαταρίας που υπάρχει στην θήκη οι χρόνοι ανεβαίνουν στις 14 και 22 ώρες αντίστοιχα ενώ μια φόρτιση 15 λεπτών αρκεί για 2,5 επιπλέον ώρες ακρόασης. Αρκετά καλά τα νούμερα λοιπόν αλλά όχι κορυφαία.

 

Συμπέρασμα

Αν θέλεις ακουστικά open fit με ενεργό σύστημα αποκοπής θορύβων τα νέα Huawei FreeBuds 4 είναι μια κορυφαία επιλογή στην κατηγορία τους. Είναι όμορφα και ποιοτικά, αλλά και ιδιαίτερα εργονομικά κάτι που σημαίνει ότι δεν κουράζουν ακόμη και μετά από πολλές ώρες χρήσης. Το σύστημα αποθορυβοποίησης επίσης θα κάνει εξαιρετική δουλειά, αρκεί βέβαια να συνεργαστεί και το σχήμα των αυτιών σας. Τέλος έχουν άψογη απόδοση σε τηλεφωνικές κλήσεις αλλά και μουσική, με ισορροπημένη απόδοση σε όλο το εύρος συχνοτήτων. Το καλύτερο; Αν βιαστείς να τα αγοράσεις, θα πάρεις δώρο και ένα Huawei Band 4. Έτσι θα αποκτήσεις το ιδανικό ζευγάρι για αυτές τις διακοπές αλλά και για το γυμναστήριο!