LG 65C1 OLED: Ένα frameless “κόσμημα” για σινεφίλ, gamers και λάτρεις της κορυφαίας εικόνας

16 Ιουλίου, 202190/100
Old black background. Grunge texture. Dark wallpaper. Blackboard Chalkboard Concrete.
Συνολική βαθμολογία
Επισκόπηση αξιολόγησης
ΣΧΕΔΙΑΣΗ
90%
ΠΟΙΟΤΗΤΑ
90%
ΕΙΚΟΝΑ
95%
ΗΧΟΣ
87%
Σύνοψη αξιολογήσεων
Κάποια στιγμή ίσως η LG καταφέρει να παρουσιάσει μια OLED που να μην μου κάνει τρομερή εντύπωση. Αυτή η στιγμή όπως φαίνεται θα αργήσει να έρθει. Η 65C1 είναι μια τηλεόραση που κάνει τα πάντα φανταστικά. Είναι αρκετά φωτεινή για να δώσει στο HDR αυτό το κάτι παραπάνω που χρειάζεται. Τα μαύρα της είναι χαοτικά ενώ και τα χρώματα της έχουν βάθος, και είναι πλούσια και ζωντανά.

Οι OLED τηλεοράσεις της σειράς C της LG έχουν κάνει τεράστια επιτυχία στην χώρα μας, και όχι άδικα θα έλεγα. Βλέπετε μέχρι σήμερα ήταν ο μοναδικός και πιο προσιτός τρόπος για να μπεις στον μαγικό κόσμο της OLED εικόνας. Έναν κόσμο όπου κυριαρχεί το απόλυτο μαύρο και τα απίστευτα μαγικά χρώματα!
Φυσικά ο βασιλιάς της τεχνολογίας OLED παραμένει η LG η οποία και εξελίσσει την τεχνολογία με μικρά και προσεκτικά βήματα κάθε χρονιά.
Όσοι ασχολούνται με τις εξελίξεις στην κατηγορία των τηλεοράσεων γνωρίζουν ότι οι τηλεοράσεις της σειράς C της LG μέχρι σήμερα είχαν το ίδιο panel αλλά και τον ίδιο επεξεργαστή εικόνας που βρίσκαμε στην ακριβότερη σειρά G.
Αυτό έκανε την σειρά C την προφανή επιλογή μιας και το κόστος των τηλεοράσεων ήταν αρκετά χαμηλότερο. Το 2021 όμως τα πράγματα άλλαξαν και η LG παρουσίασε ένα νέο panel το οποίο ονομάζει Evo και το οποίο και φόρεσε αποκλειστικά στην σειρά G η οποία τώρα απέκτησε ένα μεγάλο πλεονέκτημα.
Όχι, δεν άφησε την σειρά C στην τύχη της η LG την νέα χρονιά. Το αντίθετο μάλιστα, μιας και έκανε τις απαραίτητες βελτιώσεις σε σημαντικούς τομείς όπως η επεξεργασία εικόνας, ο ήχος αλλά και το gaming το οποίο έχει γίνει και hot θέμα λόγω των gaming consoles νέας γενιάς.

Εδώ στο Matrix Life έχουμε στα χέρια μας την νέα LG 65C1 OLED του 2021 και παρακάτω θα μάθετε αν η σειρά C της LG παραμένει η πιο ισορροπημένη επιλογή στην κατηγορία OLED για άλλη μια χρονιά.

 

Σχεδίαση


Δεν χρειάζεται πολύς χρόνος για να καταλάβεις ότι η νέα C1 έχει την ίδια εμφάνιση με την περσινή CX την οποία και αντικαθιστά. Χρειάζεται ακόμη λιγότερος χρόνος για να βγει από το στόμα σου το πρώτο επιφώνημα θαυμασμού όταν αντικρίσεις το πόσο απίθανα λεπτή είναι αυτή η τηλεόραση.

Είναι αλήθεια ότι σε πιάνει ένα μικρό άγχος όταν πρέπει να την πιάσεις για να την βγάλεις μέσα από το κουτί, αλλά μην φοβάσαι καθώς το panel είναι ανθεκτικό και δεν θα έχεις πρόβλημα. Η όμορφη βάση αποτελείται από δύο κομμάτια.

Η λεπτή λωρίδα με βουρτσισμένο μέταλλο είναι και αυτή που φαίνεται στην μπροστινή πλευρά της οθόνης ενώ την βαριά δουλειά την κάνει το απίστευτα βαρύ και στιβαρό τμήμα που κρύβεται από πίσω. Έξυπνη σχεδίαση και αποτελεσματική θα έλεγα.

Φυσικά η συναρμολόγηση των δύο τμημάτων είναι πανεύκολη ενώ μέσα σε λιγότερα από 5 λεπτά θα την έχετε βάλει στην τηλεόραση και θα ασχολείστε με τα καλώδια.
Πλαίσια; Άγνωστη λέξη για τις τηλεοράσεις της LG. Έτσι και εδώ η C1 παραμένει πιστή στην φιλοσοφία του «όλο εικόνα και τίποτα περιττό» την οποία ασπαζόμαστε 100% και εμείς.

 

WebOS


Αμέσως μετά την συναρμολόγηση έρχεται η στιγμή του πρώτου σεταρίσματος και εδώ η διαδικασία είναι εξαιρετικά εύκολη και ευχάριστη. Αφού συνδέσουμε λογαριασμούς, Wi-Fi και δώσουμε τις δεκάδες συναινέσεις τις οποίες απαιτεί μια συνδεδεμένη συσκευή μας καλωσορίζει ένα επανασχεδιασμένο και ιδιαίτερα όμορφο λειτουργικό. Ο επανασχεδιασμός αυτός έχει κάνει το WebOS να μοιάζει περισσότερο με το Google TV, μια κίνηση ιδιαίτερα έξυπνη από πλευράς LG η οποία βλέπει ότι το λειτουργικό της Google κερδίζει συνεχώς έδαφος και χρήστες με την φιλικότητά του.


Στην κεντρική οθόνη έχουμε 5 σειρές από εικονίδια.
Στην επάνω πλευρά έχουμε διάφορες ειδοποιήσεις, ακολουθεί η σειρά με τις εφαρμογές την οποία και θα χρησιμοποιούμε πιο συχνά ενώ στην 3η σειρά υπάρχει εύκολη πρόσβαση στις διάφορες δυνατότητες συνδεσιμότητας. Τα επόμενα δύο strips εικονιδίων καταλαμβάνει το YouTube και το Amazon Prime Video το οποίο είναι μάλλον αδιάφορο για τους περισσότερους στην χώρα μας. Φυσικά τα πάντα αλλάζουν και μπορούν να προσαρμοστούν ανάλογα με τις ανάγκες του χρήστη οπότε σύντομα θα φτιάξετε το δικό σας home screen.

 

Εξοπλισμός

Στον τομέα της συνδεσιμότητας τα πράγματα είναι μια χαρά. Έχουμε 4 θύρες HDMI 2.1 οι οποίες υποστηρίζουν 4K 120Hz (η 40Gbps @ 10-bit 4:4:4 για όσους αρέσκονται σε λεπτομέρειες), κάτι που αυτομάτως κάνει την τηλεόραση την ιδανική επιλογή για όσους έχουν Playstation 5 ή Xbox Series X. Την συνδεσιμότητα συμπληρώνουν 3 θύρες USB, ψηφιακή έξοδος ήχου, ενσύρματη έξοδος ακουστικών, Ethernet και Common Interface.
Στις ασύρματες συνδέσεις έχουμε Bluetooth 5.0, Apple AirPlay 2 και Wi-Fi. Φυσικά υπάρχει υποστήριξη τόσο για Google Assistant όσο και για Amazon Alexa.


Μιας και τους λάτρεις του κινηματογράφου τους έχει ήδη στο τσεπάκι της η LG, τώρα έβαλε στο στόχαστρο και τους gamers. Έτσι η νέα C1 διαθέτει υποστήριξη VRR (Variable Refresh Rate), NVIDIA G-Sync και AMD FreeSync. Φυσικά δεν λείπει και το eARC για να μπορέσετε να στείλετε τον ήχο σε κάποια soundbar αλλά εδώ θα πρέπει να σας δώσουμε μια συμβουλή. Αν τοποθετήσετε την τηλεόραση σε κάποιο έπιπλο θα πρέπει να έχετε υπόψιν ότι μια soundbar θα κρύβει ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι της οθόνης. Αν σκοπεύετε να την βάλετε στον τοίχο δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα.


Η LG δείχνει την «αγάπη» της για τους gamers και με το Gamer Optimizer μενού το οποίο επιτρέπει την γρήγορη πρόσβαση σε όλες τις λειτουργίες που έχουν να κάνουν με παιχνίδια. Σκεφτείτε ότι υπάρχει επιλογή ακόμη και για το είδος παιχνιδιού που παίζετε (FPS, RTS ή RPG). Έτσι σε ένα πιο «αργό» παιχνίδι η τηλεόραση δίνει έμφαση στην ποιότητα εικόνας ενώ σε ένα γρήγορο εστιάζει στον γρήγορο χρόνο απόκρισης της οθόνης.
Η πιο μεγάλη ίσως αναβάθμιση της τηλεόρασης για το 2021 είναι ο επεξεργαστής. Έτσι εδώ στο εσωτερικό βρίσκουμε τον Alpha 9 Gen 4. Ο επεξεργαστής αυτός είναι το μυαλό πίσω από όλες τις λειτουργίες AI για την εικόνα και τον ήχο ενώ φροντίζει για την γρήγορη και αποτελεσματική επεξεργασία του υλικού που παρακολουθούμε.

 

Ήχος


Στον τομέα του ήχου φαίνεται ότι η LG χρησιμοποίησε τα ηχεία της προηγούμενης CX με κάποιες μικρές φυσικά βελτιώσεις. Την καλύτερη όμως δουλειά την κάνει το έξυπνο σύστημα AI Sound το οποίο παίρνει τον ταπεινό stereo ήχο και τον μετατρέπει σε εικονικό 5.1.2 Dolby Atmos. Μην περιμένετε θαύματα φυσικά καθώς η σχεδίαση της τηλεόρασης περιορίζει και τον τρόπο που ακτινοβολούν τα ηχεία. Από πλευράς έντασης πάντως δεν είχαμε κανένα παράπονο και τα 40W ισχύος μας φάνηκαν μια χαρά για τον χώρο των δοκιμών μας.

Μια μικρή μας ένσταση έχει να κάνει με την καθαρότητα των διαλόγων σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά αυτό είναι κάτι που το έχει προβλέψει η LG και μπορεί να διορθωθεί επιλέγοντας από τα μενού το «Enhanced Dialogue» η Λειτουργία Καθαρής Φωνής όπως είναι στα Ελληνικά.
Φυσικά μια τόσο υπέροχη τηλεόραση καλό θα ήταν να την ανταμείψετε και ένα καλό εξωτερικό ηχοσύστημα, αλλά όπως είπαμε προσοχή με την επιλογή της ηχομπάρας γιατί η βάση είναι αρκετά κοντή και θα κρύψετε την εικόνα.

 

Εικόνα


Οι τηλεοράσεις OLED είναι γνωστό ότι εντυπωσιάζουν με την εικόνα τους αμέσως μόλις τις βγάλεις από το κουτί και πριν ακόμη προλάβεις να κάνεις οποιαδήποτε ρύθμιση. Το ίδιο ισχύει και εδώ, και αν περιμένετε χαοτικά μαύρα, υπέροχη λεπτομέρεια και χρώματα που μοιάζουν τρισδιάστατα η C1 δεν πρόκειται να σας απογοητεύσει.
Οι βασικές ρυθμίσεις της εικόνας είναι οι Standard, Vivid και Cinema Home και όλες τους λειτουργούν υποδειγματικά. Υπάρχει επίσης ειδικό Filmmaker Mode, Cinema, Eco και τα Bright Room και Expert (Dark Room).

Η επιλογή Standard είναι η…standard για τις περισσότερες περιπτώσεις. Ιδανική για τα ελεύθερα κανάλια που βλέπετε καθημερινά αλλά και διάφορα σπορ κλπ. Με την Vivid τα πράγματα γίνονται λίγο πιο ακραία καθώς ο κορεσμός ανεβαίνει κατακόρυφα, αλλά είναι αλήθεια ότι τα πάντα γίνονται πιο εντυπωσιακά και δεν είναι λίγοι αυτοί που θα το λατρέψουν. Θα έλεγα ότι με το Vivid θα απολαύσετε πραγματικά τις ταινίες της Marvel!

Cinema Home είναι η επιλογή για όσους βλέπουν ταινίες σε χώρο με κάποιο φωτισμό. Οι μεσαίοι τόνοι είναι πιο φωτεινοί, τα χρώματα πιο ζωντανά αλλά ταυτόχρονα δεν χάνεται και η κινηματογραφική αίσθηση της εικόνας.

 

Το Filmmaker mode θα πρέπει να είναι η επιλογή σας όταν βλέπετε ταινίες σε απόλυτο σκοτάδι. Το mode αυτό λαμβάνει υπόψιν του τις πραγματικές ρυθμίσεις της εικόνας που έχει κάνει ο δημιουργός, αλλά δεν θα πρέπει να ξεχνάτε ότι αυτές γίνονται με γνώμονα ότι η ταινία θα παίξει σε μια κινηματογραφική αίθουσα.

Έπειτα έχουμε τα AI modes τα οποία μπορούμε να βρούμε και μέσα στο ειδικό AI μενού. Εδώ η τεχνητή νοημοσύνη αναλαμβάνει να εξαφανίσει τον θόρυβο από την εικόνα σε πραγματικό χρόνο, το AI Brightness κάνει το SDR υλικό να μοιάζει περισσότερο με HDR ενώ το AI Sound Pro μετατρέπει τα δύο κανάλια σε virtual 5.1.


Γενικά σε όλες μας τις δοκιμές βγάλαμε αρκετά επιφωνήματα θαυμασμού μιας και η C1 προσφέρει σημαντικές βελτιώσεις στην εικόνα σε σχέση με το μοντέλο του 2020. Ο νέος επεξεργαστής διαχειρίζεται άριστα την κίνηση στην εικόνα ενώ και το HDR είναι φανταστικό. Και μιας και μιλάμε για HDR, η C1 υποστηρίζει HDR10, HLG και Dolby Vision αλλά λείπει η υποστήριξη HDR10+.

Εντυπωσιακές ήταν και οι μετρήσεις που κάναμε με την φωτεινότητα να φτάνει τα 750 nits ενώ και σε παιχνίδια το input lag ήταν 12,6ms σε ανάλυση 1080p στα 60fps με το Gaming mode ενεργοποιημένο.

 

Final Thoughts

Κάποια στιγμή ίσως η LG καταφέρει να παρουσιάσει μια OLED που να μην μου κάνει τρομερή εντύπωση. Αυτή η στιγμή όπως φαίνεται θα αργήσει να έρθει.
Η 65C1 είναι μια τηλεόραση που κάνει τα πάντα φανταστικά. Είναι αρκετά φωτεινή για να δώσει στο HDR αυτό το κάτι παραπάνω που χρειάζεται. Τα μαύρα της είναι χαοτικά ενώ και τα χρώματα της έχουν βάθος, και είναι πλούσια και ζωντανά. Ότι και αν είναι αυτό που βλέπεις, η C1 απλά θα στο απεικονίσει στην καλύτερή του μορφή, ενώ το καλύτερο είναι ότι όλα αυτά θα τα κάνει χωρίς να ξεφεύγει το τελικό της κόστος.
Είναι αλήθεια ότι η C1 δεν είναι τόσο πολύ βελτιωμένη σε σύγκριση με το προηγούμενο μοντέλο, αλλά από την άλλη λίγα πράγματα έχρηζαν βελτίωσης έτσι και αλλιώς.
Με μικρά αλλά προσεκτικά βήματα η LG κατάφερε για άλλη μια φορά να παρουσιάσει μια από τις καλύτερες τηλεοράσεις για το 2021 η οποία δικαίως κερδίζει και την διάκριση Top Choice του Matrix Life!