Huawei P20 Pro: Camera R(E)volution

4 Ιουλίου, 201897/100
ΤΙΜΗ
879€
Συνολική βαθμολογία
Επισκόπηση αξιολόγησης
ΣΧΕΔΙΑΣΗ
ΚΑΜΕΡΑ
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
Σύνοψη αξιολογήσεων

Κάμερα από άλλον πλανήτη, ποιότητα και εξοπλισμός στην κορυφή. Το Huawei P20 Pro είναι το κορυφαίο κινητό για το 2018.

H παρουσίαση ενός κορυφαίου κινητού δημιουργεί πάντα το εξής ερώτημα: Αξίζει να επενδύσω τα χρήματά μου σε αυτό; Μετά την παρουσίαση του P20 Pro το ερώτημα γίνεται αρκετά πιο ειδικό και είναι… «Να πάρω το Pro ή το Galaxy S9;». Ναι, και όμως αγαπητοί μου, η Huawei έκανε το άλμα από το «Θα το πάρω, είναι προσιτό» στο «Το θέλω, γιατί είναι το καλύτερο!». Ναι, η νέα ναυαρχίδα της Huawei είναι τόσο καλή και το δηλώνουμε χωρίς φόβο και χωρίς κανένα απολύτως πάθος. Μάλιστα, η Samsung θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένη που η Huawei «άργησε» δύο μήνες να μας δείξει την σειρά P20, γιατί τότε θα ήταν σαν κάποιος να τραβούσε το χαλί κάτω από τα πόδια των κορεατών.

Η εξήγηση είναι απλή. Τα S9 και S9+ προσφέρουν μικρές -βλέπε κάμερα- και σε κάποια σημεία ανούσιες αναβαθμίσεις -βλέπε AR emojis-, τη στιγμή που η νέα σειρά P20 είναι έτη φωτός μπροστά από τα P10. Αυτός είναι και ο λόγος που η Huawei «πήδηξε» 10 ολόκληρους αριθμούς, μια κίνηση που άνετα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως bullying προς τον ανταγωνισμό.

Σχεδίαση

Μην περιμένετε επαναστατικές διαφορές στην σχεδίαση του P20 Pro. Άλλωστε έχουμε δει τα πάντα και τίποτα πια δεν μας κάνει φοβερή εντύπωση. Έχουμε μια οικεία Huawei σχεδίαση, με μεταλλικό σασί και σώμα καλυμμένο από κρύσταλλο Gorilla Glass.

Τα πράγματα αλλάζουν αρκετά στην πρόσοψη όπου έχουμε μια bezel less οθόνη, με ένα μικρό κενό notch στην επάνω πλευρά, το οποίο θυμίζει περισσότερο την υλοποίηση του Essential phone παρά του iPhone X.

 

Στο χέρι η συσκευή δίνει την αίσθηση της στιβαρότητας που απαιτείται από κινητό της κατηγορίας αυτής, αλλά και της πολυτέλειας που επιβάλλεται να έχει μια ναυαρχίδα.

Η πίσω πλευρά έχει γεμίσει κάμερες -τρεις στον αριθμό-, κάτι που μας κάνει να πιστεύουμε ότι η τοποθέτηση του fingerprint reader μπροστά έγινε για καθαρά αισθητικούς λόγους. Πάντως, ακόμη και έτσι να είναι, η Huawei φρόντισε να το κάνει πολυλειτουργικό και έξυπνο, καθώς με αυτό μπορείτε να χειριστείτε την συσκευή με gestures, κάνοντας τη χρήση των virtual πλήκτρων περιττή.

Οι χρωματικές επιλογές στην πλάτη είναι τα γνωστά, μαύρο και μπλε γυαλιστερό- το trend της εποχής-, αλλά και το twilight, το οποίο παίζει με το φως και αλλάζει απόχρωση ανάλογα με την γωνία που το κοιτάτε. Το σίγουρο είναι ότι όσοι επιλέξουν αυτό το χρώμα θα είναι κρίμα να το «πνίξουν» μέσα σε μια αδιάφορη θήκη, αν και κρίνεται απαραίτητη τόσο για την προστασία του όμορφου γυαλιστερού φινιρίσματος όσο και για τους φακούς των 3 καμερών που προεξέχουν λίγο.

 

Ούτε σε αυτή τη συσκευή υπάρχει θύρα 3.5mm για ακουστικά και έτσι θα πρέπει να αρκεστείτε στα USB-C ακουστικά. Ωστόσο, στη συσκευασία υπάρχει και ένας adapter USB-C σε 3.5mm, ώστε να μη συνταξιοδοτήσετε τα καλά σας ακουστικά. Επιδόσεις Μπορεί το P20 να είναι φωτογραφικό κινητό, αλλά μην ξεχνάμε ότι είναι και… κινητό. Και μάλιστα είναι το πρώτο κινητό που τρέχει Android 8.1 και το EMUI 8.1 skin της Huawei, ένα interface το οποίο είτε λατρεύεις- όπως εμείς- είτε απλά ανέχεσαι είτε αντιπαθείς.

Το γεγονός όμως είναι ότι το EMUI δεν είναι βαρύ, και σε συνδυασμό με τα 6GB RAM και τον εξαιρετικό επεξεργαστή Kirin 970, το κινητό απλά πετάει και μοιάζει να ανταποκρίνεται ταχύτερα από ότι ο ανταγωνισμός. Μάλιστα, το Pro σου δίνει την αίσθηση του «σβέλτου» σε όλες τις λειτουργίες, ενώ αντίθετα σε κάποιες συσκευές του ανταγωνισμού έχεις αυτή την αίσθηση της ράθυμης ανταπόκρισης. Ξέρετε, αυτό που συμβαίνει όταν ανοίγετε και κλείνετε εφαρμογές και παρατηρείτε ότι τα πάντα γίνονται με καθυστέρηση μερικών μιλισεκόντ, σα να βαριέται το κινητό να συνεργαστεί.

Η αυτονομία είναι επίσης εκπληκτική, κάτι που οφείλεται φυσικά στην μπαταρία
των 4.000mAh, αλλά και στον επεξεργαστή Kirin ο οποίος διαχειρίζεται έξυπνα τους 10 πυρήνες του, ενώ ταυτόχρονα κλείνει οτιδήποτε δε χρειάζεται να τρέχει στο παρασκήνιο. Μεγάλη είναι και η βελτίωση στον ήχο, ο οποίος φέρει την υπογραφή της Harman, ενώ υποστηρίζει Dolby Atmos και περιεχόμενο κωδικοποιημένο με τον codec AC-4.

 

 

Και τώρα τα ωραία!

Τη στιγμή που οι υπόλοιποι κατασκευαστές κάνουν μικροβελτιώσεις και μικρές προσθήκες με την παρουσίαση κάθε νέου τους μοντέλου, η Huawei αποφάσισε να εφεύρει τη φωτογραφία από την αρχή. Και ναι, για άλλη μια φορά υπάρχει η υπογραφή της Leica, κάνει εγγραφή βίντεο 960 fps όπως και το Galaxy S9, ενώ δεν λείπει και το light painting, που έχουμε δει και σε παλαιότερα κινητά της εταιρίας.

Και κάπου εκεί τελειώνουν και οι ομοιότητες με οτιδήποτε έχετε δει μέχρι σήμερα.

 

 

Πρώτα από όλα, εδώ έχουμε τρεις διαφορετικές κάμερες και αισθητήρες 40MP, 20MP και 8MP. Ο κύριος αισθητήρας έχει σχεδόν διπλάσιο μέγεθος σε σύγκριση με αυτόν του Galaxy S9, και σύμφωνα με τους ειδικούς του DxO βρίσκεται τουλάχιστον 2 γενιές μπροστά από τον ανταγωνισμό. Έτσι καταφέρνει να είναι έως και 20% πιο ευαίσθητος στο φως, ενώ με τη βοήθεια και του μονόχρωμου αισθητήρα των 20MP μπορεί να προσφέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα στις λήψεις σε σκοτεινούς χώρους.

Όσο για τον αισθητήρα των 8MP, αυτός φροντίζει για το zoom, το οποίο φτάνει το 3x οπτικό, 5x υβριδικό χωρίς απώλεια στην ποιότητα και 10x ψηφιακό.

Έτσι, το P20 μπορεί να ανταπεξέλθει με επιτυχία σε όλα τα φωτογραφικά σενάρια και μάλιστα μπορεί να ανέβει και σε ευαισθησίες της τάξεως των 102.400 ΙSO – ένα νούμερο που μέχρι σήμερα βλέπαμε μόνο σε ακριβές επαγγελματικές DSLR.

Σαν να μην έφταναν αυτά, η Huawei έβαλε και την τεχνητή νοημοσύνη για τα καλά μέσα στο παιχνίδι.
Η A.I. του P20 μπορεί να αναγνωρίσει περισσότερα από 500 σενάρια σε 19 κατηγορίες, επιλέγοντας πάντα τις
ιδανικές ρυθμίσεις της κάμερας. Έτσι, για παράδειγμα, αν γυρίσετε την κάμερα στον σκύλο σας, θα δείτε να εμφανίζετε η λέξη Dog, και αυτόματα θα εξαφανιστεί η γυαλάδα στα μάτια και θα φανούν οι λεπτομέρειες στο τρίχωμα!

Και η χρήση της A.I. δεν σταματάει εκεί. Για πρώτη φορά στο P20 γίνεται χρήση του συστήματος σταθεροποίησης AIS (Artificially Intelligent Stabilization), το οποίο κάνει δυνατή τη λήψη φωτογραφιών μεγάλης έκθεσης (έως 8 δεύτερα) χωρίς να χρειάζεται κάποιο τρίποδο. Όσο εξωφρενικό και αν σας ακούγεται, το σύστημα αυτό λειτουργεί και μας έδωσε νυχτερινές λήψεις φωτογραφιών και βίντεο χωρίς θόλωμα και με ιδιαίτερα χαμηλό θόρυβο!

 

 

 

Σημείωση: Όλες οι παραπάνω φωτογραφίες είναι νυχτερινές λήψεις και φυσικά χωρίς φλας. 

 

Η τεχνητή νοημοσύνη κάνει δουλειά και στην εστίαση με το 4D predictive autofocus. Αυτό λειτουργεί σε σενάρια όπου προσπαθείτε να φωτογραφήσετε π.χ. κάποιο λουλούδι το οποίο κινείται συνεχώς από τον αέρα. Εδώ, το σύστημα της Huawei θα το αναγνωρίσει, θα ανιχνεύσει την κίνηση, και θα φροντίσει το αντικείμενό σας να είναι πάντα εστιασμένο. Κάτι που σίγουρα θα ευχαριστηθείτε είναι το zoom που προσφέρουν οι κάμερες του Pro.

Πρόκειται για μια διπλή προσέγγιση των Huawei και Leica στο θέμα αυτό. Πρώτα από όλα, ένας dedicated φακός με σταθεροποίηση και εστιακό μήκος 80mm αναλαμβάνει τις εικόνες που βρίσκονται μακριά. Την ίδια στιγμή, ο κύριος αισθητήρας RGB σε συνεργασία με το μονόχρωμο αναλαμβάνουν να προσφέρουν καλής ποιότητας εικόνες σε μεσαίες αποστάσεις (50-60mm εστιακό μήκος). Το αποτέλεσμα είναι το κινητό να προσφέρει μια μοναδική εμπειρία zoom.

Η ποιότητα στις εικόνες είναι φανταστική και ο θόρυβος είναι σε πρωτόγνωρα χαμηλά επίπεδα για κάμερα κινητού. Μετά από όλα αυτά δε νομίζουμε ότι θα αναρωτηθείτε για την ποιότητα φωτογραφιών και βίντεο του P20 Pro, αλλά και για την περίπτωση που «πηδήξατε» μερικές αράδες κειμένου, θα σας πούμε ότι είναι απλά φανταστική!

Χάρη μάλιστα στο νέο αισθητήρα θερμοκρασίας, τα χρώματα είναι ζωντανά και αποδίδονται με ιδιαίτερη ακρίβεια. Το δυναμικό εύρος άριστο, σε νυχτερινές λήψεις ο αισθητήρας απορροφάει τη σωστή ποσότητα φωτός, ενώ και η λεπτομέρεια στις εικόνες είναι απλά στα επίπεδα συμβατικής φωτογραφικής μηχανής (δεν πιστεύαμε ότι θα το πούμε αυτό ποτέ).

Θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μην αναφέρουμε και τη selfie κάμερα, η οποία διαθέτει έναν επίσης πολύ καλό αισθητήρα 24MP, ενώ και εδώ η A.I. κάνει άψογη δουλειά, αναγνωρίζει το είδος της λήψης και κάνει τις κατάλληλες ρυθμίσεις ανάλογα με την περίσταση.

 

 

Verdrict

H Huawei είχε ρίξει ήδη τις προειδοποιητικές βολές με την παρουσίαση του Mate 10 Pro, ένα αψεγάδιαστο κινητό από όλες τις πλευρές. Η ατομική βόμβα, όμως, έπεσε στην παρουσίαση της νέας σειράς P20 στο Παρίσι, όπου και γίναμε μάρτυρες μιας τεράστιας μεταμόρφωσης. Ήταν εκεί όπου η Huawei αρνήθηκε να αρκεστεί στο «Είμαστε και εμείς εδώ» και πέρασε στο «Είμαστε οι καλύτεροι». Ήδη η κινεζική εταιρία συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 3 κορυφαίες στον πλανήτη, και μάλιστα με μηδενική διείσδυση στην αμερικανική αγορά. Όμως, όπως φαίνεται, το νούμερο 3 είναι πολύ μικρό για αυτή και μέσα στα επόμενα 2 χρόνια θα προκαλέσει αρκετούς εφιάλτες σε Αμερική και Κορέα.

Το νέο P20 Pro δεν είναι απλά άλλη μια ναυαρχίδα, αλλά ένα μοναδικό κινητό από όλες τις απόψεις. Είναι όμορφο και πολύ ποιοτικό χωρίς υπερβολικά «στολίδια». Επιλέγει μια φανταστική οθόνη με notch, αλλά κρατάει τις ισορροπίες και δεν αντιγράφει αισχρά το iPhone. Τολμά να προσφέρει ένα εναλλακτικό χρώμα (Twilight) και πετυχαίνει διάνα, καθώς άπαντες εκθείασαν την αισθητική του.

Το κυριότερο όμως…βάζει στο πακέτο μια κάμερα, η οποία είναι δύο γενιές μπροστά από οτιδήποτε άλλο έχουμε δει και αναβαθμίζει την λειτουργικότητα του A.I. σε επίπεδα που οι άλλοι κατασκευαστές ακόμη ονειρεύονται.

Συνήθως στο Tech Matrix λέμε ότι τα κινητά στην πλειοψηφία τους είναι υπερκοστολογημένα. Αυτό, αγαπητοί μας, δεν ισχύει για το P20 Pro, καθώς αξίζει κάθε σεντς που θα πληρώσετε για να το αποκτήσετε.

Ένα μεγάλο μπράβο στην Huawei που κατάφερε να ξυπνήσει μια κατηγορία συσκευών, που βρισκόταν σε λήθαργο εδώ και αρκετά χρόνια.

 

HUAWEI P20 PRO SPECS
ΟΘΟΝΗ AMOLED 6,1″,
ΑΝΑΛΥΣΗ 1080×2244, 408 PPI PIXEL DENSITY
ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΗΣ HISILICON KIRIN 970
ΜΝΗΜΗ 6GB RAM, 128GB ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ
ΚΑΜΕΡΕΣ ΚΥΡΙΕΣ 3: 40 MP (F/1.8, 1/1.7″, OIS) + 20 MP (F/1.6) + 8 MP (F/2.4),
ΦΑΚΟΙ LEICA, 3X ΟΠΤΙΚΟ ZOOM,
PHASE DETECTION ΚΑΙ LASER AUTOFOCUS.
ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΥΣΑ: 24MP, F /2.0, AUTOFOCUS.
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ANDROID 8.1
ΜΠΑΤΑΡΙΑ 4000MAH
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ 155×73,9×7,8MM
ΒΑΡΟΣ 180 ΓΡ.

Huawei skin banner L
Huawei skin banner R