Huawei P30 Pro: Σκοτώνει το σκοτάδι και εξαφανίζει τις αποστάσεις!

27 Μαρτίου, 2019

Η Huawei έχει μια άκρως ενδιαφέρουσα στρατηγική στην παρουσίαση συσκευών. Η στρατηγική αυτή λέγεται «Και τώρα τρέχουμε». Και δεν είναι η ίδια η Huawei που ρίχνει το τρέξιμο, αλλά ο ανταγωνισμός ο οποίος τρέχει και δεν προλαβαίνει τις εξελίξεις!
Και εξηγούμαστε. Με την παρουσίαση του P20 Pro έναν χρόνο πριν η Huawei κατάφερε να ταρακουνήσει τον κόσμο των smartphones με ένα απίθανο φωτογραφικό κινητό το οποίο έκανε τις κάμερες του ανταγωνισμού να μοιάζουν θαμπές, σκοτεινές και χωρίς λεπτομέρεια. Με το P20 Pro για πρώτη φορά ο χρήστης δεν χρειαζόταν να ασχοληθεί με τις συνθήκες λήψης, αλλά με αυτό καθαυτό το θέμα. Υπερβολικό σκοτάδι, ή έντονη ηλιοφάνεια, γρήγορα κινούμενο αντικείμενο ή πορτραίτο, δεν έχει σημασία τι ήθελες να φωτογραφήσεις, το P20 Pro θα σου έδινε πάντα την καλύτερη ποιότητα στην λήψη. Αποτέλεσμα λοιπόν της παρουσίασης αυτής ήταν ο ανταγωνισμός να μείνει πολύ πίσω και να χρειαστεί να περάσει σχεδόν ένας χρόνος για να…προσέξτε… όχι να περάσει μπροστά αλλά απλά να ισοφαρίσει τις κορυφαίες επιδόσεις της μαγικής αυτής κάμερας! Το «Τώρα τρέχουμε» συνεχίστηκε με το Mate 20 Pro το οποίο ήταν εξίσου καλό στην φωτογραφία ενώ ενσωμάτωνε δαχτυλικό αποτύπωμα επάνω στην οθόνη, ασύρματη φόρτιση, αντίστροφη ασύρματη φόρτιση και επεξεργαστή στα 7nm. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά επίσης έκαναν τον ανταγωνισμό να τρέχει αλλά τουλάχιστον χρειάστηκε μόνο ένα 6μηνο για να αντιγράψει τα specs.
Τώρα ήρθε η ώρα του P30 Pro και όπως φαίνεται η Huawei αποφάσισε για άλλη μια φορά να θέσει εκείνη τους κανόνες, να κάνει την υπέρβαση στην φωτογραφία και να κάνει τους «οχτρούς» να δακρύζουν από απόγνωση.

Το logo της Leica επάνω στα κινητά της Huawei δεν είναι διακοσμητικό. Δηλώνει την συνεργασία των δυο εταιρειών να κατασκευάζουν τα καλύτερα φωτογραφικά κινητά που υπάρχουν στην αγορά, ένας στόχος ο οποίος έχει επιτευχθεί τα τελευταία δύο χρόνια. Και πάντα υπάρχει μια καινοτομία, κάτι που κάνει τις δημιουργίες των Huawei και Leica να ξεχωρίζουν. Πέρυσι ήταν η τριπλή κάμερα του P20 Pro εφέτος οι «συνεργάτες» άλλαξαν ένα βασικότατο κομμάτι της φωτογραφικής- την συστοιχία των χρωματικών φίλτρων.

Sexy Waterdrop

Full screen σχεδίαση είναι ο τρόπος. Μικρά σχεδόν μηδαμινά πλαίσια, κάμερα selfie μέσα σε μια μικρή οπή σχήματος σταγόνας και σχεδίαση η οποία μπορεί να μοιάζει με αυτή του P20 Pro αλλά δείχνει πιο ντελικάτη και sexy. Δεν υπάρχει ακουστικό κοντά στην κάμερα selfie, αντί αυτού η Huawei χρησιμοποιεί την τεχνολογία Acoustic Display Technology η οποία δημιουργεί ήχο με δονήσεις της οθόνης.

 

Μην περιμένετε fingerprint reader στην κάτω πλευρά της συσκευής ή στην πλάτη. Και εδώ το σύστημα αυτό πέρασε πίσω από την οθόνη όπως στο Mate 20 Pro και μάλιστα οι πρώτες μας εντυπώσεις είναι άκρως θετικές καθώς μέχρι αυτή την στιγμή δεν μας «κρέμασε» ούτε μια φορά. Λειτουργεί απίστευτα γρήγορα και έχει θετική ανταπόκριση πάντα.

Το P30 Pro έχει μια όμορφη οθόνη 6.47 ιντσών τεχνολογίας OLED με κυρτές πλευρές. Η ανάλυση της είναι 2340×1080 και αν αναρωτιέστε γιατί χαμήλωσαν την ανάλυση σε σχέση με την οθόνη του Mate 20 Pro θα σας δώσουμε την ίδια απάντηση που πήραμε και εμείς από τους ανθρώπους της Huawei.

Πρώτον δεν μπορεί το μάτι να δει καμία διαφορά σε αυτές τις ίντσες και δεύτερον ότι η ανάλυση αυτή προσφέρει τον ιδανικό συνδυασμό ευκρίνειας και χαμηλής κατανάλωσης της μπαταρίας.
Πίσω στην σχεδίαση τώρα η επάνω και η κάτω πλευρά του P30 Pro είναι εντελώς επίπεδες, μια σχεδιαστική λεπτομέρεια που έχουμε δει και στον ανταγωνισμό (λέγε με Galaxy).

 

Η Huawei “σκοτώνει” το σκοτάδι

Ναι η Huawei και η Leica πρόσθεσαν στην συσκευή τετραπλή κάμερα αλλά ο αριθμός των φακών δεν είναι το εντυπωσιακότερο στοιχείο. Η μαγεία κρύβεται στον αισθητήρα!
Οι περισσότεροι αισθητήρες χρησιμοποιούν το λεγόμενο φίλτρο Bayer, γνωστό και ως RGGB το οποίο χρησιμοποιεί 25% μπλε, 25% κόκκινο και 50% πράσινο για να δημιουργήσει το χρώμα επάνω στις φωτογραφίες. Η Huawei αποφάσισε να αλλάξει τα δεδομένα αντικαθιστώντας το πράσινο με το κίτρινο (RYYB) πολύ απλά γιατί το κίτρινο ανεβάζει την εισροή φωτός κατά 40% κάνοντας την νυχτερινή φωτογράφηση μια μοναδική εμπειρία.

Φυσικά η αλλαγή αυτή έφερε και άλλες, η Huawei ονόμασε την κάμερα SuperSpectrum, και το αποτέλεσμα είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από ότι έχουμε δει μέχρι σήμερα. Ο ορισμός του re-engineering δηλαδή.
Η ευαισθησία της κάμερας με τις νέες τεχνικές εκτοξεύτηκε στα 409,600 ISO, και επειδή οι περισσότεροι άπιστοι Θωμάδες θα πουν ότι είναι πλασματικό το νούμερο αυτό, η Huawei φρόντισε να κάνει live επίδειξη στην παρουσίαση και να εισπράξει τα χειροκροτήματα όλων των παρευρισκόμενων.

 

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Και οι δύο φωτογραφίες έχουν τραβηχτεί σε σκοτεινό δωμάτιο με μοναδική πηγή φωτισμού τα led της μακέτας. Η πρώτη είναι με το Night Shot του Mate 20 Pro και η δεύτερη…μαντέψτε! 

Εμείς στο Matrix Life είχαμε την τύχη να δοκιμάσουμε την κάμερα αυτή αρκετές ημέρες πριν αλλά δυστυχώς δεσμευτήκαμε να μην αποκαλύψουμε λεπτομέρειες. Στις δοκιμές που κάναμε σε εντελώς σκοτεινό δωμάτιο το P30 Pro έκανε θαύματα. Μάλιστα οι λήψεις στο σκοτάδι ήταν τόσο εντυπωσιακές που ακόμη και επαγγελματίες φωτογράφοι επέμεναν ότι έχουμε πάρει την φωτογραφία με φλας.

Η διάταξη της φωτογραφικής είναι η εξής. Έχουμε τον φακό SuperSpectrum με αισθητήρα 40MP και διάφραγμα f /1.6 και οπτικό σύστημα σταθεροποίησης O.I.S. Επόμενος είναι ο υπέρ ευρυγώνιος φακός με αισθητήρα 20MP και διάφραγμα f /2.2. Ο φακός αυτός μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για macro φωτογράφηση σε αποστάσεις έως και 2,5cm. Έπειτα έρχεται ο μαγικός φακός Periscope Zoom με f /3,4 και αισθητήρα 8MP ο οποίος επίσης έχει O.I.S. Την διάταξη συμπληρώνει η κάμερα ToF (Time of Flight) η οποία χρησιμοποιείται κυρίως για την μέτρηση του βάθους.

Την κύρια 40άρα κάμερα θα την χρησιμοποιήσετε σε καλό φωτισμό και εκεί θα προσφέρει φανταστικές φωτογραφίες με μπόλικη λεπτομέρεια και χρωματική ακρίβεια. Στις περισσότερες περιπτώσεις φυσικά θα έχετε την ανάλυση των 10MP γιατί προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία.
Ο υπέρ ευρυγώνιος είναι ο φακός που έχει πραγματική πλάκα να παίζεις μαζί του. Με αυτόν θα τραβήξετε τις φωτογραφίες που θα φέρουν επιφωνήματα θαυμασμού από φίλους και γνωστούς καθώς οι λήψεις είναι πάντα ενδιαφέρουσες και δραματικές.

Εκεί όμως που θα μείνετε με το στόμα ανοικτό είναι όταν χρησιμοποιήσετε τον φακό με το Periscope Zoom. Στην ουσία στο εσωτερικό υπάρχει μια σειρά από οπτικά τα οποία κοιτάζουν ένα πρίσμα το οποίο με την σειρά του παίρνει την εικόνα σε γωνία 90 μοιρών. Η διάταξη αυτή προσφέρει οπτικό zoom 5x (το μεγαλύτερο που έχουμε δει σε κινητό) ενώ σε συνδυασμό με την μαγική τεχνητή νοημοσύνη της συσκευής το υβριδικό zoom ανεβαίνει στο 10x. Όμως δεν σταματάμε εκεί. Θέλετε για παράδειγμα να κατασκοπεύσετε τους γείτονες ή να δείτε στην επόμενη παραλία. Συνεχίζετε να ζουμάρετε, και το ψηφιακό zoom μπορεί να φτάσει σε επίπεδα κάμερας ultra zoom, δηλαδή στο μαγικό 50x!

Η πανδαισία κάμερας του Huawei P30 Pro τελειώνει με την ToF η οποία προσφέρει την συλλογή δεδομένων απόστασης, βάθους κλπ. Μετράει δηλαδή πόσο χρόνο χρειάζεται το φως για να ταξιδέψει από την κάμερα, ένα αντικείμενο και πίσω στην κάμερα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα bokeh να γίνονται πιο ρεαλιστικά και επαγγελματικά ενώ βελτιώνει και τις AR δυνατότητες του κινητού.
Για επίδειξη μάλιστα η Huawei παρουσίασε και μια εφαρμογή την AR Measure η οποία μπορεί να αναγνωρίσει και να μετρήσει και τις τρεις διαστάσεις ενός αντικειμένου.Βελτιωμένο και είναι το AI σύστημα σταθεροποίησης της Huawei το οποίο είναι σωτήριο στις νυχτερινές λήψεις αλλά και γενικότερα στις λήψεις με μεγάλο χρόνο έκθεσης. Έτσι τώρα μπορείτε να τραβήξετε και εσείς αυτές τις φωτογραφίες που θαυμάζατε στα περιοδικά με το τρεχούμενο νερό ενός καταρράκτη που μοιάζει μεταξένιο χωρίς τρίποδο ή ιδιαίτερες γνώσεις.

Τέλος υπάρχουν βελτιώσεις και στο βίντεο καθώς το AIS χρησιμοποιείται για επιπλέον σταθεροποίηση, χάρη στον φακό SuperSpectrum οι νυχτερινές λήψεις αναβαθμίζονται σημαντικά ενώ έχετε στην διάθεσή σας και το 10x υβριδικό zoom κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο.

 

Επιδόσεις και specs


Στο εσωτερικό υπάρχει ο Kirin 980 με την διπλή μονάδα NPU ο οποίος διαπρέπει ήδη στο Mate 20 Pro. Όχι δεν χρειαζόταν αναβάθμιση στην ταχύτητα, δεν με ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τα νούμερα στα benchmarks γιατί δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα. Σε πραγματικές συνθήκες το κινητό είναι ταχύτατο, δεν κολλάει πουθενά και η αυτονομία είναι απλά διαστημική. Τι άλλο να ζητήσει κανείς! Ο επεξεργαστής συνεργάζεται στενά με 8GB RAM, ενώ υπάρχουν εκδόσεις με αποθηκευτικό χώρο 128-256-512GB. Τον εξοπλισμό συμπληρώνει μια τεράστια μπαταρία 4200mAh η οποία φορτίζει ταχύτατα με τα 40W του Huawei SuperCharge. Δηλαδή 70% σε 30 λεπτά. Και εδώ δεν λείπει η ασύρματη φόρτιση αλλά και η αντίστροφη φόρτιση των 15 Watt η οποία μάλιστα είναι συμβατή με όλες τις συσκευές Qi.

 

Γρήγορη γνώμη

Η Huawei έκανε το θαύμα της για άλλη μια φορά. Άλλωστε όταν κάποιος “σκοτώνει” το σκοτάδι και μηδενίζει τις αποστάσεις είναι σίγουρα μάγος. Σε μια απαιτητική κατηγορία συσκευών η Huawei παρουσίασε για άλλη μια φορά το κορυφαίο φωτογραφικό κινητό αλλά και μια συσκευή που πραγματικά δεν της λείπει τίποτα. Έχει ποιότητα, όμορφη οθόνη, άριστες επιδόσεις και πολλά ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά που δικαιολογούν τον χαρακτηρισμό “ναυαρχίδα”. Ένα πραγματικά ερωτεύσιμο κινητό!