Huawei P30 Pro VS Samsung Galaxy S10+: Τα δύο κορυφαία smartphones μάχονται για την πρωτιά!

15 Απριλίου, 2019

Τα κορυφαία smartphones για το 2019 (αυτή την στιγμή) είναι τα Huawei P30 Pro και Samsung Galaxy S10+. Δύο εξαιρετικά δείγματα υψηλής τεχνολογίας τα οποία αντικατοπτρίζουν με τον πιο εμφατικό τρόπο την εξέλιξη της βιομηχανίας στον τομέα αυτό.
Μιλάμε για δύο συσκευές οι οποίες ενσωματώνουν ότι καλύτερο είχαν στα μυστικά τους συρτάρια κορεάτες και κινέζοι τεχνικοί, με ποιότητα κατασκευής που αγγίζει την τελειότητα και φυσικά ένα κόστος ανάλογο όλων των παραπάνω.
Τα δύο κινητά είναι ιδιαίτερα κοντά σε specs και γενικότερα χαρακτηριστικά, κάτι που φυσικά φέρνει και πονοκέφαλο στους υποψήφιους αγοραστές.
Τα μηνύματα πέφτουν βροχή αλλά το ερώτημα είναι ένα. Ποιο από τα δύο αξίζει να αγοράσω;
Δύσκολη η απάντηση παιδιά, αλλά θα προσπαθήσουμε να σας αναλύσουμε την δική μας « every day» εμπειρία μετά από αρκετές ημέρες συμβίωσης με τις δύο συσκευές.

 

ΣΧΕΔΙΑΣΗ & ΠΟΙΟΤΗΤΑ


Φανταστική δουλειά και από τις δύο εταιρίες στον τομέα της ποιότητας χωρίς αμφιβολία. Οι συσκευές δίνουν την πολυπόθητη αίσθηση της πολυτέλειας κάτι που φυσικά είναι απαραίτητο σε αυτή την κατηγορία τιμής. Το Galaxy S10+ έχει δεχτεί την μεγαλύτερη διαφοροποίηση σε σχέση με το παρελθόν, αλλά παρόλα αυτά κρατάει την «Galaxy» ταυτότητά του και καταλαβαίνεις αμέσως ότι πρόκειται για προιόν της Samsung. Από την άλλη η Huawei κράτησε την σχεδίαση του P20 Pro με τις κάμερες σε κάθετη διάταξη στην πλάτη, μια πλάτη η οποία είναι γυάλινη και ποιοτική. Το φινίρισμα και εδώ είναι κορυφαίο με όμορφες καμπύλες και το κινητό δίνει μια όμορφη αίσθηση στο χέρι.
Το Galaxy S10+ δείχνει πιο ντελικάτο στο κράτημα κάτι που επιβεβαιώνεται και από τις ελαφρώς μικρότερες διαστάσεις και βάρος.

ΝΙΚΗΤΗΣ – ΙΣΟΠΑΛΙΑ

 

ΟΘΟΝΕΣ


Και οι δύο συσκευές έχουν μεγάλες κυρτές στα πλάγια οθόνες παρόμοιας τεχνολογίας. Η οθόνη του Galaxy S10+ είναι τεχνολογίας Dynamic AMOLED, έχει ανάλυση 2Κ (1080×3040) και διαγώνιο 6,4 ιντσών. Εδώ η Samsung επέλεξε την λύση μιας οβάλ οπής στην επάνω δεξιά πλευρά της οθόνης για να τοποθετήσει την κάμερα selfie μια λύση κάπως περίεργη αλλά που τελικά συνηθίζεται και δεν ενοχλεί.
Η οθόνη του P30 Pro από την άλλη έχει λίγο μεγαλύτερη διαγώνιο στις 6,47΄΄ αλλά αρκετά χαμηλότερη ανάλυση στα 1080×2340 μια επιλογή που έχει και ιδιαίτερα θετικό αντίκτυπο στην αυτονομία της μπαταρίας. Και εδώ η τεχνολογία που επιλέχθηκε είναι η OLED. Η οθόνη του Samsung έχει ένα μικρό προβάδισμα στην ευκρίνεια κάτι αναμενόμενο από οθόνη της Samsung άλλωστε. Προσέξτε, σε καμία περίπτωση η οθόνη του P30 Pro δεν είναι κακή. Απλά αυτή του S10+ είναι ένα κλικ μπροστά.

ΝΙΚΗΤΗΣ – ΝΙΚΗ SAMSUNG GALAXY S10+

 

ΚΑΜΕΡΑ


Εδώ τα φώτα σίγουρα πέφτουν επάνω στην Leica κάμερα του P30 Pro και όχι άδικα. Τα 5x οπτικό, 10x υβριδικό και 50x συνολικό zoom είναι νούμερα που περιμένεις να διαβάσεις στα specs μιας ultra zoom φωτογραφικής μηχανής και όχι σε αυτά ενός smartphone.
Υπάρχουν 4 συνολικά φακοί στο P30 Pro, όλοι τους με την υπογραφή της Leica και κάθε ένας από αυτούς εξυπηρετεί και έναν διαφορετικό σκοπό. Zoom, χαμηλός φωτισμός, ευρυγώνιες λήψεις και αναγνώριση βάθους.
Στο S10+ από την άλλη έχουμε 3 φακούς στην πλάτη (τηλεφακός, standard και ευρυγώνιος) ενώ το οπτικό zoom βρίσκεται στο 2x, το ίδιο δηλαδή που υπήρχε και στο Galaxy S9+ και έχει το iPhone XS Max. Παρά το γεγονός ότι το Samsung μοιάζει να χάνει με γκολ από τα αποδυτήρια, στην πράξη με καλό φωτισμό μπορεί να τραβήξει πραγματικά καλές φωτογραφίες.
Μετά από έναν περίπου μήνα με τα δύο κινητά πήραμε αρκετές φωτογραφίες και βγάλαμε αρκετά συμπεράσματα για τα διαφορετικά φωτογραφικά σενάρια που θα βρεθεί ένας χρήστης.

 

Στις ευρυγώνιες λήψεις και τα δύο κινητά τα πηγαίνουν περίφημα με το S10+ να δίνει πιο «δραματικό» εφέ αλλά και μεγαλύτερη παραμόρφωση στις άκρες της εικόνας.

 

Σε ημερήσιες λήψεις με κανονικό φωτισμό οι φωτογραφίες του S10+ ήταν ένα κλικ μπροστά από αυτές του P30 Pro, αν και κάποιοι ίσως βρουν τα χρώματα λίγο πιο κορεσμένα και όχι τόσο ρεαλιστικά.

 

Υπάρχουν βέβαια και οι ημερήσιες λήψεις με τον φωτισμό κόντρα, ένας τομέας που η Leica έχει κάνει θαύματα. Ο τρόπος με τον οποίο προσαρμόζεται η κάμερα του P30 Pro είναι μοναδικός και πρέπει να προσπαθήσετε πολύ για να «κάψετε» μια φωτογραφία ακόμη και αν αυτή έχει τον ήλιο ακριβώς πίσω από το αντικείμενο.

 

Νυχτερινές λήψεις. Εδώ έχουμε ξεκάθαρο νικητή και αυτός είναι το Huawei. Δεν έχει σημασία πόσο σκοτεινός είναι ο χώρος που θα φωτογραφίσετε, το P30 Pro θα βρει αυτή την μικρή ακτίνα φωτός που χρειάζεται για να κάνει την νύχτα μέρα. Και με το Samsung θα βγάλετε καλές νυχτερινές, αλλά οι φωτογραφίες δεν θα έχουν την ίδια λεπτομέρεια και τα χρώματα θα μοιάζουν λίγο «μουτζουρωμένα». Όταν δε το φως εξαφανιστεί η κάμερα του S10+ απλά δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει.

 

 

Για τις λήψεις με zoom δεν χρειάζεται καν να προσπαθήσουμε να βρούμε τον νικητή. Το P30 Pro με το περισκοπικό μηχανισμό θα πάρει υπέροχες φωτογραφίες χωρίς θόρυβο ακόμη και με 10x zoom. Το εξωπραγματικό είναι ότι ακόμη και 15x ή 20x οι φωτογραφίες είναι αξιοπρεπέστατες και σίγουρα θα ζωγραφίσουν ένα χαμόγελο στο πρόσωπό σας όταν τις δείτε. Φυσικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και όλο το 50x zoom για να εντυπωσιάσετε την παρέα αλλά οι φωτογραφίες εδώ αρχίζουν να θολώνουν. Βέβαια και μόνο ότι υπάρχει η δυνατότητα αυτή είναι «όλα τα λεφτά».

Πορτραίτα. Και τα δύο κινητά έχουν ειδικά portrait modes τα οποία προσθέτουν και θόλωμα στο παρασκήνιο για πιο δραματικό εφέ. Το P30 Pro αλλάζει αυτόματα σε Portrait mode όταν αντιληφθεί πρόσωπο ενώ έχει και το Aperture mode το οποίο κάνει ακριβώς το ίδιο πράγμα αλλά επιτρέπει να ρυθμίσετε το θόλωμα της εικόνας πριν ή και μετά από την λήψη της. Μάλιστα χάρη στον αισθητήρα ToF η μέτρηση της απόστασης γίνεται με μεγαλύτερη ακρίβεια.

 

Σε παρόμοιες λήψεις παρατηρήσαμε ότι το Galaxy S10+ έχει ένα μικρό πρόβλημα στο να θολώσει το παρασκήνιο με ακρίβεια. Έτσι σε διάφορα σημεία κοντά στο σώμα που βρίσκεται στο προσκήνιο παρατηρούμε κομμάτια που δεν έχουν θολώσει αποτελεσματικά.

Στις selfies τα πράγματα είναι διφορούμενα. Σε καλές φωτιστικά συνθήκες η selfie κάμερα του P30 Pro δίνει πιο φυσικούς τόνους στο δέρμα αλλά και στα ρούχα αλλά μοιάζει να μειώνει αρκετά την φωτεινότητα του ουρανού ή του background γενικότερα. Το Galaxy S10+ από την άλλη απεικονίζει αποτελεσματικά τις συνθήκες που επικρατούν στο παρασκήνιο αλλά το πρόσωπο στην selfie έχει ελαφρώς περισσότερο φως από ότι θα θέλαμε. Τα πράγματα βελτιώνονται δραματικά όταν ενεργοποιήσουμε το Live Focus του S10+, το οποίο χρησιμοποιεί τον δεύτερο RGB depth αισθητήρα.

Βίντεο. Το P30 Pro μπορεί να κάνει λήψη σε ανάλυση 4Κ αλλά μόνο στα 30fps σε αντίθεση με το S10+ το οποίο έχει την δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε 30fps αλλά και 60fps. Σε καλό φωτισμό το βίντεο και των δύο κινητών είναι πολύ καλό με αυτό του Galaxy να υπερέχει ελαφρώς. Σε νυχτερινές λήψεις βίντεο ο αισθητήρας RYYB του P30 Pro δείχνει τις δυνατότητες του καθώς προσφέρει υψηλότατα επίπεδα λεπτομέρειας και υπέροχα χρώματα. Επίσης μην ξεχνάτε ότι στην συσκευή της Huawei έχετε στην διάθεσή σας και ένα υπέρ χρήσιμο 5x zoom στο βίντεο το οποίο δεν μειώνει ούτε στο ελάχιστο την ποιότητα εικόνας.

ΝΙΚΗΤΗΣ – ΝΙΚΗΤΗΣ HUAWEI P30 PRO

 

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ


Και οι δυο συσκευές είναι εξοπλισμένες μέχρι τα δόντια. Το S10+ είναι εξοπλισμένο με τον επεξεργαστή Exynos 9820 ενώ το P30 Pro με τον Kirin 980 ενώ και τα δύο κινητά έχουν 8GB RAM. Οι επιδόσεις είναι αναμενόμενα υψηλές και στις δύο περιπτώσεις αλλά σε καθημερινή χρήση δεν θα διαπιστώσετε καμία διαφορά ανάμεσα στις δύο προτάσεις. Και στις δύο περιπτώσεις έχουμε βασικές εκδόσεις με 128GB αποθηκευτικού χώρου η οποία αναβαθμίζεται με κάρτες μνήμης υπάρχει προστασία IP68, υποστηρίζουν ασύρματη και αντίστροφη ασύρματη φόρτιση, και έχουν σύστημα αναγνώρισης δαχτυλικών αποτυπωμάτων επάνω στην οθόνη.
Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι οι δύο κατασκευαστές έχουν επιλέξει διαφορετική τεχνολογία για το fingerprint reader, η Samsung έχει την ultrasonic τεχνολογία ενώ η Huawei μια αναβαθμισμένη έκδοση του οπτικού συστήματος που είχαμε δει και στο Mate 20 Pro. Στην πράξη το σύστημα της Huawei είναι ταχύτερο και έχει και το μικρότερο ποσοστό αστοχίας.

ΝΙΚΗΤΗΣ – ΙΣΟΠΑΛΙΑ

 

ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ


Η αυτονομία της μπαταρίας είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους power users και η Huawei επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά τον τίτλο του Βασιλιά της αυτονομίας που έχει κερδίσει τα τελευταία χρόνια.
Και τα δύο κινητά έχουν μεγάλες μπαταρίες με την χωρητικότητα του S10+ να βρίσκεται στα 4100mAh και του P30 Pro στα 4200mAh. Η Huawei όμως υποστηρίζει την ταχύτατη φόρτιση των 40W ενώ η Samsung έχει μείνει αρκετά πίσω με την φόρτιση των 15W. Και τα δύο κινητά έχουν ασύρματη φόρτιση 15W.
Στην πράξη τώρα τόσο η οθόνη όσο και ο επεξεργαστής του Galaxy S10+ αποδεικνύονται ιδιαίτερα ενεργοβόρα και έτσι στον τομέα της αυτονομίας χάνει κατά κράτος από τον μεγάλο αντίπαλό του. Στα benchmarks το Galaxy έδωσε κοντά στις 12 ώρες αυτονομία ενώ το P30 Pro έφτασε το απίστευτο νούμερο των 17 ωρών και 13 λεπτών. Στην πραγματική ζωή αυτό σημαίνει ότι το να σας βρει το βράδυ με λιγότερο από το 60% της μπαταρίας είναι σπάνιο ή απλά είστε από αυτούς που του δίνουν και καταλαβαίνει στο gaming.

ΝΙΚΗΤΗΣ – ΝΙΚΗΤΗΣ HUAWEI P30 PRO

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ


Είναι δύσκολα τα πράγματα όταν έχεις στα χέρια σου δύο πραγματικά κορυφαίες συσκευές. Το Samsung Galaxy S10+ ήταν μια ευχάριστη έκπληξη και ένα άρτιο κινητό που μας ικανοποίησε σε όλους τους τομείς. Είναι πολυτελές, έχει την καλύτερη οθόνη που έχουμε δει σε κινητό, πολύ καλές κάμερες και υψηλό επίπεδο εξοπλισμού.
Το Huawei P30 Pro από την άλλη συνεχίζει την καλή παράδοση που έχει ξεκινήσει η κινεζική εταιρία τα τελευταία χρόνια και προσφέρει ένα εξίσου ελκυστικό πακέτο πολυτέλειας, εξοπλισμού και επιδόσεων.
Το P30 Pro είναι ξεκάθαρος νικητής στον τομέα της κάμερας γιατί πολύ απλά θα τα καταφέρει καλύτερα στα περισσότερα φωτογραφικά σενάρια χάρη στην απίστευτα ευέλικτη κάμερα του.
Αλλά και στον τομέα της αυτονομίας το P30 Pro θα σας κάνει να πετάξετε το power bank που είχατε πάντα μέσα στην τσάντα σας, σε αντίθεση με το Galaxy S10+ το οποίο είναι πάντα «διψασμένο» για ενέργεια.
Δύσκολα βρίσκεις έναν ξεκάθαρο νικητή σε αυτή την άτυπη κόντρα, αλλά θα λέγαμε ότι το P30 Pro καλύπτει κατά ένα κλικ περισσότερο τις καθημερινές μας ανάγκες. Αν όμως θέλετε ένα multimedia κινητό με την καλύτερη οθόνη της αγοράς επιλέξτε το Galaxy S10+ και δεν θα το μετανιώσετε.

ΝΙΚΗΤΗΣ (ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΗΘΟΥΣ) – HUAWEI P30 PRO