HUAWEI Watch D: Ο άγρυπνος φρουρός της υγείας σου

5 Δεκεμβρίου, 202292/100
Συνολική βαθμολογία
Επισκόπηση αξιολόγησης
ΣΧΕΔΙΑΣΗ
89%
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
95%
ΟΘΟΝΗ
90%
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ
96%
Σύνοψη αξιολογήσεων
Το Watch D είναι ένα μοναδικό smartwatch. Διαθέτει την κλασική υψηλή ποιότητα κατασκευής που μας έχει συνηθίσει η HUAWEI αλλά και όλες τις λειτουργίες καταγραφής δραστηριοτήτων που περιμένεις από ένα σύγχρονο smartwatch. Στις λειτουργίες υγείας όμως απλά κουνάει το μαντήλι στον ανταγωνισμό.

Άπονη ζωή. Για κάποιους το smartwatch είναι ένα gadget που μετράει το τρέξιμο, την πεζοπορία ή ακόμη και τις καταδύσεις, ενώ για κάποιους άλλους ένα βοηθητικό ιατρικό εργαλείο για να προσέχουν μην «ξεφύγουν» οι ζωτικοί τους δείκτες.

Φυσικά όλα τα σύγχρονα smartwatches διαθέτουν μέτρηση δραστηριοτήτων αλλά και λειτουργίες υγείας, αλλά συνήθως είναι η ηλικιακή ομάδα που αποφασίζει σε τι θα δώσει βάση. Σε αυτό το review θα ασχοληθούμε περισσότερο με το κομμάτι της υγείας, οπότε είναι σαφές ότι απευθυνόμαστε και στους αρκετά άνω των «άντα» και φυσικά στους «ήντα».
Τα περισσότερα έξυπνα ρολόγια της αγοράς διαθέτουν παρακολούθηση καρδιακών παλμών και την πάντα χρήσιμη μέτρηση επιπέδων οξυγόνου στο αίμα η οποία έγινε hot στην περίοδο του COVID.
Λίγο πιο σπάνια είναι η δυνατότητα ηλεκτροκαρδιογραφήματος την οποία έχουμε δει σε ρολόγια τελευταίας γενιάς της HUAWEI. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι όλα τα καλά ρολόγια προσφέρουν αξιοσημείωτη ακρίβεια στις μετρήσεις που κάνουν, χάρη στην εξέλιξη των αισθητήρων που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια. Φυσικά όπως αρέσκονται να δηλώνουν και οι κατασκευαστές, οι μετρήσεις αυτές δεν αντικαθιστούν τις εξετάσεις που θα κάνει κανείς σε έναν γιατρό οπότε καλό θα ήταν να θεωρούμε τις ενδείξεις των ρολογιών ως μια γενικότερη εικόνα της υγείας μας ή αν προτιμάτε ως ένα «warning» για να επισκεφτούμε τον γιατρό μας.

Μια μέτρηση η οποία μέχρι σήμερα δεν ήταν δυνατόν να γίνει με αξιόπιστο τρόπο είναι αυτή της αρτηριακής πίεσης. Βλέπετε για να γίνει σωστά η μέτρηση είναι απαραίτητη η ύπαρξη αεροθαλάμου ο οποίος θα φουσκώσει πιέζοντας το χέρι ώστε να λάβει ακριβή μέτρηση για την πίεση που ασκεί το αίμα στα τοιχώματα των αρτηριών.
Όπως καταλαβαίνετε, οι λέξεις ρολόι, αεροθάλαμος και αντλία δεν μπορούν να μπουν εύκολα στην ίδια πρόταση, εκτός βέβαια και αν έχεις την δυνατότητα να σκεφτείς «out of the box». Όπως έκανε δηλαδή η HUAWEI με το νέο HUAWEI Watch D!


Η συνταγή της είναι αρκετά απλή. Ενσωματώνεις τους κορυφαίους αισθητήρες της αγοράς, προσθέτεις μια μικροσκοπική αντλία αλλά και έναν αεροθάλαμο στο λουρί! Και voila! Το ηλεκτρονικό πιεσόμετρο είναι έτοιμο!

 

Unboxing Σχεδίαση και Ποιότητα
_cuva

Η συσκευασία του Watch D διαφέρει αρκετά από αυτή που έχουμε δει σε άλλα smartwatch κυρίως λόγω του ειδικού χαρακτήρα της συσκευής. Έτσι εκτός από την παραδοσιακή χαρτούρα και τον ασύρματο φορτιστή βρίσκουμε ένα δεύτερο λουράκι σε μικρότερο μέγεθος. Βλέπετε λόγω του ιδιαίτερου χαρακτήρα του ρολογιού απαιτείται να υπάρχει σωστή εφαρμογή στο χέρι οπότε η HUAWEI φρόντισε να καλύψει όλα τα μεγέθη χεριών.


Το «περίεργο» που θα παρατηρήσει κανείς είναι ότι ενώ το λουράκι είναι τύπου σιλικόνης, στο εσωτερικό του υπάρχει ένα δεύτερο υφασμάτινο. Αυτό λοιπόν είναι ο αεροθάλαμος ο οποίος και φουσκώνει. Μάλιστα η εταιρεία φρόντισε να βάλει στην συσκευασία και άλλους δύο αεροθάλαμους αλλά και μια χάρτινη μεζούρα για να μετρήσετε τον καρπό σας.

Το ίδιο το Watch D έχει όμορφη-τετραγωνισμένη- σχεδίαση η οποία θυμίζει την σειρά Watch Fit 2 της εταιρείας και έχει άριστη ποιότητα κατασκευής. Το σώμα του είναι από αλουμίνιο και οι διαστάσεις 51x38x13.6mm κρίνονται μεν λίγο αυξημένες αλλά μην ξεχνάτε ότι στο εσωτερικό του υπάρχει μπόλικη τεχνολογία.

Η οθόνη του είναι μια όμορφη AMOLED 1,64’’ η οποία έχει ανάλυση 456×280, ενώ στην δεξιά πλευρά βρίσκουμε δυο πλήκτρα χειρισμού τα οποία φέρουν τις ενδείξεις HOME και HEALTH.
Κάτι που πραγματικά με εντυπωσίασε είναι ότι ενώ το Watch D έχει υφασμάτινους αεροθαλάμους, ενσωματωμένες αντλίες και ιατρικούς αισθητήρες, παραμένει ένα ικανότατο smartwatch το οποίο περνάει προδιαγραφές IP68 κάτι που σημαίνει ότι δεν καταλαβαίνει από σκόνη ή νερό.


Φορώντας το για πρώτη φορά ίσως σας ξενίσει λίγο το πάχος του λουριού. Αυτό συμβαίνει γιατί εκτός από το αρκετά πλατύ λουράκι υπάρχει και ο έξτρα υφασμάτινος αεροθάλαμος. Αυτή η «περίεργη» αίσθηση θα εξαφανιστεί μετά από λίγα λεπτά και σε καθημερινή χρήση το Watch D αποδεικνύεται βολικό και άνετο.
Τέλος θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το HUAWEI Watch D έχει πάρει πιστοποίηση ιατρικού εξοπλισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μια πιστοποίηση η οποία φυσικά αναγνωρίζεται και από τον Ελληνικό ΕΟΦ.

 

Λειτουργίες


Εκτός από την αρτηριακή πίεση το Watch D καταγράφει καρδιακούς παλμούς και κάνει ηλεκτροκαρδιογράφημα, μετράει τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα, την θερμοκρασία του σώματος και φυσικά καταγράφει δραστηριότητες, επίπεδα στρες και ποιότητα ύπνου.


Χάρη στο ενσωματωμένο GPS μπορείς ακόμη και να καταγράφεις πεζοπορία ή ποδηλασία και να βρίσκεις τον δρόμο της επιστροφής με ασφάλεια χωρίς να κουβαλάς μαζί το κινητό σου τηλέφωνο. Μάλιστα στις δοκιμές μου η απόδοση του GPS ήταν παρόμοια με αυτή του πανάκριβου (1200€) Garmin Fenix 7X κάτι που με εντυπωσίασε ιδιαίτερα.


Ακόμη και αν γυμνάζεσαι έντονα το Watch D θα σε καλύψει, μιας και διαθέτει περισσότερες από 70 διαφορετικές δραστηριότητες για να διαλέξεις. Τέλος δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι λειτουργίες που κάνουν την καθημερινότητά σου ευκολότερη. Έτσι έχεις πρόσβαση σε μηνύματα και ειδοποιήσεις, τηλεφωνικές κλήσεις, αλλά και ενημερώσεις για τον καιρό.


Επίσης εντυπωσιακή είναι και η αυτονομία της μπαταρίας. Η HUAWEI δηλώνει 7 ημέρες αυτονομίας με τυπική χρήση κάτι που το επιβεβαίωσα και εγώ στις δοκιμές, ενώ όταν ενεργοποίησα το Night Mode και έκλεισα την παρακολούθηση του οξυγόνου στο αίμα η αυτονομία ανέβηκε αμέσως στις 10 ημέρες! Τι άλλο να ζητήσει κανείς από ένα τόσο μοναδικό smartwatch;

 

Ο καρδιολόγος στον καρπό σου


Πάμε όμως στην λειτουργία που κάνει το Watch D να ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό.
Η διαδικασία μέτρησης της αρτηριακής πίεσης είναι πραγματικά εύκολη. Πρώτα βεβαιώνεσαι ότι το λουράκι δεν είναι χαλαρό αλλά ούτε και ιδιαίτερα σφιχτό και καλό είναι πριν κάνεις την μέτρηση να βρίσκεσαι τουλάχιστον για μερικά λεπτά σε κατάσταση ηρεμίας. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να πατήσεις το πλήκτρο HEALTH και το ρολόι σε ενημερώνει ότι θα πρέπει να βάλεις το χέρι σου στο στήθος στο ύψος της καρδιάς, να μην κουνιέσαι και να μην μιλάς. Η μέτρηση ξεκινάει αυτόματα και αμέσως μόλις ξεκινήσει θα νιώσεις τον αεροθάλαμο να φουσκώνει σταδιακά. Το χαμόγελο είναι αναπόφευκτο καθώς δεν μπορείς να πιστέψεις ότι αυτό το μικρό ρολόι μπορεί να φουσκώσει τόσο γρήγορα και να ασκήσει τόση πίεση στο καρπό σου. Η HUAWEI σίγουρα έκανε ένα μικρό θαύμα με την ενσωμάτωση μιας τόσο ισχυρής αντλίας αέρα στο εσωτερικό του ρολογιού.


Όταν η μέτρηση ολοκληρωθεί (παίρνει γύρω στο ένα λεπτό) ο αεροθάλαμος ξεφουσκώνει ταχύτατα και στην οθόνη εμφανίζονται οι μετρήσεις Συστολικής και Διαστολικής πίεσης καθώς και οι καρδιακοί παλμοί. Η ακρίβεια σύμφωνα με την HUAWEI είναι της τάξεως ±3mm Hg, στα ίδια επίπεδα δηλαδή με ένα καλό ηλεκτρονικό πιεσόμετρο.
Το ίδιο απλά μπορείς να κάνεις και ένα καρδιογράφημα. Επιλέγεις από το μενού το ΗΚΓ (ηλεκτροκαρδιογράφημα) και απλά αγγίζεις με τον δείκτη το πλήκτρο HEALTH το οποίο κρύβει μέσα του έναν αισθητήρα. Μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα τελειώνει η διαδικασία και το Watch D σε ενημερώνει αν είναι όλα φυσιολογικά.

Έπειτα τα αποτελέσματα περνάνε στην εφαρμογή HUAWEI Health ώστε να έχεις μια ολοκληρωμένη εικόνα. Μάλιστα το καρδιογράφημα σου μπορείς να το σώσεις ή ακόμη και να το στείλεις με email σε μορφή pdf. Επίσης χρήσιμο αν θέλεις να έχει και ο προσωπικός σου γιατρός μια γενική εικόνα της υγείας σου.

 

Συμπέρασμα


Το Watch D είναι ένα μοναδικό smartwatch. Διαθέτει την κλασική υψηλή ποιότητα κατασκευής που μας έχει συνηθίσει η HUAWEI αλλά και όλες τις λειτουργίες καταγραφής δραστηριοτήτων που περιμένεις από ένα σύγχρονο smartwatch.
Στις λειτουργίες υγείας όμως απλά κουνάει το μαντήλι στον ανταγωνισμό.
Υψηλής ακρίβειας μέτρηση αρτηριακής πίεσης, ηλεκτροκαρδιογράφημα, μέτρηση επιπέδων οξυγόνου στο αίμα, θερμοκρασία σώματος, καταγραφή καρδιακών παλμών, επιπέδων στρες και ποιότητας ύπνου. Με το ρολόι αυτό έχεις έναν άγρυπνο φρουρό της υγείας σου στον καρπό ο οποίος μάλιστα σε προσέχει 24/7.
Απλά μοναδικό!